"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Metropolisz - robotlány, szerelem, meg minden

2009. szeptember 18. - Dharman

metropolis

„A  Metropolisz mérföldkő az
animációs film történetében.
Szép, erőteljes, rejtelmes és
Mindenekelőtt: szívszorító.
Bizonyos képei egyszerűen
Kitörölhetetlenek az
Emlékezetünkből.”

- James Cameron

Nem rég láttam ezt a remekművet, mert szerintem nem túlzás azt állítani, hogy ez egy REMEKMŰ!!
A Metropolis című anime Osamu Tezuka 1949-ben készült mangáján alapszik. Az író Otomo Katsuhiro volt, a rendező pedig nem más, mint Rintaro. A készítés éve pedig 2001. Már pusztán ezen tények alapján is sejthető, hogy egyáltalán nem szokványos animével van dolgunk.
Egy alternatív jövőben járunk, ahol Metropolis városa maga a modern utópia, amely robotmunkások ingyenmunkájára, és egy túlságosan optimista elképzelésre épült fel. A paradicsom koronázásaként elkészül a Jiegulate, egy hatalmas toronyszerű építmény Metropolis szívében. Az esemény rengeteg látogatót vonz a városba, többek között Shunsaku Ban detektívet, és unokaöccsét, Kenichi-t. A nyomozó a Japán-szerte körözött tudóst, Dr. Loudun-t üldözi.
Azonban a cselekmény több szálon fut egyszerre. Így aztán eközben egy másik történetbe is belebonyolódunk: A város első embere, Litegong titkos terven dolgozik: Egy Tima nevű mesterséges embert készíttet egy tudóssal. Csakhogy Fia, Luke iszonyatos gyűlölettel viszonyul a robotokhoz, ezért szabotálja a tervet. A tudós, aki eközben meghal, nem más, mint Dr. Loudun. Tima pedig kiszabadul, és találkozik Kenichi-vel. Itt aztán összefonódnak a szálak, és a történet feltartóztathatatlanul halad egy küzdelmekkel, háborúval, csalódásokkal, üldözésekkel és hihetetlen látvánnyal megtűzdelt úton az apokaliptikus végkifejlet felé.

Ami legelőször feltűnik a film révén, az a karakterdizájn. Az anime ugyanis teljes egészében megtartotta Tezuka 40-es éveki stílusát. Ezért aztán megoszlanak a vélemények a filmmel kapcsolatban. Van, aki gagyinak, élvehetetlennek találja emiatt a filmet. Véleményem szerint teljesen egyedi élményű lesz tőle az anime, teljes mértékben megszokhatóak a karakterek, és aki nyitott az új dolgokra, az bizonyára egyetért velem, hogy a dizájn még dob is a filmen egyet. A másik szembetűnő dolog a CG. Bizony, a film első osztályú számítógépes effektekben bővelkedik. Ami megint csak vitára ad okot, méghozzá abban, hogy a "régimódi" karakterek és a sok CG egyáltalán nem illenek össze. Nos, mindenki döntse el maga!
A film zenéje szintén nem szokványos: Majdnem a teljes film alatt szól, és a karakterek 40-50-es évek béli dizájnját 50-es évek béli jazzel egészíti ki. Aki nagyon nem bírja a különleges dolgokat, az itt dől ki végleg ^_^. Véleményem szerint azonban nagyon jól illik a film légkörébe.
Maga a történet nem annyira bonyolult, mint a benne elrejtett mondanivaló. Otomo kézjegyei, amik az Akira-ban annyira jellemzőek, itt is megtalálhatók. A "Ki vagyok én" kérdés nagyon gyakran merül fel, de erre igazi választ nem kapunk a filmben. Ez talán a Metropolis egyetlen negatívuma: A befejezés nyitott marad. De egy Ghost in the Shell-en, Akira-n, és hasonló kultusz-animéken megedződött közönség ezen valószínűleg nem fog meglepődni.

Szívem szerint a filmet mindenkinek ajánlanám, nem csak az anime kedvelőknek, de szélesebb nézőközönségnek is. Annak ellenére, hogy biztos vagyok benne, nem mindenkinek nyeri el a tetszését. De a Metropolis kiváló Sci-fi anime, és egy szövevényes alap sztorinak és nagyszerű kivitelezőknek köszönhetően 2001-ben is újat tudott nyújtani a közönségnek.
Érdemes még megemlíteni a DVD változatot, amit még most is lehet kapni Magyarországban (itt-ott). A boltokban a duplalemezes változatot találjátok meg. Az 1. DVD-n a film, míg a 2. DVD-n egyéb extrák találhatók meg, mint például a film kulisszatitkai, interjúk a készítőkkel, képek és a többi.

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr906582465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vash 2009.09.19. 12:21:10

Shinji inkább naiv nem? Vagy nem tudom...nekem Shinjiről tuti nem ez lenne az első ami eszembe jutna:D Rég láttam a NGE-t de nekem azért olyan is rémlik, hogy a gyermeteg lelkében azért a rosszindulat is ott van. Újra meg kellene nézni :P
süti beállítások módosítása