"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Gastroyaki 8. – Fast food sushi a Mammut árnyékában

2013. július 27. - Dharman

(A cikk még 2011-ben született és sajnos mostanáig hánykolódott az univerzummal együtt táguló e-mail fiókomban. Nem is értem hogy felejthettem el posztolni. Bocsánatot kérek ezért! Most viszont itt van és belenézhetünk a múltba. Ha valaki azóta volt ezen a helyen, az elmesélhetné, hogy mi változott. Megvan még egyáltalán? :) Bocsánatot kérek, ha már nem lenne meg. A Következő bemutató Peitli Csilla munkája! Köszi és ne haragudj, hogy egy kicsit késtem a publikálással. Bocsánatot kérek! )

***

Mikor Robival pár éve belekezdtünk a Gastroyaki fedőneven futó projektünkbe, tisztában voltunk vele, hogy nem egy életfogytig szóló szerződést írtunk alá. No meg a pellengére állított helyek is elfogynak egyszer. Mégis, az AnimeStars magazin hirtelen megszűnésével, hatalmas csalódottság lett rajtunk úrrá, hiszen még bőven volt mondanivalónk! Ezért valamilyen formában folytatni akartuk a sorozatot. Sajnos erre a nyomtatott sajtóban nem volt lehetőségünk, így most csak nektek, csak itt és csak most, jöjjön a Gastroyaki Reloaded!

Mindenki azt akarja!
Kezdésnek mindjárt itt egy jó hír! A sushi egyre népszerűbb kicsiny hazánkban. A kuriózumokra és az egészséges életmódra nyitott (anime- és japánrajongó) fiatalság lassan túllépett a nyers haltól való iszonyatán, és beáll a sushievők növekvő táborába. Valaki csak ki akarja próbálni, mások pont a fene nagy népszerűség okát keresik, vagy csak fel akarnak vágni, hogy ők biza' olyan kemények, hogy a halat is röptében...azaz nyersen eszik. De a miértektől függetlenül az biztos, hogy egyre többen és többen keresik a japánok eme találmányát. A kereslet növekedésével persze a kínálat is szépen gyarapszik, és ma már számtalan helyen szolgálnak fel töltött algatekercseket. A japán éttermeken kívül, kínai büfékben, táj kifőzdékben, de akár áruházak polcain is találkozhattok vele. Lassan nemhogy kuriózum, de különösebben érdekes sem lesz a szusi, betagozódik a paprikás csirke és a rántott hús mellé a magyar konyha legjobbjai közé. Na jó, azért itt talán még nem tartunk, de az kétségtelen, hogy ma már nehezebb elkerülni, mint ráakadni.
A jó hírnek azonban van egy árnyoldala is, ami a szusi népszerűségéből fakad. Merthogy a szusi nagyon jó biznisz, így óhatatlan, hogy a kevésbé hozzáértők is el akarják venni a maguk szeletét a tortából. A szusi készítés menetét már több újságban és portálon is olvashattátok, nem egy ördöngösség, nem csoda, hogy mindenki be akar hát szállni a buliba. Szusit csinálni, a megfelelő, már itthon is könnyen beszerezhető alapanyagok birtokában, tulajdonképpen bárki képes. De a szusi és a jó szusi között óriási eltérés van. Ez a különbség az, amit a szakácsok több éven át tanulnak és ezért vagyunk hajlandóak vagyonokat fizetni egy olyan ételért, amit még csak meg sem főztek. Ha tehát jó szusit akarunk enni, meg kell nézni hova ülünk be, ha viszont olcsón akarjuk mindezt megtenni, akkor kénytelenek vagyunk kompromisszumot kötni és a 'nem olyan rossz', vagy 'az egész jó' választékból szemezgetni.

Büfé kis extrával
Valahova ebbe a mezőnybe tudnám elhelyezni a Fusion Coffee & Sushi & Bagel Bárt, aminek – ahogy már a nevéből is sejthető – nem a japán gasztronómia a fő profilja. Szusit valójában egyedül azért tartanak, mert az manapság trendi, így igazi vevőcsalogató terméknek számít. Ha valaki meglátja magát a helyet, minden addigi kétsége elszáll. A Mamut árnyékában, a Fény utcai piac egyik szegletében bújik meg ez a kis falatozó, ami leginkább az eat&go szellemében, amolyan fast food lelőhelyként üzemel. Egy saroküzletről van szó, ami több asztalnyi kiülős hellyel szolgál, ahol elfogyaszthatjuk a hűtőpultból kiválasztott ételt. Az üzletben nem is igen tudnánk enni, mert az egész kb. 6 m2 lehet. Ha jól emlékszem talán egy asztal sincs bent, így a jó idő elmúltával, le is mondhatunk a helyben fogyasztásról. Valójában még mellékhelység sincs a büfében, legalábbis olyan nincs, amit a vendégek is használhatnak. Persze a könyörgő bociszemek és keresztbe tett lábakkal végrehajtott kétségbeeső rimánkodás eredményre vezethet és a szerencsénk van a kedves tulajdonos a rendelkezésünkre bocsájtja az alkalmazottak illemhelyét. Ez a bolt méreteihez mérten persze nagyon aprócska és mivel eleve nem vendégfogadásra szánták, öltözőként és raktárként is egyaránt szolgál, de a célnak megfelel. Ezeket leszámítva a hely világos, fiatalos, a kiülős rész pedig tengerparti hangulatot áraszt, ami a betondzsungel közepén kellemes változatosságot jelent. A figyelmes vezetés még pokrócokat is kitett, hogy a jobbára árnyékos helyen üldögélők ne fázzanak, ha sokáig maradnak.

Kuponos szusi
Azt, hogy a Fusion Coffee & Sushi & Bagel Bárban még viszonylag friss a szusiszekció, mi sem bizonyíthatja jobban, minthogy egy ma már szintén népszerű szolgáltatás, a kuponozás keretében próbálták népszerűsíteni a helyet nem is olyan rég. Ennek lényege, hogy egy előre kifizetett összegért cserébe, egy ennél többet kóstáló mennyiséget ehetsz le bizonyos megkötésekkel. A mi esetünkben italt nem kérhettünk az összegünkért cserébe, azt külön kellett fizetni, és csak szusira szólt a kuponunk, noha a hely szendvicseket, süteményeket és péksüteményeket is kínál.
Volt azonban nagyon finom házi limonádé fél literes kiszerelésben, így ennek és az 50%-os kedvezményt biztosító kuponnak hála egy nagyon kedvező ár/érték arányért bezsebelt kellemes ebéd lett a végeredmény. (Ilyen kedvezmények egyébként a gombamód szaporodó kuponoldaloknál rendszeresen előfordulnak, érdemes vadászni rájuk, ha nem akarjuk, hogy ingünk gatyánk rámenjen a különböző helyekkel való kísérletezgetésre.)
A megfelelő ár/érték arány soha nem hátrány egy új hely esetén, ebben az esetben pedig különösen jól jött, mert a szusi inkább az egész jó, mint az irtó finom kategóriát erősítette. Ennél többet valószínűleg nem is ért volna, viszont egy fast food szusinak tökéletesen megfelelt, ami gyors segélyként csillapította a hónapok óta tartó elvonási tüneteinket. Az előre kiporciózott válogatásokat és a tekercsenként becsomagolt makikat egyébként nem helyben készítik, és az is kétséges, hogy maga a cég felelős-e a szusikért vagy netán egy bedolgozó cégtől veszik. Mindenesetre az biztos, hogy nem ropogósan friss összeállításokról van szó, de ez olyan sokat azért nem rontott az összképen. Mi ottjártunkkor harmonikus és összetett ízvilágú, kellően omlós és karakteres, bár nem tökéletes szusival futottunk össze, amit az ingyenes, de jó minőségű szójaszósz remekül kiegészített. A wasabiért ezzel szemben külön kellett fizetni, de az is hozta a hazai átlagot és a mennyiséggel sem lehetett problémánk. Egy háromezer forintos kuponból ketten is jól laktunk (plusz ital), de persze ezalatt nem a vasárnapi rokonlátogatós pukkadásig megtömtük magunkat és már mozdulni sem bírunk életérzését kell érteni.

Összességében azt kell mondanom nem bántuk meg, hogy kipróbáltuk a Fusion Coffee & Sushi & Bagel Bárt, mert noha nem lesz a kedvenc szusizós helyünk, már csak a hely adottságait tekintve sem, de legalább tudjuk, hogy ha véletlenül arra járunk és nagyon megkívánnánk egy kis szusit, hova kell betérnünk, hogy még idő hiányában is csillapíthassuk éhségünket pár gyors falattal, nem is túl drágán.
Kezdőknek és kételkedőknek is jó választás lehet a szusizók egének ezen új, kissé halovány csillaga, ami ennél többet ugyan nem nyújt, de legalább nem is ígér!

Értékelés

Hangulat: 10/4
Ár érték arány: 10/5
Kínálat: 10/4
Étel, ital: 10/5
Kiszolgálás: 10/4

Adatok

Név: FUSION COFFEE & SUSHI & BAGEL BAR
Cím: 1024 Budapest II. kerület, Lövőház utca 12.
Telefon: +361 345 4119
Honlap: -

A bemutatót készítette: Peitli Csilla

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr836585807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása