"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Főzőiskola haladóknak: virágmintás sushi

2012. augusztus 07. - Dharman

A következőkben megtanulhatjátok, hogyan kell virágmintás sushit csinálni. Bizony, csak úgy eposzosan belecsapunk a közepébe. Igény esetén persze feltárom majd a múltat is, és bevezetem a kedves olvasóközönséget az alapokba.

Amire szükség lesz:

  • sushi rizs
  • nori
  • cékla (savanyúság verzió) leve
  • tamagoyaki
  • füstölt lazac (kihagyható)
  • uborka
  • a tálaláshoz szójaszósz, wasabi és gyömbér
Elkészítés:

Ahogy egy normál tekercs elkészítésénél is tennénk, tegyünk magunk elé a bambusz-tekerőre egy norit, és borítsuk be rizzsel, ügyelve arra, hogy az utolsó 1.5-2 cm maradjon szabadon.

Ezután fogjunk még egy norit és a vonalak mentén negyedeljük el. Ha friss és ropogós, akkor egyszerű dolgunk van, mert csak félbe kell hajtani, majd még egyszer félbe, és törik szépen magától. Ha nem vagyunk ilyen szerencsések, használjunk ollót. Hogy szép legyen a virágunk, 5 "szirom" fog kelleni, így ismételjük meg a procedúrát még egy lappal. A fölösleges 3 csíkot tegyük vissza a zacsiba, jó lesz az majd később.

Egy kicsi tálba szedjünk ki a rizsből, locsoljuk meg céklalével (nem kell túl sok, épp annyi, hogy színt adjon a rizsnek), és keverjük össze óvatosan ameddig az egésznek egyforma rózsaszín színe lesz, ügyelve arra, hogy a rizs szerkezetét ne barmoljuk szét túlságosan.
Helyezzük a bambuszra az első nori-csíkot, és kb. a feléig halmozzunk rá a céklával színezett rizsből, majd tekerjük fel úgy, ahogy egy normál tekerccsel csinálnánk.

Ismételjük meg a procedúrát a másik négy csíkkal is. Ezután hármat helyezzünk el a korábban előkészített rizses norin, a középső kicsi tekercs tetejére pedig tegyünk vékonyra szeletelt füstölt lazacot (ez általában már vékonyra szeletelve van a csomagban, úgyhogy nem lesz vele sok dolgunk), és nagyjából a kicsi tekercsekkel megegyező vastagságúra szeletelt tamagoyakit. Uborkából vágjunk kb. 2 cm széles és 0.5 cm vastag szeleteket és illesszük a legszélső kicsi tekercs mellé. Ha eddig megvan, valahogy így kellene festenie:

Most már csak annyi maradt a hátra, hogy feltegyük a tetejére a maradék két kicsi tekercset, ezután pedig feltekerhetjük az egész nagy tekercset. Figyeljünk rá hogy jól szorítsuk össze, különben a kicsi tekercsek még a végén elmásznak, és annyi a virágunknak. Ha feltekertük, a végén láthatjuk, nagyjából hogy állnak a belső tekercsek, és kicsit még tudunk rajtuk igazítani a bambusszal, óvatos hengergető mozdulatokkal.

Ha ez is megvan, jöhet a szeletelés. A tekercset úgy szeleteljük, hogy mindig felezzük, így kaphatunk egyszerűen egyenlő vastagságú falatokat.

Ha kiörömködtük magunkat, akkor akár neki is láthatunk.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr856585151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Főzőiskola: sushitorta (LOST verzió) « Hereföld blog 2012.09.29. 10:01:36

[...] rizs ( a virágmintás sushinál linkelnem kellett volna már, de most pótolom: itt olvashatjátok a [...]
süti beállítások módosítása