"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Ogura Hyakunin Isshu 38. - Ukon

2013. október 10. - Hosokawagracia

A vers szerzője, Ukon a Fujiwara klán tagja volt. Nagyjából 30 évig tevékenykedett aktívan, mint költő, s ezalatt számos úriemberrel váltott verseket (és minden bizonnyal csókokat is). Állítólag ezt a verset  Fujiwara no Atsutadának , a 43-as vers írójának küldte. Az történt, hogy ők ketten szépen egymásba szerettek. Ám Atsutada nem volt túl hűséges típus, ejtette is hamar szegény Ukont.

A korabeli japánok úgy tartották, hogy ha az istenek színe előtt valaki szerelmet esküszik, ám nem marad hű kedveséhez, akkor mindenféle kellemetlen dolgok történhetnek vele, mint például esetleg meghal. Ebbéli félelmét fejezi ki Ukon is a versben: igaz, hogy összetörték a szívét, de az majd begyógyul. Viszont az, aki összetörte, már nagyobb bajban van. A verset kétféleképpen értelmezhetjük:

1, Ukon – teljesen önzetlen módon -  valóban aggódik szegény Atsutada életéért.
2, Ukon nagyon is reméli, hogy az istenek keményen bosszútálnak a nyomorult szoknyapecéren.

Érdekes adalék a történethez, hogy a költői tehetséggel és szép pofival megáldott Atsutada idő előtt, 38 éves korában halt meg, egyesek pedig pontosan a fentebb említett dolognak tulajdonítják e korai halált.

Források

http://100poets.wordpress.com/?s=number+38

http://en.wikipedia.org/wiki/Ukon_(poet)

http://ja.wikipedia.org/wiki/%E5%8F%B3%E8%BF%91_(%E6%AD%8C%E4%BA%BA)

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr686585923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása