"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Flashforward - A jövő emlékei (könyv)

2010. május 05. - Dharman

Újabb sci-fi könyvet ajánlanék Nektek, mely viszonylag elég friss (mondhatok ilyet egy évtizeddel ezelőtt megírt könyvre?), ugyanis Amerikában 1999-ben jelent meg Robert J. Sawyer tollából. A könyv sikerein felbuzdulva már sorozat is készült belőle, melyet az HBO az ABC-nek adott el és kezdetben úgy aposztrofálták, mint a Lost utódját.  Ez sajnos nem jött be nekik. A cikk kitér magára a könyvre és szót ejtek a sorozatról is. Az írás további részeit  azok is nyugodtan olvashatják, akik nem olvasták még a könyvet. Ígérem, nem fogok spoilerkedni!

Az íróról dióhéjban Robert J. Sawyer 1960. április 29-én született Kanadában. Eddig 19 regényt, számos novellát és elbeszélést megírt. Nagyon sok díjat elnyert bár a kettő legnevesebbre (sci-fi és fantasy körökben) a Hugo- és Nebula díjra méltán büszke lehet. Magyarországon tudtommal a Flashforward az első könyve, ami megjelent.

"Aki előre látja a csapásokat, kétszer szenvedi el őket.” Beilby Porteus

Emlékezetes jövő Sci-fi, dráma, misztikum, krimi. Körülbelül ezen témák között mozog a könyv cselekménye. Gondolom sokan hallottatok már Ti is a CERN-ről és annak földalatti hadronütköztetőjéről (LHC). A CERN projekt arra hivatott, hogy közvetlen a Nagy Bumm utáni állapotokat reprodukálja és ezzel végre bebizonyosodjon, hogy nem csak elméletben, de gyakorlatban is léteznek a Higgs-bozonok, melyek a többi részecske tömegéért felelősek.  A történet elején a részecskegyorsító elindítására készülnek a kutatók és a visszaszámlálás lejártakor nem az történik amire várnak, ugyanis elsötétül a szemük előtt minden és 1 perc 43 másodperc erejéig elveszítik az eszméletüket és belelátnak a 21 évvel későbbi jövőjükbe. Nem a testük, csupán az elméjük utazik és a jövőbeli elme marad a primer, szóval paradoxonok kizárva. Amikor visszatérnek, látják, hogy nem csak ők a kutatóintézetben, de az egész világ elájult és betekintett a jövőjébe. A dolog rosszabbik része, hogy nagyon sokan meghaltak (a le és felszálló repülőgépek például mind lezuhantak) és megsebesültek (pl. legurultak egy mozgólépcsőről). A sebesültek persze megindították világszerte a pereket, mert mégis miért nem párnázták ki a mozgólépcsők alját? Szóval a káosz eluralkodik, majd amikor mindenki lehiggad, elkezdi tudatosan építeni a jövőjét (amit már ismer). Biztosítótársaságok mennek csődbe és egy igen nagy változáson megy át a Föld népessége. Ezeket a furcsa változásokat a legtöbb fejezet elején hírként összefoglalva is olvashatjuk. Vannak, akik nem láttak semmit, ezekről az emberekről feltételezhetjük, hogy már nem éltek addigra. Ilyen az egyik főszereplő is, Teo, akit (mint más jövőemlékezésekből megtudjuk) lelőttek. A fiú hátralévő élete természetesen azzal fog telni, hogy megakadályozza a halálát. A többi főszereplőnek is igen csavaros történetet dolgozott ki az író, bár nekem ez a szál tetszett a legjobban. A könyv elég sokat foglalkozik a tudományos magyarázatokkal (igen, a sorival ellentétben itt lesznek VALÓDI tudományos elméletek és tények) és talán azzal sem árulok el túl nagy titkot, hogy eljutunk a könyv elején átélt jövőig, sőt… na de elég ebből. Mindenki olvassa el a többit!

A kérdések, amik előjöhetnek, hogy van-e szabad akarat és kijátszható-e a végzet, megváltoztatható-e a jövő. Azt a kérdést is feltehetjük, hogy áldás-e, vagy átok a jövőnk felfedése? Megéri-e a 21 évet leélni egyetlen nap árnyékában (gondolok itt mondjuk a napra, ahol lelövik a tudóst)? Napokig lehetne vitázni, elméleteket gyártani ebben az izgalmas témakörben, javaslom, hogy aki teheti, tegye is meg.

Könyv vs. sorozat Lehet illene összehasonlítanom a könyvet és a sorozatot, de minthogy a sorozatot az 5. résznél kaszáltam, így sajnos nem nagyon tudok érdemben nyilatkozni. Az biztos, hogy a sorozat csak az alaptörténetben egyezik meg a könyvvel és amint azt az 5 rész alatt le tudtam szűrni minden másban különbözik. Aztán míg a könyv inkább a filozófia vonalra áll rá, addig a filmben egy összeesküvés-elmélet van a középpontban és inkább az akcióra mennek rá. Persze a karakterek sorsa sok esetben ismerős lehet. Ott van a szerelmespár, akiknek a jövője úgy tűnik már nem lesz közös, ott van az, az ember, aki nem látott semmit a jövőemlékezésében, mert addigra már halott volt és ott van aki a jövőbeli kiránduláskor épp a WC-n ült, miközben mások csudábbnál csudább dolgokat láthattak. Egy dolgot ki merek jelenteni: ha a sorozat mégis megér egy 2. évadot (amit kötve hiszek, főleg azután, hogy a készítők kihoztak egy közleményt, melyben az amerikai lakosságot hibáztatják az alacsony nézettség miatt, mondván, hogy nem fogják fel a történet nagyságát), soha nem fog a Lost helyébe kerülni.

Magyar borító

Na az egy vicc.

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr666583095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Julcsi 2010.05.05. 16:33:58

Azt hiszem elolvasom ezt a könyvet:)
süti beállítások módosítása