"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Sliders - Végtelen történet

2009. június 14. - Dharman

Akár végtelen történet is lehetne, de sajnos csak 5 évadig bírta. Miről is van szó?
Fura de nagyon sok általam megkérdezett személynek lövése nem volt arról, hogy mi az a Sliders, hol láthattuk, miről is szólt.
Ez pedig azt jelentheti, hogy öregszem és bezony a többség azért nem ismerte a sorit, mert jóval utánam született. Miért mondom ezt? Azért, mert a Sliders-t anno mindenki nézte és alig várta, hogy hőseink végre megtalálják a hazavezető utat. Mellesleg, titokban a távirányítóinkkal mindannyian dimenziókapukat próbáltunk nyitni...ugye, hogy ugye?
1

Csússzunk Zsenikém! Quinn Mallory egy nem mindennapi fizika szakos geek, aki hazaérve a suliból nem spanglit teker és a hétvégi programjai között sem szerepel olyan, hogy "leiszom magam, majd sikítva hányok egy teherautóra".  Quinn próbál kaput nyitni a pincéjükből egy másik dimenzióba.
A tudást természetesen nem a kisujjából szopja, hanem az egyetemen Maximillian Arturo professzor próbálja beleverni. Quinn fiatal, ennek velejárójaként lázad és valószínűleg az eszének és ennek a tenni akarásnak köszönhetően eléri célját: megnyílik az alagút (mely ekkor még csupa pixel) egy másik dimenzióba.
A második teszt során azonban történik egy baleset és az átjáró instabillá válik. Az alagút magába rántja a fiatal zsenit, a professzort, Wade Wellest (Quin jó barátja) és egy éppen arra tévedt énekest Rembrant "Síróember" Brownt.
Az alagút végén ugyanazon a Földön találják magukat, ugyanazon a helyen, ugyanabban az időben. Azonban valami nem stimmel, mert a város jégbe fagyva, kietlenül áll. A történet tehát adja magát: a koránt sem tökéletes csúszómasinával ugrálnak világról-világra (ugyanis nem tudják a saját Földjük koordinátáit) és próbálnak túlélni. Hálás ez a téma, hiszen részről-részre akármi történhet: ellátogathatnak egy olyan Földre, ahol még vannak dinók, ahol a szovjetek uralják Amerikát, ahol a férfiak kihalóban vannak, vagy csak simán egy olyan világba, ahol szupersztárok. Tényleg csak a képzelet és a kassza szab határt slidereink utazásainak. Persze lesznek nagyon rázós útjaik és olyanok is amiket csak a csoda folytán élnek túl, sajnos eljön az az idő is, amikor egyik másik szereplő bizony ott hagyja a fogát. A szerencséjük, hogy egy-egy világban random ideig maradhatnak, ugyanis az időzítő (először egy távirányítót alakítottak át a készítők, majd egy Motorola mobiltelót) visszaszámlál és az idő lejártával aktiválniuk kell, hogy megnyíljon a vortex. Ha elfelejtik aktiválni, akkor sajnos több évtizedig a világban ragadnak (úgy emlékszem 28 évig).
A 3. évadban nagyot újít a sorozat: feltűnnek a Kromagok. A Kromagok a homosapiensek mellett élő ősemberek voltak, akik az egyik párhuzamos Földön a homosapiensek fölé kerekedtek, így azon a Földön nem az általunk ismert "ember" lett az úr, hanem ezek az embernek tűnő lények. Hogy bonyolítsuk a helyzetet, ezek a lények sokkal fejlettebbek nálunk és szabadon utaznak a dimenziókban, sorra meghódítva az összes Földet... A világok közti csúszás egyszerre kétségbeejtővé válik...nem elég, hogy nem találják a hazavezető utat, de itt egy faj, aki próbálja rabigába hajtani a dimenziók Földjeit, köztük hőseink hazáját is. Jön a  kérdés, hogy vajon hazajutnak-e Quinn-ék valaha, vagy örökre bolyongani fognak a párhuzamos világok között?
Minden történetnek van egy vége, többnyire happy end. Ennek a történetnek nem mondhatni, hogy lesz vége (na jó lesz), de azt sem mondanám, hogy happy enddel zárul a mókatár. Az tuti, hogy én keserédes szájízzel vettem ki az 5. évad utolsó része után a korongot a lejátszómból és csak annyit tudtam kinyögni magamból:  "király :-O").
2

A háttér Az első 3 etapot a FOX sugározta 1995. május 22-től.  Az első szezon után állítólag nem akarták folytatni, de a nézői nyomásnak hála legyártották a 2., 3. évadot is. A 4.,5. évad már a Sci Fi Channelen futott és sajnos az 5. évaddal lezárták a sorozatot (2000. február 4.). Az első 2 évadban nem cserélődött a szereplőgárda, azonban a 3. évadban búcsúznunk kellett a professzortól, ugyanakkor csatlakozott a csapathoz Maggie Beckett a hivatalos keménycsaj. A negyedig évadban újabb radikális változások történtek a szereplőgárdában és azt lehet mondani, hogy az 5. évadra teljesen lecserélődtek a szereplők (Már csak Rembrant maradt meg, viszont ő az utolsó részig kitartott). Ennek ellenére azt mondom, hogy egy korszakalkotó sorozatról van szó, melyet még ennyi év elteltével is ÚJRA végig tudtam izgulni.

(Nálunk az RTL-klub sugározta 1997 október 27-től majd a 4. évadnál beérték a Sci fi Channelt és sajnos nem rendelték be a fennmaradt 1 évadot. A TV2 azonban megvette mind az 5 évad vetítésének a jogát, plusz a fennmaradt, eddig itthon még nem vetített részeket is leszinkronizálta. A TV2-n a sori 2003. október 18-án élte második premierjét.)

4

DVD - Venni, vagy nem venni, ez itt a kérdés A sorozatot az Universal kezdte kiadni itthon. Eddig az első 3 évadot dobták piacra. Az első két évadot 1 pakként. Az fogyasztói áruk rendre 8000 Ft és 5990 Ft, amely természetesen már akciósan is kapható a nagyobb boltokban, online áruházakban.
Hardcore sci-fi őrülteknek kötelező vétel!

3

5

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr956582207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robi 2009.06.29. 13:47:32

Nagyon szerettem ezt a sorozatot, kár hogy vége.:S

Vash 2009.06.29. 13:58:04

Hát semmi sem tarthat örökké :) Bennem is szép emlékeket ébreszt, akárhányszor csak újranézem az 1-2 évadot.

Bere 2009.07.02. 22:16:10

Imádtam ezt a sorozatot (és mégsem érzem magam öregnek :D), csak kicsit szíven ütött, mikor a Professzor meghalt, és akkor abbamaradt egy dolog. Most persze szívem szerint megkaparintanám mind az öt évadot, és végignézném történjék benne bármi, de de sajnos se fölös 8000, se fölös 5900 Ft-om nincs. Na tessék. Az ember fiatalon elkövető egy kis botlást, és így múlik el a világ dicsősége. Sose tudom meg, hogy értek véget hőseink.:P

Vash 2009.07.03. 09:25:18

Én sem érzem magam öregnek, de már utánam is felnőtt pár (uhh ezt most hogy írjam:S) d*gható generáció, akiknek lövésük nincs erről a soriról. A professzort én is sajnáltam, de az még emészthető volt. Viszont miután már csak Rembrant és Meggie maradtak az alap csapatból (Meggie sem az alap csapat része :D), az már gázos volt. Ráadásul a keménycsaj Meggieből is egy hisztis picsa lett :S.

杏桃来春 2013.04.11. 10:24:15

És mi lett a vége? :)

Vash 2013.04.11. 10:29:00

Szerintem ilyet nem illik leírnom egy ajánlóba. :P TALÁN SPOILER!!!! ( Talán hazatalált valaki, mások meg talán nem :) )

杏桃来春 2013.04.11. 10:44:52

most kénytelen vagyok az elejétől újra megnézni az egészet :))

Altharin 2013.12.09. 23:07:54

Mekkora kedvencem a sorozat! :) - mondjuk nagyon fiatalon, 8 évesen láttam az első részét, már akkor is kicsapta nálam a biztosítékot a témaválasztásával (dimenzióugrás, párhuzamos Földek, féregjárat, alteregok és teljesen más szokások az egyes világokban), egyből a képernyőre ragasztott. Nagyon érdekel minden reál témakörbe tartozó geek dolog és tantárgy már gyerekkorom óta :D
süti beállítások módosítása