"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Nobu – A leghíresebb japán étterem fogásai európai alapanyagokból

2011. november 10. - Dharman

Elmondhatjuk, hogy a japán gasztronómia mostanra ténylegesen megvetette a lábát Közép-Európában is. Manapság már nem embert próbáló feladat egy-egy sushi étterem felkutatása, sőt, egyre több, elegánsabb büfé árulja a trendi japán falatokat. Az újságok gyakrabban foglalkoznak a sushi elkészítésével és annak jótékony hatásaival és lassan már a nagymamák is a női magazinokból kinézett japán édességek elkészítésén fáradoznak a jól bevált rétes recept helyett, hogy japánfan unokáiknak kedvükre tegyenek.

A magyar piac megérett rá, hogy szerte a világon már bizonyított nagy nevek is megtelepedjenek nálunk és kiszolgálják az ínyenceket. Így történhetett meg az, hogy Matsuhisa Nobuyuki mesterszakács világhírű specialitásai a hazai japán gasztronómia kedvelőinek egycsapásra elérhetővé váltak. Ha Budapesten jártok, és kellően el vagytok engedve anyagilag, térjetek be a séfről elnevezett Nobu étterembe és engedjétek át magatokat a fúziós konyha remekeinek. Amennyiben a földrajzi adottságok, esetleg az anyagi helyzet ezt nem engedné meg, de mégis szeretnétek kényeztetni magatokat, akkor a most bemutatandó könyv tökéletes lesz a számotokra, hiszen a mesterszakácsok fúziós konyha eszközeivel, olyan alapanyagokból próbálják összeállítani a fogásokat, melyek beszerzése nem túl időigényes és a pénztárcánkat sem viseli meg annyira, mintha az étteremben fogyasztanánk el ugyanezeket az étkeket. A kulcs tehát a már említett fúziós konyha, mely világszerte hódít és különböző országok konyhatechnikáit, fűszereit egy ételben ötvözi. A receptkönyv is ezen az úton halad.

A Nobu 120 japán ihletésű receptet sorakoztat fel, melyek alapanyagai nagyrészt ismertek az európai konyhákon. A könyvben minden ételhez tartozik egy egész oldalas fotó az ínycsiklandó fogásról és sok esetben folyamatábrát is mellékelnek az elkészítés menetéről. A receptek sora, kezdve a hideg és meleg előételekkel végigvonul a leveseken, sült, párolt, grillezett ételeken át, áttér a sushikra, salátákra, a sashimi variációkra, tésztákra, majd desszerteket és koktélokat is ajánl az étkezés végére. Ijesztően hathatnak az előbbiek, de akik egyáltalán nincsenek otthon a Távol-keleti konyhák világában, azok se csüggedjenek, mert a könyv végén helyet foglaló „Alapanyagok” fejezetben minden idegen hozzávalót definiálnak, tippet adnak a beszerzésüket illetően, leírják a feldolgozásuk módját, esetenként pedig alternatívákat is felajánlanak helyettesítésükre.
A receptek, az elkészítés lépései (kezdve az alapoktól), a fogyasztásuk sorrendje mellett hasznos megjegyzésekkel is el vannak látva, melyek kezdőknek és haladóknak is érdekesek lehetnek és nem utolsó sorban nagyon sok olyan plusz információval gazdagíthatnak, melyekkel vendégeinket is elkápráztathatjuk. Még talán az étel is jobban fog esni nekik, ha hallják mennyire felkészült a szakács.
„Fish and chips Nobu módra”, melyet tökéletes partiételként aposztrofálnak, „Pizza rizslisztből” a „Fagylalttempura”, „Japán mojito”. A könyv ezek mellett telis tele van könnyű, egészséges és nem utolsó sorban gyorsan elkészíthető ételekkel, melyek sok szempontból praktikusak modern világunkban. Bármelyik ételeket is választod ki, ha követed a könyv tanácsait a siker nem maradhat el.

A Nobu cérnafűzött, kötött, védőborítóval ellátott és 256 oldalával igen vaskos szakácskönyvnek tekinthető. Érdemes kicsit előregondolkodni, hátha van a családban valaki, akinek tetszene és akkor akár tökéletes karácsonyi ajándék is válhatna belőle. Nem utolsó sorban az egész család profitálhatna belőle.

.

.

.

. Nobu – A leghíresebb japán étterem fogásai európai alapanyagokból
Szerző: Nobu Matsuhisa – Mark Edwards
Magyar kiadó: Alexandra Kiadó (2010)
Fordította: Szkladányi András

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr996584631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása