"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Álmodnak-e az androidok VALISRÓL? 9.rész Az Alfa hold klánjai

2009. július 01. - Dharman

Féltem, hogy eljön az idő, amikor azt kell mondanom, hogy "Hát ez a Dick könyv nem jött át". Az Alfa hold klánjai című Dick könyv pedig nem jött át...
Az okok pedig a következők...

Megszoktam már Dicknél, hogy a könyveit végig izgulom és próbálok a rejtélyekre rájönni, az elméleteiben, teóriáiban elmélyülni. Mint az előző posztban is írtam, ennek a könyvnek már a címe sem tetszett. Az Alfa hold klánjai. Mint egy tucat sci-fi címe. A történetben sem hozta azt amit vártam. Félreértés ne essen, a könyv nem unalmas, csupán nem foglalkozik komolyabb dolgokkal. Nincsenek benne alternatív valóságok és olyan katyvaszok, amik az írásai többségében. Márpedig én EZEKÉRT szeretem az írásait.

A történetről Chuck Rittersdorf a CIA ügynöke. Alapjában véve egy lúzer fickó. A Felesége Mary egy házassági tanácsadó, pszichológus. Gondolom kitaláltátok már, hogy a házasságuk megfeneklett és úgy tűnik javulásra nem lehet számítani. Ez elég ironikus, az asszony foglalkozását tekintve.
Az asszony kisemmizi a férfit, a férfi pedig már az öngyilkosságra készül egy putriban, amit kibérelt. Ekkor jönnek be a képbe az új barátai. Többek között egy rendőr csaj, aki pszí képességekkel rendelkezik ( öt perccel vissza tud menni az időben) és Futó Kagyló Nagyúr a ganümédeszi nyálkagomba, aki képes a gondolatolvasásra.
Szokás szerint Rittersdorf feje felett sokasodnak a sötét fellegek és cselekvésre szánja el magát.  Eltökéli, hogy kinyírja a feleségét. Eközben Mary egy másik csillagrendszerbe, az Alfa III M2-re utazik, hogy felmérje a betegek állapotát, ugyanis a terrai kormány vissza akarja foglalni azt. Az Alfa III M2 egy kórházbolygó...akarom mondani hold. A holdon 25 évvel korábban egy zendülés történt és a betegek kitörtek a kórház falai mögül és bajuk szerint klánokba rendeződtek és egy társadalmat építettek ki, ami szinte teljesen hasonló a miénkhez.
Van itt mentális elváltozásoktól szenvedő beteg dögivel, klánok szerint:
A depi mindig maga elé bámul, a rökény, azaz a rögeszmés kényszeres előbb mindig megszámol valamit, a para mindent túlbiztosít, nem bízik senkiben és semmiben, a manus (mániákus) - az mániákus, a skizo másik világban kóborol,  hebe (hebefrén) és poli (polimorfikus skizofrén).
Itt meg is jegyezném, hogy ezekkel a klánokkal vajmi keveset foglalkozik az író és éppen ezért nagyon elnagyoltnak találom az egészet.
Szóval, Chuck a CIA ügynök (aki mellesleg robotokat programoz) a felesége után megy a holdra, hogy a robottal amit irányít, "véletlen" megölje. A holdon azonban elszabadul a pokol. Az alfai bogár alakú lények és az emberek is meg akarják vetni a lábukat a holdon, amit az elmeroggyant bolygólakók nem hagynak. A regény második felében egy olyan háborús leírást kapunk, amitől tátva marad a szánk. Jönnek a tankok, rakéták és mindenfelé robbantgatnak.
A történet végére kiderül, hogy az egyetlen normális, épelméjű ember maga a főhős és az egésznek van valami pozitív végkicsengése. Én meg is mosolyogtam az utolsó mondatokat. Nagyon nem vall Dickre ez a poénkodás, és ez a pörgés, amit a cselekmények felgyorsulása okoz de ezegyszer megbocsájtok neki :).

A könyv tehát egy kalandregény. Nincsenek benne rejtett utalások, világmegváltó gondoltaok. Már el is képzeltem, ahogy az amcsik megfilmesítik. Ez a regény pont jó lenne erre. Gyermeteg és sok helyen komolytalan.
Ha Dick azt akarta elérni ezzel az írásával, hogy szélesebb körben szórakoztasson, azt elérte. Amit még a pozitívumok oszlopba sorolnék, hogy ennél a regénynél született meg részemre az első szerethető karakter az eddig olvasott Dick könyvek közül. Ő Futó Kagyló Nagyúr a ganümédeszi nyálkagomba. Egyszerűen fenomenális a karaktere és ha ő nem lett volna, tuti hiányérzetem lenne. Isten áldja és kívánom, hogy még nagyon sokat spórázzon!

 

alfa

Ára: 2280 Ft

Oldalak száma: 178
Kiadás éve: 2006
Fordító: PÉK ZOLTÁN

 

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr276582235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

javori » Blog Archive » Philip K. Dick: Az Alfa hold klánjai 2011.04.08. 20:06:58

[...] Kritika 2. [...]

A legjobb Philip K. Dick-regény « Hereföld blog 2011.10.08. 19:25:20

[...] Az Alfa hold klánjai 6 [...]
süti beállítások módosítása