"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Leviatán – Nehezen vonszolja magát a bálna

2013. április 13. - Dharman

1914. június 28-án Ferenc Ferdinánd trónörökös egy boszniai hadgyakorlat megtekintésére utazik Szarajevóba. Merényletet követnek el ellene és felesége ellen, melybe mind a ketten belehalnak. Azt kevesen tudják és érdemes hozzátenni, hogy először egy elhibázott bombamerényletet túlélnek, majd csak a második géppisztolyos merénylet végez a trónörökös és felesége életével. Scott Westerfeld könyvtrilógiájának első része, a Leviatán az ezután kitört Nagy Háborúba kalauzol el minket.

Újrajátszott történelem De várjunk csak! A könyvben az Osztrák-Magyar Monarchia trónörökösével, és Zsófia főhercegnével méreg végez, miután sem a bomba, sem a pisztolyok golyói nem jártak sikerrel. Ráadásul csak egy Sándor nevű, 15 éves fiúk várja őket otthon és a háborúban összecsapó feleket még csak nem is antantnak és központi hatalmaknak hívják, hanem barkácsoknak és darvinistáknak. Mi történik hát? Scott Westerfeld egy alternatív történelmet vázol fel nekünk, ahol bár az emberi gyarlóság megegyezik az általunk ismerttel, bizonyos apró változások miatt mégis gyökeresen más irányba indult meg a világ fejlődése. Ez a történetmesélési módszer rengeteg lehetőséget rejt magában (elég, ha csak az Az ember a Fellegvárban c. Philip K. Dick regényt hozzuk fel példának, amiben a II. Világháborút a japánok és a németek tábora nyerte meg). Ezeket a lehetőségeket pedig szépen ki is használja a szerző. A könyvben – rögtön az elején – egy gyönyörű térképen is felmérhetjük 20. század eleji Európa tagolását országok és szövetséges hatalmak szempontjából és hamar kiderül, hogy a Nagy Háborúban ki melyik oldalra fog állni. Annyit elárulhatok, hogy a szövetségesek az általunk ismert I. Világháborúhoz hasonlóan fognak térfelet választani, de más indokokkal. Scott Westerfeld univerzumában ugyanis a gépimádó barkácsok fognak a darvinistákkal összecsapni.

Felnőtté válás történet a négyzeten A történet egyik főszereplője a barkács Osztrák-Magyar Monarchiaában, Ferenc Ferdinándék árván maradt fia Sándor, aki a kitörő belviszály miatt menekülésre kényszerül és hamar két tűz közé is szorul. Mindeközben a másik oldalon, a másik főszereplő egy skót lány Deryn elkezd szolgálni a darvinista britlégierőnél, ahol – képzavarral élve – azonnal a mély vízben találja magát egy London felett elszabaduló medúzák és más tengeri élőlények életláncaiból koholt hatalmas léggömbön.A darvinista hatalmak legnagyobb erőssége ugyanis az ilyen állatok gépies harci eszközökké való átalakítása. Ebben az univerzumban Darwin rálelt a DNS-re és a technológia fejlődésével a világháborúra már eleven léghajókat és más harci eszközöket alkothattak ezen tudás segítségével. Tehát nem csak más politikai nézetek, hanem más technológiák és világnézetek összecsapásának lehetünk majd tanúi. A szerző zseniálisan kidolgozta a világot így az sem lesz meglepő, ha azon kapjuk magunkat, hogy nem tudjuk, melyik oldalra álljunk, mégis kinek jobb: gépimádónak lenni, vagy egy oly világban élni ahol koholt állatok végzik a gépek helyett a munkát és csaknem ismeretlen a szmog fogalma.
Az első könyv a két fiatal kezdeti útjáról és útjaik kereszteződéséről szól a háború előestéjén. A felnőttek világába belépésük idején, amikor ők is ugyanannyira rácsodálkoznak a nagyszerű találmányokra, mint mi. Ők is ugyanazzal a gyermeteg naivsággal hagyják magukat rángatni és ugyan olyan félelemmel teli izgalommal ugranak bele az események sodrába, mint mi, akiknek szintén teljesen idegen világot kell megismernünk és ennek a világnak a működését elfogadnunk. Emiatt érthető tehát, hogy az első könyv miért koncentrál főként a világ leírására és a szereplők bevezetésére. Ezek mellett persze lesz részünk gigászi csatákban is és rengeteg rejtélyben, melyek csak egy része kerül feloldásra. Beutazhatjuk szinte egész Európát és még egy hatalmas tanulásággal is beljebb leszünk a kötet végére. Nagyjából sejthető, hogy mi lesz a folytatásban, de csak annyira, hogy még nehezebb legyen kivárni a következő kötet megjelenését.
Ifjúsági regénynek szánták a trilógiát (szerintem a család bármely tagja élvezetet találhat benne) ezért a nagyobb betűméret és sorköz eleinte kissé szokatlan lehet, de a remek történetvezetés és Keith Thompson gyönyörű illusztrációi ezt mind feledtetik.

A kiadvány keményfedeles, védőborítós kötéssel, nem túl erőszakos, mondhatni családbarát történettel 488 oldalon ad egy erős nyitányt az alternatív történelmi Nagy Háborúnak, megspékelve két különböző felnőtté válás történettel.
A steampunk ifjúsági regény második részének a megjelenését tavaszra, a harmadikat pedig még idén őszre ígérte az Ad Astra kiadó.

ADATLAP Leviatán
(regény, 2012)
Írta: Scott Westereld
Fordította: Kleinheincz Csilla
Kiadó: Ad Astra

(A cikk megjelent az áprilisi Mondo magazinban is. Vegyétek!)

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr296585595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása