Mi is az a karaage? Leginkább rántotthús falatkáknak lehetne őket mondani, ha a kanjik jelentését nézzük (唐揚), az első Kínát jelenti (hogy pontosak legyünk, a T'ang Kínát), a második pedig azt, hogy sütni. De hagyjuk is az elemezgetést, ez egy finom kaja, álljunk neki gyorsan, a kanjikkal meg foglalkozzunk evés után.
Amire szükségünk lesz:
- 1 kg csirkemell
- szójaszósz
- pár gerezd fokhagyma
- gyömbér
- szezámolaj
- 2-3 tojás
- étkezési keményítő
- olaj a sütéshez
A csirkét vágjuk falatnyi darabokra, helyezzük egy tálba. Adjunk hozzá ízlés szerint szójaszószt (vagy ha nem szeretjük/nem ehetjük, sót), reszelt vagy apróra vágott gyömbért és fokhagymát, valamint szezámolajat. Tegyük a hűtőbe minimum fél órára, hogy szépen átjárják az ízek. Ha nem sietünk, hagyhatjuk állni tovább is.
Ha elegendőnek ítéltük a hűtőben töltött időt, vegyük ki, és loccsantsunk rá 2-3 előzetesen felvert tojást, majd szórjunk rá étkezési keményítőt, és forgassuk át úgy, hogy minden falatot befedjen. Melegítsünk olajat (ne csak úgy, inkább valami magasabb falú serpenyőt javasolnék), és egy pici morzsával ellenőrizzük le, elég forró-e már. Ha elérte a kellő hőmérsékletet, helyezzünk bele annyi húst amennyi kényelmesen belefér. Süssük őket aranybarnára, időnként meg-megforgatva. Ha megsültek, helyezzük őket konyhai papírtörlőre, ezek majd felszívják a felesleges olajat.
Tálalható rizzsel, salátával, shiitake gombával, vagy leginkább bármivel.
Jó étvágyat!