"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

The Walking Dead – évadzáró és évad kritika

2013. április 01. - Dharman

"Ebben az életben vagy ölsz, vagy meghalsz. Illetve meghalsz és ölsz."  Ez a két mondat jól le is írja azt, amiről az eddigiek szóltak. Igaz ez a 3. évad utolsó részére és az eddigi sorozatra is. Mint ahogy az is igaz, hogy annyira vegyes érzelmekkel kezdtem neki ennek a kritikának a fináléról, amennyire a 3 évadot látom.  Menjünk sorba.

Scofield jobban vigyázott rám.

A harmadik évad felépítése ugyanis szépen leírja az eddig látottakat. Egy baromi jól összerakott, feszített tempójú 1. évad után egy halálosan unalmas második évad érkezett, amit egy valamelyest összerakott harmadik évad követett. Harmadik évadra bontva pedig ez úgy nézett ki, hogy volt egy pörgős első fele az évadnak, amelyet Lori elég sokkoló halála zárt (amit vártam és üdvözöltem), aztán a szünet után az írók mintha teljesen kifogytak volna az ötletekből. Volt egy-egy emlékezetes momentum nem mondom (a Rick, Carl, Szamuráj Whoopi Goldberg-es filler epizód pl. a kedvencem az évadban), de az utolsó előtti részig nem történt semmi, amit fél órába ne lehetett volna belesűríteni. Az utolsó előtti részben pedig megtörtént a nagy alapozás a fináléra. Aki látta a finálét az pedig jogosan kérdezheti, hogy mit kellett erre ennyit készülni? Lényegében nem történt semmi. A Kormányzó jobbkeze – amint az várható is volt – meghalt, Andrea – amint az várható is volt – meghalt. Rickék csapata nem hagyta el a szépen berendezett börtön díszletet és a Kormányzóval sem számoltak le. Ez utóbbi is várható volt, hiszen emberünkben annyi a potenciál, hogy ha a kövi évadban sem kezdenek vele semmit, akkor magától fog szétdurranni. Viccet félretéve a kevesek között ő az egyik olyan karakter, akit jól megírtak és még a színész is jól játssza el, ezért érthető, hogy bent szeretnék még tartani. Persze most jól kiherélték, így kérdéses, hogy mennyire fogja hozni az elpusztíthatatlan mocskos g*cit az új évadban. (amikor mondta, hogy ha ilyen lett volna mindig, a lánya még ma is élne, egyből újra az eszembe jutott, hogy meg kellene venni a könyvet, ami a háttérsztoriját bontja ki)

A részben kiderült, hogy ki a seriff a városban. Igen, Carl az, akármennyire is nem tetszik ("Tettem, amit tennem kellett."). Az igaz, hogy a srác próbálja a tisztséget visszaadományozni apjának, de Rick elméje kicsit megrogyott, amióta kibelezték a nejét és a tulajdon fia főbe lőtte őt. Ebben az esetben is inkább Carl viselkedett (már már irreálisan normálisan). Egy kis reményre adhat az okot, hogy a rész végén, amikor Rick felnézett a rácsokra – ahol eddig a kísértet portyázott – nem látott senkit. Így a következő évadban talán már a régi önmagát láthatjuk, amint mindenféle hiszti nélkül osztja a golyókat a halottaknak. Az mondjuk már nyilvánvaló, hogy a sorozat soha nem lesz olyan, amilyen az első évadban volt. Az emberek felocsúdtak az első sokkokból és berendezkedtek erre az új világra, ahol nem érdemes sötétedés után romantikus szex-szel egybekötött pikniket tartani a holdfénynél. Itt bizony már mindenki tudja, hogy jobb, ha meghúzza magát és választ magának egy alfahímet, aki majd megmondja, hogy mi merre hány méter.  A csoportunkban ez lenne Rick, aki az előző epizódban újra kikiáltotta a demokráciát, ami vagy úgy működik majd, mint nálunk a 3/4-es többségben, vagy az új évad első részét rögtön egy újabb altató beszéddel nyitják, amelyben a szellemekkel suttogó újra császárrá avattatja önön magát. Ezt pedig mindenki elfogadja, mert mi mást is tudnának tenni, ha egyszerűen nagy részüknek egy sor szöveget nem írnak. Értem ezalatt azt, hogy Ricken, Carlon és SWP-n (érted, Szamuráj Whoopi Goldberg) kívül senkinek semmilyen értelmes közbeszólása nem volt. Ez pedig igen erős kritika, ha azt vesszük, hogy Rick többnyire csak sírt, Carl csak ajak összeszorítva figyelte, ahogy apja sír, SWP meg olyan, mint akinek adtak egy kardot és mondták neki, hogy imprózzon össze valamit minden részben, mert aztán rövid úton úgyis kinyírják, mint a többi fekát.

Az évadzárónak azonban voltak szép pillanatai (zene, szép beállítások és egész sok jól megírt párbeszéd) amellett, hogy többnyire kiszámítható húzásokkal lett teletűzdelve. Most őszintén ki nem számított rá, hogy az elején a Kormányzóra rátámad a doki, aki erre legyakja? Arról nem is beszélve, hogy ez az upsz megbotlom és véletlen otthagyok a csaj lábánál egy fogót, amivel majd kiszabadulhat az utolsó pillanatban húzás mennyire 2000-es évek. Az viszont pozitívum, hogy legalább az kiderült, hogy az Andrea vs. zombi doki harcban ki került ki győztesnek. A néző. Egyrészt azért, mert nem kellett várnunk a 4. évadig, hogy kiderüljön ki győzött, másrészt meg azért, mert nem győzött egyik sem.

Szóval a végére nem igazán kaptunk egy jóleső lezárást, de egy olyan cliffhangert sem, ami miatt nem győzzük majd várni a következő évad nyitányát. Ezért mondjuk jó lett volna függve hagyni az Andrea halott-e vagy sem szálat, ami minden bizonnyal a Schrödinger macskája c. neves kísérlet újraértelmezéséhez is vezetett volna.

Schrödinger Andreája

Rickék megszánták a másik tábor lakóit és felajánlották nekik, hogy akik akarnak velük tarthatnak. Tök logikus noname emberekkel elköltözni egy jól védett luxus helyről, egy hideg börtönbe a limitáltabb lehetőségek közé, ahova lehet még a Kormányzó is visszatér, hogy leszámolást tartson. Pedig ez történt az utolsó percekben és nagyjából itt tartunk. A Kormányzó pedig ki tudja hol van. Azt sem tudjuk, hogy a következő évad mire lesz kihegyezve. A képregénytől ugye eléggé eltértünk, így arra sem lehet már alapozni. Mit fog tenni a Kormányzó? Új balekokat szervez maga mellé? Most, hogy így elszúrta a helyzetét? Mert ha már a börtönlakók nem tudnak nekem keresztbe tenni, akkor inkább elintézem saját magam, mert megérdemlem alapon?

A következő évadra (melyre talán a 4. showrunner cserét hajtották végre) azt ígérik, hogy kevesebb lesz a zombulás és több lesz a lelkizés. Amondó vagyok, hogy ha már úgyis ugyanott vannak a felvételek, adják össze a lóvét és csináljanak a Once Upon a Time-mal közösen egy évadot. Ha itt nincs zombulás, ott nincs mesevilág, viszont mind a kettőben megy a lelkizés és az ostoba fordulatok, akkor mehetne egyszerre heti 40 percben és nem érezném, hogy megint csak az időmet vesztegettem.

Ennek ellenére várom a következő évadot és remélem, hogy a showrunner frissítés miatt nem ismétlődik meg a második évad.

(Nem számoltam össze, de szerintem ebben a részben is több embert nyírnak ki, mint zombit. Magunkat irtjuk ki. Szomorú.)

(Az egész évadra nagyon köszönöm a magyar feliratok készítőinek a gyors és igényes munkát!)

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr286585573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bad Lip Reading: The Walking Dead | Hereföld blog 2013.05.06. 21:05:44

[...] Évadzáró és évad értékelő Vash tollából ITT! [...]

Once Upon a Time – Sorozatkritika és összefoglaló | Hereföld blog 2013.05.18. 16:55:42

[…] nagyon döcögős, de nem annyira, hogy a sarokba dobja az ember. Ennél könnyebb dolgom volt a The Walkind Dead kritikánál, mert ott valahol számomra nyilvánvalóbb volt az évad kudarca. Vagy csak elfogult […]
süti beállítások módosítása