"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Álmodnak-e az androidok VALISRÓL? 11.rész Visszafelé Világ

2009. július 09. - Dharman

Úgy látszik, a kezdeti lelkesedés után, tényleg eljön az a pillanat amikor úgy érzi az ember, talán Dick már nem fog tudni újat mondani.  Én ugyan még nem sok könyvet olvastam Tőle, most még is kicsit csalódott vagyok. Remélem ez csak átmeneti állapot, és még sok izgalmas történetet fogok megismerni. Ez a könyv is nagyon ígéretesen indul, az alapötlet ismét zseniális, ám a megvalósítás már hagy némi kivetni valót maga mögött. Ez alkalommal teljesen aktuálisak leszünk, hiszen a legutóbb megjelent könyvről fogok írni pár sort.

És ismét térjünk vissza Dickre, és a nőkre. Igen, ez a téma már nekem is kezd kicsit unalmassá válni. Kezdem azt hinni, Phil terápiának használta az írást, így próbálta feldolgozni a kudarcait a nőkkel. Ennél a könyvnél sem történt másképp a dolog.  A lényege, ismét az erős nő, és a gyenge férfikarakter körül forog, és olvasáskor megint hatalmába kerít az idegesítő érzés, hogy nem hiszem el, hogy egy férfi ilyen nyámnyila alak legyen! De hogy ne csak bántsam a mi kedvenc írónkat, azért van még  két visszatérő téma, ami már sokkal izgalmasabb. Az egyik az idő.  Dick gyakran boncolgatja, az idő fogalmát. Mi is az idő? Mi van ha tulajdonképpen nem is létezik, csak valami oknál fogva mi úgy érzékeljük?  A másik, isten létezése. Dick szerint isten, időn, és a téren kívül létezik. Ezek a dimenziók, csupán az ember korlátai, amit valami oknál fogva kifejlesztettünk magunkban. De ha igazából nincs tér és idő, isten milyen formában létezik? És mi hogy kerülhetünk kapcsolatba Vele?  Sajnos ebben a könyvben nem ezeket a témákat boncolgatja mélyen, pedig én jobban örülnék neki. A Valisban meg csak ezt a témát boncolgatja, de számomra kicsit száraz, érthetetlen módon, de erről majd Vash fog nektek írni. Igazából azt szeretem amikor Dick az ilyen mélyen szántó gondolatok köré, valami érdekes történetet sző.

Ennek a történetnek az alapötlete zseniális.  Egy úgynevezett Hombart fázis miatt az idő megfordult, és elkezdett visszafelé menni. Ettől egy csomó érdekes változás állt be az életben. Például az emberek visszaöklendezik az ételt, ami eredeti formát öntve a hűtőbe kerül, hogy aztán majd visszakerüljön a bolt polcaira.  A cigaretta csikkben kezdődik, és a belépöfékelt füsttől egyre nagyobb lesz, amíg eléri a teljes méretét. Ezáltal a levegőbe nem füst, hanem levegő kerül. És ami a lényeg ,az emberek a temetőben kelnek életre, majd elkezdenek fiatalodni, míg végül visszakerülnek az anyaméhbe. Ez után a szex azt a célt szolgálja, hogy a megtermékenyedetett petesejt szétváljon, és a megfelelő helyre kerüljön a férfiban és a nőben. Sajnos nem derül ki hogy mi a változás oka. A könyvtárnak nagy szerepe van ebben a megváltozott időben, a feladata az eddig megjelent mindenféle könyv, tanulmány, iromány összegyűjtése és megsemmisítése. Hogy miért olyan fontos dolog azt nem tudni, de lényeg az, hogy a könyvtárnak nagyon erős hatalma lesz ezáltal, és az emberek félnek odamenni, mintha valami diktatórikus katonai hatalom lenne. Aztán kiderül, hogy tényleg valami ilyesmi, de hogy pontosan miért azt szintén nem tudjuk meg.

Főhősünk Sebastian Hermes apró cége azzal foglalkozik, hogy a temetőben életre kelt öregszülötteket időben megtalálja, és kiássa, majd pénzért eladja annak aki gondoskodni akar róla. Ezt úgy kell érteni, hogy a valaha élt embereknek a rokonai ismerősei ismét együtt lehetnek hozzátartozóikkal, ha megvásárolják őt, attól a Vitáriumtól, aki megtalálta, és kiásta. Sebastian vállalkozása nem túl jövedelmező, de szerényen megél belőle csinos, és félénk feleségével, aki nagyon szereti. Ám egy nap rátalál Anarchista Peak sírjára, ahol a volt vallási vezető éppen készül újraszületni. A néhai vezér szektája amit Udinak hívnak,  immár hatalmas vallási felekezetté nőtte ki magát, új vezérrel az élén.   Ráadásul Ray Roberts pont a városba érkezik hogy egy hatalmas össznépi imádságra. És érkezésének időzítése nem véletlen. Ős is tudja, hogy elődje újraszületni készül ezen a helyen.

Hermes rájön hogy hatalmas pénzt kaszálhat a ex-vezér eladásával, ezért még mielőtt az megszólalna (csak akkor áshatók ki az öregszülöttek) kiássa és magához veszi. Nem is sejti, hogy az Anarchista sírját már több csoport kutatja, és mindegyik célja hogy megkaparintsa a fiatalodni készülő vezetőt. A kérdés az hogy kinek mi a szándéka? Egyesek jobban örülnének ha újból halott lenne, de vannak akik ismét az UDI vezetőjeként szeretnék viszontlátni. De hogy kinek mik a szándékai nem tudni. A három vetélytárs, az UDI, a Rómaiak, és a Könyvtár, egymással versengve, licitálni kezdenek.  Esélyeik növelése céljából mindenféle, tisztességes, és nem  tisztességes eszközt bevetnek. Sebastian életét fenekestül felforgatja ez az új helyzet.  A tökéletes házassága tönkremegy, megjelenik az életeben a csábító gonosz nő, aki kihasználja, élete veszélybe kerül, és a végén  sokan meghalnak miatta.

A könyv végén nincs semmi megoldás vagy végkifejlet. A Figyel az ég című könyv vége jutott eszembe róla, ahol szintén a történet egyszercsak lezáródik, anélkül hogy a kérdések megválaszolásra kerülnének, vagy egyáltalán megértenénk miért is kezdte el Dick ezt a történetet. Persze ez egyébként is jellemző rá, nem szokása megmagyarázni a dolgokat, szerintem szereti ha az olvasóban inkább kérdések merülnek fel (vagy maga eszkábál valami megoldást).  Azért jó lenne ha történet befejezése nem a fantáziánkra lenne hagyva, de sajnos ez ellen már nincs mit tenni.

 

Csuhajja!

 

 

.

.

.

Ár: 2580 Ft

Oldalak száma: 188
Kiadás éve: 2009
Fordító: PÉK ZOLTÁN

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr886582373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vash 2009.07.09. 10:21:57

Én sem erre számítottam, de nekem kifejezetten tetszett, hogy nem kezdte el magyarázni nekünk a világ működését, hanem kihasított belőle egy szeletet és azt tálalta mindenféle körítés nélkül. Nesztek, itt van, ilyen is van. Persze csomó kérdés felmerült és ezekre nem kaptunk választ, de ez ne zavarjon minket. Megismerhettünk egy újabb fura világot, ahol az idő visszafelé folyt. Másrészről le merem fogadni, hogy Dick ezt a regényt csuklóból dobta össze nevetségesen rövid idő alatt. Nem hiszem, hogy sokat törődött a részletekkel. Írta, ami jött... na de ennek megpróbálok majd utánajárni...

A legjobb Philip K. Dick-regény « Hereföld blog 2011.10.08. 19:25:27

[...] megint a felfedezők, Galaktikus cserépgyógyász, Visszafelé világ, Timothy Archer lélekvándorlása [...]
süti beállítások módosítása