"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Főzőiskola: Gyōza (餃子)

2015. január 04. - Hosokawagracia

A mai Főzőiskolában bemutatom, hogyan készítsünk gyōzát. Ez a húsos batyu némileg hasonlít a bócra, azonban mégis más, mindjárt meg is látjátok, miben. A receptet kedves tanárnőmtől tanultam, a videón is ő mutatja be, hogyan kell a végén összenyomkodni a batyu tésztáját. Lássuk mire lesz szükségünk!

A tésztához:

  • 220 g kenyérliszt
  • 100 g búza finomliszt
  • pár csipet só
  • langyos víz

A húsos keverékhez:

  • 500 g darált sertéshús
  • 250 g  zsenge káposzta (kihagyható)
  • 2-3 szál újhagyma a zöldjével együtt
  • 3 fej fokhagyma
  • só, bors, szezámolaj

A szószhoz:

  • szójaszósz
  • ecet
  • szezámolaj
  • chili krém (kihagyható)

Először készítsük el a tésztát: borítsuk az összes hozzávalót egy tálba, és gyúrjuk addig, ameddig egynemű, puha de nem ragadós tésztát kapunk. Ha szükséges, adagoljunk hozzá plusz vizet vagy finomlisztet. Ha elkészült, takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és pihentessük kb. 20 percig.

Mialatt a tészta pihen, lássunk neki a húsos keveréknek: vegyünk elő egy másik tálat, és tegyük bele a darált sertéshúst. Vágjuk apróra a káposztát, a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a húshoz, majd sózzuk, borsozzuk és csöpögtessünk rá egy kicsi szezámolajat. Vigyázat! A szezámolajnak elég erős az íze, úgyhogy csak óvatosan adagoljuk!
Csak úgy, mint a bóc töltelékét, trutymákoljuk kezünkkel addig, ameddig egyenletesen eloszlik a masszában minden.

Vegyünk elő egy nyújtódeszkát és egy nyújtófát. A deszkát szórjuk be finomliszttel, és kicsit gyúrjuk át rajta a tésztánkat. Fogjunk egy éles kést és vágjuk félbe a tésztát. A feleket még egyszer hasítsuk ketté, és az így kapott gombócokat megint ketté, a végén összesen 8 kis gombóc kell hogy díszelegjen a deszkán. Fogjunk meg egy szimpatikus gombócot, és formáljunk belőle egy hengert. Ezt a hengert vágjuk 5 szeletre, a szeleteket pedig nyújtsuk ki kör alakú lapokra. A bóc tésztájával ellentétben itt nem probléma, ha középen nem marad vastagabb, a hangsúly inkább azon van, hogy a szélek jó vékonyak legyenek.
Ezt a műveletet ismételjük addig, ameddig az összes tészta át nem lényegült kör alakú lapocskákká. A gyōza készítésének ez a legutálatosabb szakasza, de ne aggódjatok, innentől jön a móka és a kacagás.

Vegyünk elő egy kisebb tálkát, és töltsük meg vízzel. Fogjuk meg az első, kezünk ügyébe eső tésztát, helyezzük a bal tenyerünkre és halmozzunk rá egy villányit a húsos keverékből. Jobb kezünk bármelyik ujjával (én a mutatót ajánlanám) vizezzük be félkörben a tészta szélét, s a videón látható módon hajtogassuk össze a batyut.

Ha elkészült mind a 40, fogjunk egy serpenyőt, öntsünk bele egy kevés napraforgóolajat, és ha kellőképpen felforrósodott, pakoljuk bele a gyōzákat emígyen:
Süssük addig, ameddig szép aranybarna nem lesz az alja, majd öntsük le kb. 1 dl vízzel. Fedjük le (tehát célszerű lesz olyan serpenyő, amire van passzoló fedőnk vagy ezt helyettesítő alufólia) és süssük tovább addig, ameddig a víz elpárolog. Ezt követően szedjük ki egy lapát segítségével úgy, hogy ami eddig az alja volt az kerüljön fölülre.
Keverjük ki a mártogatós szószt: öntsünk egy tálkába szójaszószt, adjunk hozzá egy pici ecetet, egy pici szezámolajat, és ha szeretjük a csípőset, akkor egy kis chili krémet is. Tálalhatjuk salátával vagy a nélkül.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr957040197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bebe07 2015.01.05. 10:32:42

Ezt kipróbálom :-)
süti beállítások módosítása