"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Főzőiskola: betegségűzők

2012. október 04. - Dharman

Mióta írok a blogra, másodjára kapott el rettenet kiütős betegség, ám ezúttal nem betegségek japán neveinek listázásával akarom csökkenteni saját fájdalmamat, hanem megosztom veletek, miféle egyszerű dolgokat készíthettek magatoknak otthon, ha megtámad a rettenet és nincs, aki ápoljon benneteket egész nap.

Szóval az egész úgy indult, hogy azon morfondíroztam az ágyban fetrengve, miféle életmentőt tudnék magamnak főzni, lehetőleg olyat ami csak pár perc tűzhely mellett állással jár. Némi konzultáció után miso leves mellett döntöttem. Fokhagymával. SOK fokhagymával. Persze egyik-másik hozzávaló nem feltétlenül van mindenkinél mindig otthon, de aki szereti a japán konyhát, annál egy idő után ott lesznek a polcon.

Amire szükségünk lesz:

  • 2 evőkanál dashival kevert miso paszta (ezt a tanárnőm nem szereti, ő arra esküszik, ha külön-külön szerezzük be és aztán főzzük össze, de beteg ember nem variál, és a mi európai ízlelőbimbóinknak nem túl nagy a különbség, főleg akkor nem, mikor ízeket sem érzünk nagyon)
  • kb. 1 evőkanál wakame alga (a misot és a wakame algát is itt szoktam beszerezni, kicsit messzebb van, mint a Vásárcsarnok melletti üzlet, de a legtöbb dolog olcsóbb)
  • 2 tojás
  • pár csepp szójaszósz
  • 3-4 surimi aka rák ízű halrúd (a legtöbb nagyobb élelmiszerüzletben kapható)
  • annyi fokhagyma, amennyit nem szégyelltek (esetemben 6 nagyobb  gerezd)
  • 1 liter víz

A fokhagymákat vágjuk fel vékony szeletkékre, ne túl apróra, nem szeretnénk, hogy elvesszen a leves forgatagában. Öntsünk 1 liter vizet egy kisebb lábasba, tegyük bele a fokhagymát és az algát, majd közepes lángon kezdjük el főzni. Közben verjük fel a tojást néhány csepp szójaszósszal, és ha felforrt a víz, csepegtessük bele. Főzzük még tovább 5 percig, majd zárjuk el a gázt. Keverjük el a levesben a miso pasztát. Karikázzuk fel a surimit és ezt is tegyük bele és már kész is. Már csak annyi van hátra, hogy elszürcsölgessük, és reménykedjünk, hogy utána tudunk tanulni a betegség ellenére is valamennyit.

Desszertnek aprítsunk fel tetszőleges mennyiségű gyömbért és öntsük le mézzel.

Jó étvágyat és betegségekben szegény őszt mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr726585257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása