"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Death Note - Elmék harca

2010. január 27. - Dharman

Japánosan Desu Nóto a neve annak az anime sorozatnak, amely teljesen letaglózott! Kevés anime fog meg, de azt kell, hogy mondjam, hogy ez a 37 részes sorozat nagyon betalált! Most kiélem magam és újabb anime elemzést közlök le, mint a nagyok :)

What about... Létezik egy világ, a halálistenek világa. A halálistenek (shinigamik) csak naplójukba írják azok nevét, akiknek eljött az utolsó órájuk és amint azok a nevek bekerülnek a naplóba, a Földön élő nevbirtokos élete véget ér. Egyik nap, egy unatkozó halálisten Ryuk a Földre ejti naplóját annak reményében, hogy azt megtalálja egy földi és használni is fogja.
Ez így is történik. A napló új tulajdonosa egy japán diák lesz, Yagami Light. Ez a fiú baromi intelligens és Ryuk szerencséjére ő is unatkozik.
Light elolvassa a füzet lapjain a szöveget és rájön, hogy az egy használati utasítás. Mik a szabályok?

  • Akinek a neve felkerül a halállistára, meg kell halnia.
  • Az írás csak arra a halandóra hat, akinek az arcát maga elé képzeljük – azonos nevű emberek az arcképük ismeretének hiányában nem halnak meg.
  • A kiválasztott név leírása után 40 másodpercen belül meg kell határozni a halál okát – ennek hiányában az illető 1 percen belül infarktust kap, és meghal.
  • A halál okának meghatározása után további 6 perc 40 másodperc adott arra, hogy a halál konkrét részleteit kifejtsék.
  • Ha a Halállista a földre kerül, már az emberi világhoz tartozik. Az új birtokosa 39 nappal a füzet elbirtoklása után megláthatja a halálistent, aki leejtette.
  • A Halálistenek minden, a Halállistára leírt ember nevével meghosszabbítják a saját életüket annyival, amennyi az adott ember életéből még hátra volt. A halandókra ez nem vonatkozik.
  • A Halálistenek minden ember feje fölött látják annak nevét és a hátra lévő napjainak számát. Ha egy halandó is ezzel a képességgel akar rendelkezni, elveszíti hátralévő élettartamának felét.
  • Egy Halálisten csak akkor halhat meg, ha beleszeret egy halandóba, és embert öl azért, hogy szerelme halálát megakadályozza.
  • A Halállista minden oldala, és azok darabkái ugyanazzal a hatással bírnak, mint az egész füzet. Bármivel lehet írni rá, amíg a betűk jól olvashatóak.
  • A Halállista lehetőséget ad arra, hogy először a halál körülményei legyenek meghatározottak, a nevet 19 napon belül később is pótolni lehet.
  • A halál körülményeinek lehetségesnek, és az áldozatra jellemzőnek kell lenniük.

Light nem dől be egyből, így próbára teszi a listát. Megdöbbenésére működik és meghal az az ember, akinek a nevét beleírta. Elhatározza, hogy jobbá teszi a világot. Egy olyan helyet teremt, ahol nem lesznek gonoszok/bűnözők és ő fog uralkodni. Elkezdi teleírni a füzetet a TV-ben és más médiában látott bűnözők neveivel. Természetesen a tömeges elhalálozásokra hamar felfigyelnek az emberek és a rendőrésg is. Light kapcsolatba lép az emberekkel Kira álnéven (ez az angol killer -gyilkos- japán átírata) és ekkor lép be a képbe egy rejtélyes nyomozó, kit még soha senki nem látott, "L".
L és Light között -noha sosem találkoztak vagy beszéltek- megindul egyfajta szellemi párharc, amelyben a vesztes fél egyben az életéről is lemondhat. A szellemi sakkjátszmák akkor vesznek csak drámai fordulatot, amikor mind Light, mind L rádöbbennek: egy "második Kira" is működni kezdett – vagyis immár két Halállista van a földön, halandó ember kezében. A harc kettejük között váratlan gyorsasággal ér véget. Ki győz? Van-e ennek a tébojnak igazi nyertese? És ki Caretman apja? Hova tűnt Vali? Ezen kérdésekre részben választ kaptok.

Újabb manga adaptáció A Death Note eredetileg japán képregényként (manga) indult 2003-ban és 2006-ban ért véget, pont akkor amikor a mozikba került a történet 1. mozifilmje, ami még a Dávincsi kódot is lemosta a mozik toplistájának 1. helyéről.
Még 2006. novemberében pedig folytatás is követte "Death Note: The Last Name" néven, az első rész nagy sikere ellenére a 2. rész már gyengébben sikerült, főleg annak fényében, hogy elég sok helyen értelmetlen módosítások történtek, és igaz, hogy majd két órás, de nem hozták ki belőle a legjobbat. Ettől függetlenül hatalmas sikere volt, főleg az L-t alakító Kenichi Matsuyama-nak akit felkérték az "L" című film főszerepére is.
Az "L - change the WorLd" filmet Hideo Nakata (Ringu, "A kör") rendezte és idén (2008 év elején mutatták be Japánban). Erről azt nyilatkozták, hogy főleg azoknak szánják, akik inkább L-el szimpatizáltak a Death Note-ban.
Tsugumi Ohba által írt, és Takeshi Obata által rajzolt manga-ötletből regény-adaptáció, majd anime-sorozat készült, amelyet egy japán televízióadó 2006 októberétől hetente sugárzott. 2007. június. 27.-én vetítették le az utolsó részt.
2007. agusztus. 31-én egy speciális részt is levetítettek (OVA) melynek a címe: Death Note R : Final Conclusion (másnéven:Director’s Cut: Compete Ending Edition) ami a megszokott 1 órás OVA-k hoz képest közel 3 órás lett. Ebben a történetben újra átélhetjük a Light és L közötti harcot, de most kivételesen Ryuk shinigami (halálisten) szemszögéből.
A sorozat, Magyarországon 2008 február 7-től látható az Animax műsorán.

Magánvélemény?

Az is van :D
Nem tudom miért, de a  szobámban kialakított légkör a nézése közben olyan, mintha Lostot néznék (most hallom a feljajdulásokat az olvasóktól), vagyis gyakoriak az anyázások, fejfogások és a "Nem hiszem el" felkiáltások.
A karakterek nagyon jók, kivéve a jövőben felbukkanó "cég" emberei. Na azok annyira nem tetszettek. A magyar szinkronnal személy szerint meg vagyok elégedve.
Ami nagyon megfogott az a zenéje!!!! Mondanom sem kell, azóta naponta hallgatok az OST-ből számokat és Maximum the Hormone rajongó lettem. A második opening baromira nem sorozat openingnek való (ezt láthatjátok is a cikk elején), de ehhez még ez is jó, csak erős a gyanúm, hogy ezen openingek nézése közben megnő az animerajongók körében az epilepsziás rohamok száma. Sajnos voltam olyan baka (és most nem a hadásztai értelemben), hogy belefutottam egy böszme nagy spoilerbe ezzel lényegesen csökkentve a sorozat élvezhetőségét, de még így is olyan szinten van ez a mese ( :-P ), hogy simán végig izgulom.

Szerintem azok is adjanak a sorinak 1 esélyt, akik nem szeretik az ilyen japán rajzfilmeket (nem hosszú, végig lehet nézni). Akik szeretik a misztikus, akció-horror, drámákat azoknak ebbe is bele kell kóstolniuk. Hajrá :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr626582745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cella 2010.01.27. 14:36:46

SPOILER: L haláláig nagyon zsír, és állat, és húúúúúúúúúaztadurva, de aztán elég slampos lett. A magyar szinkron egy jó nagy KAKI. Egyszerűen a japán annyira zseniális, hogy nem lehet visszaadni. Jutúbon van egy vidi, amiben különböző szinkronokkal lehet meghallgatni, ahogy Light nevet a végén. A japán összehasonlíthatatlanul szociopatább az összes többinél :D És Ryuk a legjobb :)

Vash 2010.01.27. 14:53:42

Nekem azért tetszett a magyar szinkron is :S

Vash 2010.01.27. 22:20:24

majd kölcsön adom:)

Hitokiri 2010.01.27. 23:14:46

Én is japánul láttam, és magyarul nem is nézek animét, mert elveim vannak :P De egyébként maximálisan egyetértek Cella-san kommentjével :)

Vash 2010.01.27. 23:22:40

Jajj ezek az elvek:D Persze én meg ne szóljak semmit, mert ha Lost-ról van szó ugyan ezt a dumát nyomom le:D Még 6 nap... Most a Hare gu nevű animébe kezdtem bele. Nagyon elvetemült XD

Meach 2011.08.25. 00:50:51

Teljesen egyet értek én is...a magyar szinkron annyira lehúzza egy anime hangulatát...na jó nem anniyra mint az angol az még förtelmesebb..XD
süti beállítások módosítása