"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

KI a mindennapi életben – könyvajánló

2012. szeptember 22. - Dharman

A ki-vel foglalkozó cikkből már leszűrhettétek, hogy egy igen hatalmas és szerteágazó témáról van szó, amelynek pusztán a megértése is embert próbáló feladat. Maximálisan magunkévá tenni viszont nem lehet csak a definíciók mantrázásából, szükséges, hogy gyakorlatban is megismerkedjünk az univerzumot és egyben testünket átjáró energiával.
A gyakorlati megismeréséhez pedig ideális lehet Tohei Koichi tíz danos aikidómester könyve, amely többek között a ki gyakorlati felhasználásáról is szól.

A mester 1920-ban született, 1942-ben végzett a Keio Egyetem gazdaságtan tanszékén, cselgáncsozott, majd később aikidózásra adta a fejét Ueshiba Morihei mesternél, aki történetesen az aikidó megalapítója volt. A jó tanítványt Ueshiba később azzal a feladattal bízta meg, hogy mutassa be az aikidót az Amerikai Egyesült Államokban. 1971-ben a saját lábára állt és megalakította a Nemzetközi Ki Szövetséget, majd 1974-ben a Shin-Shin Toitsu Aikidót, ahol máig részletesen oktatják a ki alapelveit valamint a tudat és a test összehangolását. Munkája során rengeteg tanítványa akadt, akik ma a megszerzett tudást, technikákat tovább csiszolva adják tovább. Tohei Koichi élete folyamán rengeteg előadást, bemutatót tartott és könyvet írt meg a ki-vel és az aikidóval kapcsolatosan, majd nem is olyan régen, 2011 tavaszán elhunyt.
A KI a mindennapi életben c. könyve első felében a mester részletesen ismerteti és több nagyszerű példán keresztül bemutatja a ki-t, annak alaptermészetét és jelentőségét. Ezután jön a legizgalmasabb része a műnek, amikor rengeteg gyakorlatot ír le nekünk, melyekkel megtanulhatjuk irányítani és koncentrálni a belső energiáinkat. Kezdő szintről indulunk a legegyszerűbb gyakorlatokkal, légzéstechnikákkal, melyeket hol egyedül, hol párban végezhetünk.
A könyv második felében pedig életmódi tanácsokat ad kezdve az ébredéstől a táplálkozáson át az elalvásig. Végezetül pedig jó tanácsokkal halmozza el a tanulókat, gyakorlókat és tanítókat. Ahogyan a mester írja „Ez a könyv túl kicsiny, a szerző pedig nem elég tapasztalt, hogy a világmindenséget a maga óriási méreteiben részletesen elmagyarázza.” A kezdőknek viszont bőven elég lesz, hogy elinduljanak az úton és a mester nyomdokain haladva közelebb juthassanak önmaguk és ezáltal az univerzum megismerésében. Aki tehát végigolvassa a könyvet, esetleg kipróbál pár gyakorlatot, vagy kedvet kap, hogy felkeressen egy ki-aikido dojót, melyekből már több is működik Magyarországon, az bizonyára testben és lélekben is megerősödik és a világ háborgó hullámai többé nem keltenek majd félelmet belsőjében.

A könyv 1978-ban jelent meg Japánban, Magyarországon pedig 1995-ben adták ki első ízben a Mesterek és harci művészetek sorozat negyedik darabjaként. A/5-ös méretben, 160 oldalon, képekkel illusztrálva, baráti áron megvásárolható és ajánlom is mindenkinek, akik még részletesebben szeretnének foglalkozni a témával.

.

.

.

ADATLAP
KI a mindennapi életben
Szerző: Koichi Tohei
Kiadó: Lunarimpex Kiadó (2012)

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr426585233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása