"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Hasznos kifejezések tanodája

2010. május 28. - Dharman

E heti szavunk:

Bardo

Jelentése: Tibetiül a Bardo szó "átmeneti állapotot" jelent. A Bardónak hat különféle fajtája van. Az első az Élet Bardója, Kye Ne Bardo, a második az Álomállapot Bardója, Milam Bardo, a harmadik a Meditáció Bardója, Szamten Bardo, a negyedik a Halál Folyamatának a Bardója, Csikai Bardo, az ötödik a Halál Állapotának a Bardója, Csonyi Bardo, és a hatodik a Szamszárában való Újjászületés Elérésének a Bardója, Szipai Bardo.

Az Élet Bardója (Kye Ne Bardo) átöleli az ébredő világ illúziójának a tapasztalatait. Magában foglal minden negatív és pozitív tevékenységet, amit az életünk során a születésünktől a halálig elkövettünk. Az Álomállapot Bardója (Milam Bardo) az alvó fizikai test mentális aktivitását foglalja magában. A Meditáció Bardója tartalmazza a meditációs tapasztalatok miriádjait a realizálás legalsó szintjétől egészen a megvilágosodás eléréséig. A meditatív tapasztalatok sora az egyhegyű koncentrációtól egészen a nem-meditálás állapotáig terjed. Halál folyamatának a Bardója mindegyikünkre vár. Most kell felkészítenünk magunkat a hatalmas nehézségekre, fájdalomra és gyötrelemre, amelyet meg fogunk tapasztalni. Legtöbbünk nem akar meghalni, és sokan meg sem engedik maguknak, hogy rá gondoljanak. Pedig egészen biztos, hogy mindnyájunknak meg kell halnia. Még Buddha is átment rajta, és mindazok is, akik utána világosodtak meg. Ahogy ők tették, úgy kell nekünk is elmenni. (forrás: terebess)

Összefoglalva: PURGATÓRIUM!!!

Példamondat: Miután valaki levágja a macskájának a fejét, az állat a Bardóba kerül, ahonnan újjászülethet.

Használják: buddhák

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr126583181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cella 2010.05.28. 10:44:24

omfg lájk

Julcsi 2010.05.28. 15:02:12

Ha a halál Bardója nehéz, gyötrelmes, meg fájdalmas, még jó hogy nem akarok meghalni. Meg egyébként sem. Azért félünk még rá gondolni is, mert nem tudjuk biztosan mi van utánna. Ez a bizonytalanság, meg nem jó érzést kelt bennünk. Ezért inkább nem gondolunk rá.
süti beállítások módosítása