"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Az öt elem

2011. augusztus 03. - Dharman

(Részlet a Madhjamaka című tantárgy vizsgájára szánt beadandómból :P)

Az öt elem rendszere Kínából származik és számos tudományág és filozófia alapját képezi. Használják a Feng Shui-ban, a hagyományos kínai orvoslásban, asztrológiában, zenében, harcművészetekben.

Ahogy a technika vívmányai teret hódítanak, hogy „időt és energiát spóroljanak nekünk”, úgy szorulnak fokozatosan háttérbe a régi tanok, melyek saját testünk és szellemünk megismerésére sarkallnak minket. Pedig ezek hatékonyabbnak bizonyulnak életünk jobbá tételében, mint bármilyen modern masina.

Ahhoz, hogy meg tudjunk birkózni a mindennapi viszontagságokkal, nem árt, ha ismerjük önmagunkat – ez ugyanis segít megismerni másokat, ami pedig megkönnyíti hibáik elfogadását.

Keleten sokat foglalkoznak ezzel – számtalan filozófia foglalkozik az önismeret kérdésével. Az öt elem rendszere csak egy a sok közül, és jóllehet, Európában alig tudnak róla, az ottani életet áthatotta – és talán még ma is áthatja – ez a rendszer.

Maga a rendszer – a nevéhez illően – öt elemből (tűz, föld, fém, víz, fa) áll, melyek kapcsolatban állnak egymással. Alapvetően kétféle kapcsolatot különböztethetünk meg: erősítő és hátráltató.

Erősítő kapcsolat:

tűz → föld A tűzből hamu keletkezik – ami föld elem

föld → fém A föld mélyében találhatók a különböző ércek

fém → víz Az olvadt fémek cseppfolyóssá válnak

víz → fa A víznek köszönhetően tudnak növekedni a fák

fa → tűz A fa táplálja a tüzet

Hátráltató kapcsolat:

tűz → fém A tűz megolvasztja a fémet

föld → víz A föld korlátoz(hat)ja a víz szabad folyását

fém → fa Fémből készült eszközökkel (pl: balta) ki lehet vágni a fát

víz → tűz A víz eloltja a tüzet

fa → föld A fák gyökerei mélyen a földbe hatolnak

Ehhez az öt elemhez tulajdonságok és fogalmak végeláthatatlan sorozatát kapcsolják, ezek közül néhány az alábbi táblázatban olvasható.

fa

tűz

föld

fém

víz

szín

kék/zöld

piros

sárga

fehér

fekete

égtáj

kelet

dél

közép(pont)

nyugat

észak

évszak

tavasz

nyár

indián nyár

ősz

tél

napszak

reggel

dél

délután

este

éjszaka

életkor

0-10

11-24

25-39

40-54

55+

íz

savanyú

keserű

édes

csípős

sós

szerv

máj, epehólyag

vékonybél, szív

lép, gyomor

tüdő, vastagbél

húgyhólyag, vese

érzés

harag

öröm

magabiztosság

szomorúság

félelem

Nem beszéltünk még arról, hogy mi a célja ezeknek a csoportosításoknak. Egyrészt az önismeret, másrészt ebből kifolyólag egészségünk megőrzése, életünk megszépítése, a harmónia fenntartása. Végső soron a lényeg az, hogy ezt az öt elemet egyensúlyban tartsuk, egyik se legyen se túl erős, se túl gyenge. Ezt pedig a fentebb leírt erősítő-gyengítő kapcsolatok kihasználásával érhetjük el.

Ha például túl erős bennünk a víz elem, akkor valamilyen módon a föld elemet kell megerősítenünk, hiszen az segít féken tartani a vizet. Ezt többféleképpen is megoldhatjuk – sárga ruhákat viselünk, édes ételeket fogyasztunk, agyagedényekkel és kerámiákkal pakoljuk tele a házat. A lehetőségek száma majdhogynem végtelen.

Arra azonban ügyelnünk kell, hogy a nagy igyekezetben könnyen áteshetünk a ló túlsó oldalára – és aztán kezdhetjük elölről az egészet, csak most a föld gyengítésével.

Nem könnyű megtalálni az egyensúlyt, még nehezebb meg is tartani azt, ám a siker érdekében érdemes kísérletezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr826584509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása