Remélem mindenki vette a szójátékot, amit ismét Orsolya nevű Blogolvasó, Bedolgozó Kispajtásunk ötlött ki. És ez még nem minden, mert egy posztot is írt hozzá! Fogadjátok szeretettel és áldjátok a szorgos kezecskéit. Araniel, Tőled szakmai véleményt is várok az olvasottakkal kapcsolatban! Szóval Orsi! Milyen receptet hoztál el nekünk? ;)
***
Ezúttal egy kicsit bonyolultabb recept következik, de aki elkészítette az instant udont (link a posthoz) [nézd már, még utasítgat is...-Dharman] és a furikakés rizst, annak ez sem fog problémát okozni.
A receptet egy mongol leányzótól tanultam (köszi Mia), akinek az anyukája fogta az eredeti receptet, és néhány fűszerrel a magyar ízlelőbimbók számára is élvezhetővé tette. Vagy legalábbis így hallottam, de lehet nem is így volt, csak részeg voltam. Vagy mégis.
Először is készítsük össze a hozzávalókat, melyek a következők kb 4 személy részére:
- Darált sertéshús 1 kg
- búza finomliszt kb 2/3 kg
- víz kb 3 dl
- hagyma 2 fej
- vegeta, só, bors, majoranna, őrült paprika, vegeta, olaj
Ahogy a képen látható, szükség lesz még 2 tálra, 1 vágódeszkára, 1 késre, és bár ez most még nem látszik, de nyújódeszkára és nyújtófára is a későbbiekben.
Látom ám, hogy furcsán néztek. De nemár, hiszen a nevükből ki lehet logikázni, hogy mik ezek a furcsa tárgyak. Na jó, akkor gúgli és/vagy nagymama. Megvan? Oké.
Na, most akkor helyezzük magunk elé az egyik tálat. Öntsük bele az 1kg-os kiszerelésű liszt 2/3 részét, kb 3 dl. vizet, és néhány csipet sót.
Bal kezünkkel fogjuk meg a tálat, a jobbal pedig kezdjük el összegyúrni a tésztát.
Jó, látom nem értitek. Csináljatok úgy, mintha hatalmas melleket markolásznátok.
Ugye hogy megy, tudtam én.
Ezt addig kell folytatni, ameddig szépen össze nem áll egynemű tésztává az egész. Ha túl ragadós, akkor tegyünk hozzá még lisztet, ha nem áll rendesen össze, akkor vizet. Ezt addig-addig ismételgethetjük, ameddig fel nem használtuk a háztartás összes lisztjét, de törekedjünk arra, hogy az 1 kg-ot ne haladja meg a felhasznált mennyiség.
Ha elkészült a tészta, félretoljuk a tálat, és egy konyharuhával letakarjuk.
Most vágjuk fel a hagymát apró pici darabokra. Az istenit, hát a könnyező szemet hagymás kézzel kell megtörölni???
Ha az égető, kínzó fájdalom alábbhagyott, fejezzük be az aprítást, tegyük bele a másik tálba a hagymát és borítsuk rá a darálthúst. Adjunk hozzá kb. 1 evőkanál vegetát, 2-3 evőkanál őrült paprikát, 1-2 evőkanál őrölt feketborsot, 1 evőkanál majorannát, és némi sót.
Most jön a legjobb rész: trutymákoljuk a kezünkkel a masszát, ameddig egyenletesen eloszlik benne minden, valahogy így:
Fűszerekből lehet több vagy kevesebb, ki hogy szereti.
Ha sikeresen összehoztuk a tésztát és a hústrutymákot, valahogy így fog kinézni:
Most vegyük elő a nyújtódeszkát és a nyújtófát. A deszkát szórjuk meg liszttel, tegyük rá a tésztát, és lényegítsük át két, egyenként kb. 3 cm. átmérőjű hengerré, a hengert pedig éles késsel vágjuk szét 1.5-2 cm széles lapocskákká. (Nem biztos, hogy ez a megfelelő elnevezés, de geometriából sose voltam jó)
Valami ilyesmiről lenne szó:
A kis bigyóknak mindkét oldalát lisztezzük meg, hogy ki ne száradjanak.
Most jön a neheze: fogjunk meg egy kis bigyót úgy, hogy a vágott oldala (bármelyik vágott oldala) lefelé nézzen, és forgassuk körbe, miközben minden alkalommal egy kicsit nyújtunk rajta a nyújtófával. A procedúra lényege, hogy középen vastagabb legyen a tészta, így később nem fog kilukadni. (Ha kilukad, akkor kifolyik a gőzölés során keletkezett finom, ZSÍÍÍÍR!!! Ugye ezt nem akarjátok? Tessék hát normálisan csinálni, követve az utasításaimat.)
Mikor a 4. Darab végre rendesen sikerül, tegyük a bal tenyerünkre az immár lapos kis bigyót, és a közepére oktojáljunk szépségesen, igényesen és jócskán egy villával a húsos trutyiból.
A képen látható módon csippentsük össze a tésztát, majd így haladjunk körbe a teremtmény egészén, de ne engedjük el az első csippentést, hanem mindig fogjuk hozzá a következőt.
Úgy nagyjából a 10. darabnál így fog kinézni:
Most nézzük meg videón is:
Ollé!
Most ismételjük az előbb leírtakat, ameddig el nem fogy a tészta és a húsos trutymák.
Ha ezzel megvagyunk, és még mindig nem adtuk fel, akkor megfőzhetjük a kis gombóckákat.
A főzéshez szükségeltetik egy gőzölésre alkalmas edény, aminek az a lényege, hogy van egy lukacsos része, ami elválasztja a táplálékot a víztől.
Az enyém valahogy így néz ki:
Ha nem rendelkezünk semmi ilyesmivel, akkor a mikró grillezőrácsát állítsuk egy nagyobbacska edénybe.
Töltsük meg vízzel úgy, hogy az elválasztót épp ne érje el, és olajozzuk meg. (Mármint az elválasztót, így nem fognak leragadni a kis drágák)
Helyezzük a lukacsos részre/mikró grillezős tartozékára a gombócokat emígyen:
Fedjük le az edényt, majd 25 percig főzzük, azaz gőzöljük a tartalmát, a víz forrásáig nagy, majd kicsi lángon.
Ha elkészült, így fog kinézni. Jó esetben.
Hát, ez elkészült, gratulálok! Ugye, hogy nem is volt olyan nehéz?
Fogyaszthatjuk szójaszósszal, mert az mindenhez jó, de önmagában is.