"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Főzőiskola: Tamagoyaki

2012. január 06. - Dharman

A bűvösnek hangzó tamagoyaki nem más, mint egy omlett felgöngyölve, maga a név sült tojást jelent. Különösebb konyhai előképzettség nélkül is elkészíthető, és az ünnepi kajától megcsömörlött gyomrunk sem fog ellenkezni ellene. (Amennyiben mégis, úgy blog szerkesztői semmi felelősséget nem vállalnak.) Nézzük hát a receptet!

Amire szükségünk lesz egy tekercs elkészítéséhez:

  • 3 db. tojás
  • 1/2 evőkanál cukor
  • 1 csipet só vagy egy csepp szójaszósz
  • olaj
  • serpenyő tamagoyakihoz (ha nem rendelkezünk ilyennel, megsüthető bármilyen serpenyőben, de nehezebb lesz szépre formázni)

Az előkészítés roppant egyszerű: törjük bele a tojásokat egy kisebb tányérba. Ezt úgy kell összehozni, hogy odakoccintjuk a tojást egy kemény felülethez, mint például a konyhaszekrény sarka. Ezáltal repedés keletkezik a héján, így könnyen ketté lehet kapni, és kiplattyan belőle a sárgája meg a fehérje, amire szükségünk lesz. Hozzáadjuk a cukrot és a sót/szójaszószt, és kevergetjük egy pár percig, de nem kell, hogy teljesen egynemű legyen, épp csak annyit dolgozzunk rajta, hogy a só és a cukor elvegyüljön benne.

Ezután fogjuk a serpenyőt, olajozzuk ki (Ugye mondanom sem kell, hogy ha több tekercset készítünk, mindegyik előtt újraolajozunk?), és mikor felforrósodott, öntsünk bele egy kis merőkanálnyit a tojásból (ha klasszikus serpenyővel dolgozunk, annyit hogy egy vékony de egyenletes réteget képezzen a serpenyő alján).


A tojás, amint vékony, egyenlően eloszló réteget képez a serpenyő alján.

Nagyjából egy perc elteltével elkezdhetjük felgöngyölni. A serpenyő felénkeső oldalán fellazítjuk a tojást, és hajtunk rajta egy aprót. Kicsit lelapogatjuk a lapátkánkkal, majd hajtunk rajta mégegyet. Aztán megint lapogatunk és megint hajtunk. Ahogy egyre tovább haladunk, úgy lesz könnyebb ez a procedúra. Ha az első réteget felgöngyöltük, a kis tekercset visszagörgetjük a serpenyő elejére, és egy újabb adag tojást öntünk a serpenyőbe. Ezt ismételjük addig, ameddig a tamagoyaki eléri a kívánt méretet, én általában négyszer-ötször szoktam.


Elkezdjük felgöngyölni...

Göngyölődik...

És mehet bele a következő adag tojás.

Sorakoznak a kész tekercsek

Ha elkészültek, akkor felszeleteljük őket, és aztán mehetnek sushiba, sushira, vagy ideális kiegészítői lehetnek a már korábban ismertetett furikakés rizsnek. Haladóbbak beletekerhetnek spenótot vagy sonkát is, esetleg bármit.

A képeket köszönjük a blog szaktanácsadójának, Chinaminak!

Jó étvágyat kívánunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr506584723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Főzőiskola haladóknak: virágmintás sushi « Hereföld blog 2012.08.07. 15:52:50

[...] tamagoyaki [...]
süti beállítások módosítása