"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Még (talán) van értelme!

2012. március 16. - Dharman

Csinálni kell!

出来るだけ頑張って幸せのために・・・

Adott erőt a fogadás is, amit a Ito Tetsuo nagykövet rendezett (vagyis inkább rendeztek a nevében) szerdán, hogy megemlékezzünk az egy éve történt Kelet-Japánt sújtó nagy földrengésről és cunamiról. Sok ember, sok ismerős ember. Egy kis közösség, amit egyre jobban megismerünk.

 Aztán jöhetett a levezetés Gotō-san karaoke bárjában, majd egy látogatás egy igen fura helyre, fura emberek közé. Talán a másnap (literallyも) hozta el a tavasz első napját. Az emberek a Petőfi Sándor nap alkalmából útnak indultak mindenfelé....................játszódtak mindenütt.

Növekvő önbizalommal kezdek neki a tavasznak. Ilyenkor persze baromi könnyű a dolog, hisz ahogy a meteoribi is bemondta:

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

...hétvégére végérvényesen megjön a jó idő és vége a punnyadásnak...

A tavasz pedig (ha szerencsénk van) meghozza a szokásos zsongást mindenfelé. Persze már ez sem a régi, mondhatná a nagymama, aki a hosszúhétvége alkalmából kirándulni vitte 12-14 éves fiú unokáit, akik amint felszálltak a buszra, már be is dugták a fülesüket és a buszos WIFI segítségével már osztották is meg állapotukat a közösségnek.

Kicsit árnyalja ezt a szikrázó világot a szakdoga és, hogy a "Hiányos családfás piros téglalap nagyon disztraktáló..."

 Kapuőr (könyv!)

Ritkán szokott ez előfordulni velem, de az az igazság, hogy nehezen találom a szavakat, amivel a soron következő könyvet bemutathatnám. Nehéz dolgom van, mert érzem, hogy a Kapuőr c. regény nem nekem íródott. Hát akkor mégis kinek?

A történet ismerős, de mégis új. Az első oldalak után úgy érzi az ember, hogy egy animét lát maga előtt. Az animés légkörhöz aztán érkezik egy adag Harry Potter-es íz is, mely tovább társul Philip K. Dick megálmodott világaival. Az animés érzést segíti a szereplők neve és a szitu, miszerint főhősünk - átlagosnak tűnő, kissé antiszociális diák - szabadidejében a világot védelmezi és talán még az is kiderül róla, hogy a zord külseje mögött érző belső lapul. Nem mellesleg a cselekmény Japánban játszódik. Főszereplőnk Hattori, egy 16 éves, korához képest alacsony fiú, akit természetesen cikiznek a magasságával és aki a történet folyamán társakat is kap segítségül. A fiú, a háza alatti rejtélyes Kaput őrzi, mely időnként megnyílik és mindenféle borzalmak lépnek ki belőle. A feladattal egy a Kapunál is rejtélyesebb vállalat, a Semi-Moon bízta meg, mely, mint sok más történetben is „ A Cég” elnevezéssel, az egész világot behálózza, és mindenféle mágiával irányítja is.  Hattori lelkileg sérült –és ez kivételesen nem csak a szokásos lázadó tini-kornak tudható be –, de nincs ezen mit csodálkozni, miután megismerjük a múltját. A történet gyorsan beindul, amikor megérkezik a csendes, érzéketlen kapuőrhöz Yuuna, a fiatal és igencsak tűzrőlpattant, szabad szájú leányka és emellett egyre több gyilkosság történik a csendes kis faluban. A gyerekeknek pedig nem csak egymással gyűlik meg a bajuk eközben, hanem az iskolában is élniük kell átlagosnak tűnő életüket, hiszen munkájukat a világtól rejtve végzik.  A szervezet, a Kapu, a szereplők múltjának megismerése mellett pedig alakulnak a szerelmi szálak is (nemre és korra tekintet nélkül), melyek ráadásul sok esetben nem is lineárisak az idővel, ami valljuk be; sokat dob a történeten és élvezetesebbé teszi azt.

Mindezekkel együtt, már a bevezetőben arra jutottam, hogy ez a könyv bizony nem nekem szól. Itt persze nem akadtam meg és elkezdtem azon is agyalni, hogy ha nem nekem készült, akkor az írója mégis kiket célzott meg, miközben gépelte a történet sorait. Számomra a könyv nyelvezete, mely vulgáris kifejezésekkel jól teletűzdelt, összeegyeztethetetlen a sok mesebeli történéssel és ezáltal az olvasótáborral. Egy fiatalnak (értsd: még nem felnőttnek) nem biztos, hogy jó, ha ilyen, igencsak zavarodott lelkületű fiatalokról olvas, még akkor sem, ha bizony az animék is ilyenekkel vannak tele. Az idősebb korosztályt (értsd: felnőtt) pedig már nem biztos, hogy le tudja kötni az efféle történet, mely az évek során elolvasott könyvmennyiség után ráadásul már sok újat nem is ad. Kiknek szól tehát a könyv? Tippre a 18-19 éves korosztálynak, de biztos vagyok benne, hogy a felnőtt tartalom és az előbb leírtak alapján a fiatalabbak is kedvet fognak kapni hozzá.

 

"Macska!!!!"Macska!!!!

Nyeh: Kapuőr
Írta és kiadja: Orbán Attila (Macskássy Attila)

Nyomda: MondAT Kft.

Boldog tavaszt mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr256584869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása