"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Dragon Ball Z – Újabb esély a shōnen klasszikusnak

2012. december 08. - Dharman

A Csillagharcosok bizony kemény legények és nehéz is őket lekoptatni, aminek bizonyára rengetegen módfelett örülnek. A helyzet ugyanis az, hogy a Viasat 6 újra elkezdte adni a sorozatot, sőt azóta már ismétlik is és jövőre jöhet a folytatás. Erről mindenképp meg akartam emlékezni a blogon is, hiszen az olvasottsági toplistát – ki tudja miért – de folyamatosan a Dragon ballal foglalkozó cikkek vezetik (a legelső helyen is egy ilyen van kimagasló eredménnyel).

Egy újabb esély Még ha kicsit úgy is tűnik, hogy rákjárásban haladunk, a Dragon ball Gt leadása után, a Dragon ball középső szériája, a Z is képernyőre került. Meglepő módon a sorozatot nem az Animax-en kell keresnünk, hanem a Viasat 6 műsorán. Az újrasugárzás jogát Európa-szerte több ország megkapta ugyan, de különböző módon. Mi magyarok panaszkodhatunk, hiszen a közepes csomagot tudhatjuk a magunkénak, melyben az első 52 rész szerepel. Ezek leadása után nézettségtől függően dől el, hogy lesz-e folytatás (úgy tűnik lesz). A többiek közül 104 részt adhat le első körben például Horvátország, Szerbia, Szlovénia, Montenegró és egy fokkal rosszabbul jártak az oroszok, ahol az első szezon mindössze 26 epizódból fog állni.

Gyorsuló események A Dragon Ball első szériája óta öt év telt el. Akkor úgy búcsúzhattunk el a Nyugati Utazás, Majomkirályának mintájára megalkotott Gokutól, hogy az legyőzte a Szívtelen Sátánt és feleségül vette Chi-Chit. A fiú felnőtt és a sorozat legelején megismert hatalmas erejű, magányos erdőlakóból színes baráti körrel rendelkező családapa lett. Bár eddig úgy gondolhattuk, hogy különleges ereje és majomfarka nem igényel túl sok magyarázatot, a Zed sorozat eleje mégis arra hivatott, hogy a harcos Son Goku eredettörténetére fény derüljön. Ehhez pedig egy furcsa idegen felbukkanása segít hozzá, aki fenekestül felforgatja Goku idillikus családi életét. Raditz a csillagharcosok kihalófélben lévő fajának egyik utolsó képviselője az, és azért jött, hogy fivérével találkozhasson, akit még csecsemőként küldtek a bolygóra, hogy leigázza azt. Raditz meglepetten konstatálja, hogy testvére – mint kiderül Goku az – bizony nem végzett alapos munkát, mert a Föld még mindig népes. Történt ugyanis, hogy gyermekkorában, egy baleset következtében Son Goku beütötte a fejét, elfelejtette küldetését és ironikus módon Föld népeinek kiirtása helyett azok megóvására esküdött fel. Amikor ezt az esküt még Raditz kedvéért sem hajlandó felrúgni, a csillagharcos elrabolja a fiát Gohant, hogy megzsarolhassa vele. Természetesen ezzel csak megágyaz a Zed sorozat első bunyójának. Az elkerülhetetlen összecsapásban, ahol Raditz emberfeletti erejéről győzi meg a földieket, Gokunak esélye nem lenne, ha nem csatlakozna hozzá szövetségesként régebbi ellensége, Ifjú Sátán.

Ezt a küzdelmet az első 52 részben követi még két nagy harc, melyekben egyre nagyobb ellenfelekkel kell a harcosoknak szembeszállniuk és egyre idegenebb tájakra vetődnek. Még a földi környezet is elhagyjuk, amikor követjük Gokut egy másik szférába, vagy amikor elkísérjük Son Gohánékat Ifjú Sátán és a Mindenható szülőbolygójának felkutatására. A sokasodó bajokra való tekintettel az előző szériában megismert csapat is (Krillin, Yai, Yamcha, Tenshinhan, Chaozu) újra összeáll és a kemény harcok mellett azért nagyon sok humoros helyzetet is fognak majd szolgáltatni. A régiek mellett pedig több új mellékszereplő válik főszereplővé és színesíti a karakterek palettáját. Választ kapunk arra, hogy kik azok a csillagharcosok, kik azok, akik még náluk is nagyobb hatalommal rendelkeznek és az is kiderül, hogy Son Gohan képes lesz-e apja nyomdokaiba lépni és idővel átvenni a stafétát.

Minden megmaradt a régiben Tudniillik a Viasat 6-on ugyanazt a változatot nézhetjük meg újra, amelyet már egyszer az RTL Klub elkezdett leadni. Ez azt jelenti, hogy ismét felcsendül a magyar nyelvű nyitány és a szereplők a jól megszokott szinkronhangokon szólalnak meg, amelyeket nemrégiben a Dragon ball GT esetében is hallhattunk. Mivel a francia verzióból dolgoztak anno, sajnos jó pár helyen meg van vágva és nagyon sokszor a magyar szinkron köszönőviszonyban sincs a japán eredetivel. Nem csak a véresebb jeleneteket érte cenzúra, de például Zseniális Teknős, lányokra tett megjegyzéseit is teljesen átírták, és WC-n töltött perceit is kivágták. Ha tehát az öreg pironkodva melleket formál a kezeivel és közben arra kéri Chi-Chit, hogy ugyan álljon már odébb, vagy éppen ugyanezen kézmozdulatokkal nyálat csorgatva megköszöni Bulmának a sütiket, akkor a fiatalabb közönség gondoljon csak amire akar, a többiek meg úgyis tudják, hogy mi a helyzet a vén kecskével és a sóval.  Ezeken kívül az összes olyan jelenetet eltüntettek  amiben a szereplők a középső ujjukat bemutatva fejezik ki nonverbális véleményüket az ellennek. Legalább nem rajzoltak át jeleneteket, vagy hagytak ki részeket, a túlvilágot pedig nem egy másik dimenziónak nevezték, mint az Egyesült Államokban. Mindezek kiábrándíthatják a nézőt, de szerencsére a szinkronszínészek nagyon jó munkát végeztek és már csak ezért is érdemes nyomon követni a történetet. Az meg már csak hab a tortán, hogy ha levetítik a folytatást, újra hallhatjuk Liptai Klaudiát a C18-as szinkronhangjaként, ami szerintem még az eredetinél is jobb lett.

Így történt Japánban a Dragon ball Z anime sorozat 1989-től 1996-ig futott a Fuji TV-ben és 291 részt ért meg.  Alapja az az 519 fejezetes manga, amely 1984 és 1995 között jelent meg, és amelyből az első 195 fejezet a Dragon ballt, a maradék pedig már a Dragon ball Z-t dolgozza fel. Minek következtében a manga és az anime együtt futott, az anime egy idő után utolérte a mangát és a készítői kénytelenek voltak fillerekkel húzni az időt, hogy később újra felvehessék az eredeti történet fonalát. Ezek miatt a kitöltő részek miatt sok negatív kritikát kapott az anime, hiszen eléggé vontatottá vált a cselekmény. Ezt próbálta kiküszöbölni a 2009-ben a sorozat 20. évfordulójának tiszteletére készített Dragon ball Kai, ami egy fillermentes digitálisan felújított remake lett. A Kai 98 részben mesélte el a Zed történetét egészen a Cell harcok végéig, amelyek az eredeti sorozatban a 194. résszel zárultak. Sajnos több gond is adódott, köztük jogi nehézségek és a 2011. tavaszi japán katasztrófa, amely meggátolta a 98. rész leadását. A folytatásról mostanában röppentek fel hírek, melyről ebben a posztban már írtam.

Magyarországon a Dragon ball 153 részes alap sorozata után az RTL Klub folytatta a sorozatot a Z-vel, melyet 1999. április 23-án a 121. részt követően levett a műsorról. Ezután megjelent még négy videokazetta, melyeken egészen a 137. részig nyomon követhettük a Zed harcosok kalandjait. A negyedik videokazetta kiadása után ki tudja miért, kiadtak egy DVD-t is, amelyre a 122. résztől a 130. részig újra felkerültek, az egyszer már megjelent epizódok. Az itthon hivatalosan levetített, vagy kiadott Dragon ballos tartalmak története ezzel véget is ért. Az ezt követő egy évtizednyi csend után 2011 szeptemberétől kezdte el sugározni az Animax a Dragon ball Gt-t, melynek 64 része azóta gond nélkül lefutott.

Visszatérve a Zed-re. Ha régebben láttad, akkor azért, ha nem láttad, akkor meg azért érdemes odakapcsolnod, ha kezdődik a napi rész. A Dragon ball Z is egy a régi nagy klasszikusok közül, melyre a műfaj újoncai még ma is támaszkodnak. A régi szinkronnak hála pedig olyan zseniális színészekről is megemlékezhetünk, akik ma már nincsenek közöttünk.
Nem feledni tehát: minden délután indul az animés nosztalgiavonat a Viasat 6 műsorán!

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr976585331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása