"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Fringe – Az igazság ideát van

2012. augusztus 12. - Dharman

Szex, drogok, megkínzott nyuszik és benyugtatózva lekvárt főző nagymamák. Ingyen film, sör, pénz, diploma és prosztatamasszázs. Mind olyan téma, amiről nem most fogok írni, de muszáj ezekkel kezdenem a cikket, mert máskülönben senki nem olvasná tovább. Valószínűleg így sem fogja, de egy próbát megért. Ahogy Jáksó Lászlónak is a sorozatkészítés. Miért is? Úgy vettem észre, hogy ha sci-firől van szó, akkor a TV-k bajban vannak (már nem a Marslakókról beszélek). A kábelen még csak-csak elférnek és szállítják a tűrhető nézettségeket, de egyébként a helyzetük siralmas. Így van ez a Fringe-nél is, amely bár megkapta az 5. évadra a berendelést, nyugodt szívvel kaszálhatták volna már a 3 évad végén is. A csatorna jóindulatán múlott, hogy megkapta a 4. és a rövidített 13 részes 5. és egyben záró évadot. Ez az érdektelenség a nézők felől azonban becsapós lehet. El is mondom miért érdemes adni neki egy esélyt. Az írásban kisebb nagyobb spoilerek lesznek, mert ez végtére mégsem egy ajánló, inkább egy elemző bemutató, de szerintem nem kell félni egyiktől sem.

Mint sci-fi rajongó (nem az elvetemült fajtából) persze nem értem, hogy mi baja a többségnek a műfajjal/sorozattal. Kreatív, kellően kusza, tele érdekes jövőképekkel és alternatívákkal, megvan benne a csipetnyi humor és nagyon szórakoztató. Most bajban vagyok, mert nem tudom kik fogják olvasni a cikket: akik egy percet sem láttak belőle, akik feladták egy-egy évad után, vagy akik nagyjából azért tisztában vannak a sztorival. Mindenesetre akkor most pár szóban, hogy miről szól ez az egész. A sorozat főszereplői Olivia Dunham FBI-ügynök, és az őt segítő két civil: Dr. Walter Bishop és a fia, Peter Bishop. Olyan ügyeket vizsgálnak (telepátia, levitáció, láthatatlanság, öngyulladás, genetikai mutációk stb.), amikre csak a jelenlegi tudomány határain túl található magyarázat (innen ered a sorozat címe, fringe science: az ismert tudomány határa). Ez a két videó nagyon szépen át is adja az egész hangulatát:

Ha más sorozatokkal kellene összehasonlítani, akkor leginkább az X-Aktákhoz lehetne. A részek felépítése változatos, hiszen többnyire egy rész, egy eset sémát követi, de van egy nagy átívelő szál is, ami talán így a 4. évadra el is uralkodott. A nagy kérdés eleinte Peter és Walter kapcsolata volt. Ehhez a választ egy alternatív univerzumban találjuk meg. Talán ez az első nagy álleesés a sorozatban, amelyre olyan sokáig nem is kell várnunk. A tálalás is hatásos, hiszen az amerikaiak egyik fájó pontját használja fel, amelyhez máig félve nyúlnak a filmesek: Olivia az első évad záró epizódjában valamilyen úton-módon átkerül egy másik világba és hirtelen a World Trade Center ablakából nézhet le a városra.

Itt szépen elkezdenek majd összeérni a szálak, ahogy a két alternatív világ is, mely rengeteg érdekes lehetőséget rejt magában. Ezeket a készítők ki is aknázzák. Hogy csak egyet említsek meg a szellemek kérdése. Mik ezek a jelenségek? Hát a másik világ, amely néha láthatóvá válik a számunkra. Hogy lehet, hogy a halott feleség jelenik meg előttünk fura áttetsző formában? Hát úgy, hogy a másik világban nem halt meg. Ezen túllépve, mégis hogy viszonyulnánk hozzá, ha kiderülne, hogy létezik egy másik világ is, ahol alteregóink szintén élik a nálunknál jobb, vagy rosszabb életüket. Milyen veszélyeket rejt magában ez az új állapot és milyen előnyeink származhatnak belőle? Vajon a két alternatív univerzum kapcsolata fenntartható, vagy már az elején hatalmas baklövést követtünk el, amikor megpróbáltunk kapcsolatba lépni vele? Olyan kérdések ezek, mely egy sci-fi író fantáziájának maga lehet a Paradicsom.  Az alternatív világ valósága sem egy kis falat nekünk nézőknek, de sok más esetben is előfordul, hogy nem csak a szereplők, de mi sem hisszük el azt, amit látunk. Zseniális, moziba illő effektekkel turbózták fel a sorozatot. Az X-akták idején még a CGI-s technika nem volt egy olcsó megoldás arra, hogy a néző szájtátva meredjen a katódsugaras képcsöves televíziójára. Ha mégis beleöltek volna egy rakat dohányt, az élmény akkor sem lett volna ugyanaz, a technikai korlátok okán, ezért maradt a hiteles színjátszás és az ijesztő bábok. A Fringe szerencséje, hogy sokat fejlődött azóta a technika és ezt úgy ki tudja használni, hogy az álleeséshez már nem kell nagy színészi játék (sajna a sori egyik gyengepontja a sok helyen tök érdektelen két főszereplő) és dráma, mert cserébe ott az ügyesen összehozott látvány. A számítógépes grafikákat, sokféle szűrőket pedig lassan a nagytöbbség már hatalmas laptévéken, HD képen nézik, így ha az epizód gyengébb is, mégis nagyobb az esély rá, hogy elégedetten kelünk fel a fotelból. Ez tehát a Fringe esetében is így van. Viszonylag olcsón, gyönyörű effektekkel tűzdelték tele a részeket. Ennek köszönhető talán még az is, hogy míg Scully és Mulder ügynök azt tartotta, hogy az igazság odaát van, Olivia és Peter mondhatják azt, hogy ha az igazság odaát van, akkor mi átmegyünk és megnézzük.

Érdemes kitérni arra is, hogy a készítők folyamatosan próbálnak valami újat, szokatlant, kreatívat belecsempészni a sorozatba és nem ragaszkodnak az elején bevált formátumhoz (a nézettségcsökkenésnek ez is lehet az egyik magyarázata). Ezért van az például, hogy minden évad 19. része valamiért különleges. Máig nagy kedvencem a 3. évad 19. része, melyben szereplőink LSD-t használva valahogy bejutnak Olivia tudatába, hogy egy másik tudattól, mely uralkodik felette, megszabadíthassák. Egy részen Olvivia tudata átvált animációba. Ezt természetesen Walter sem hagyhatja gondolat nélkül:

A kreativitás persze nem merül ki az évadonkénti 19. részekben. Nagyon sok ügyet felgöngyölítenek az ügynökök, melyek az eddigi 4 évadban igen pörgőssé tették a sorozatot és egy szépen kidolgozott, bár ezeregy logikai bukfenccel és írói hülyeséggel telepakolt univerzumot sikerült elénk tárniuk. Ezek a hibák, logikátlanságok viszont még bőven beleférnek. Mégiscsak egy sci-firől beszélünk. Nagyon sokszor sikerült nekem is elkedvetlenedni a folytatástól (mondván, hogy majd egyben ledarálom az egészet, ha vége), a promók azonban mindig visszacsábítottak (sajnos idő közben törölték a beágyazott promókat). 

 

 

EXTRA BRUTÁL SPOILER! A tovább mögött:

Mi lesz az 5. évadban? Egy jövőbeli háború. Mivel az írók nagyon sokszor a régi részek motívumaiból dolgoznak, ezért ez egyszerű, mint az egyszer egy. Szóval, az első Observeres résznél kiderült, hogy durva sok chilit esznek. Valószínűleg akkor valami olyan anyaggal fogják legyőzni őket, ami semlegesíti a chilit, mivel a vérük tiszta chili. Ez meg gondolom a tej lesz, mert ha csípőset eszünk, a tej kémhatása miatt tök jó lesz. Ezért kiirtják a tejet a világból, megölik az összes tehenet. És akkor itt jön a képbe Walter tehene, amit igazából még egyszer sem használták konkrét dologra, ezért gyanús is volt nekem, miért van a sorozatban. Szóval 2036-ban Walter-ék, és az új fringes csapat, kiszedik a Tehenet a borostyánból, és megfejik. De mivel egy tehén nem ad annyi tejet, amivel megölhetnék az Observereket, ezért kortexifant ad be neki Walter, amitől durva sok teje lesz, és még repülni is tud. De ezt csak Olívia tudja irányítani, ha a hajával (amit szintén sose használtak, és nyilvánvalóan azért hordja úgy ahogy) rácsatlakozik a tehén farkára. A tehénen pedig röpködve végigpermetezi tejjel az egész világot.

Vége.

Ráadásnak pár Obesrver, akiket a "mi" világunkban kaptak kameravégre (mert a promók mellett még más kreatív módját is bevetették, hogy túléljen a sori):

A Fringe tehát egy szépen összerakott sci-fi sorozat, amelynek lehet sokkal jobb helye lett volna egy kábelcsatornán. Azonban így is megér 5. évadot köszönhetően a FOX nagylelkűségének (ritka az ilyen) és remélhetőleg kap egy méltó lezárást. Akinek már a 4 évad is sok lenne, azoknak megnyugtatásként mondom, hogy a 4. évad is szépen lezár már mindent, így akár ott is abba lehet hagyni. Nem egy Lost ez sem, de kellemes kikapcsolódást ígér annak, aki belekezd.

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr406585165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hereföld blog 2012.12.15. 22:54:57

[...] nem volt betervezve újabb Fringe cikk, hiszen az utolsó sorozatos posztban is promóztam és azóta azt is ígértem, hogy lesz Once Upon a Time kritika, ami viszont azóta sem… [...]
süti beállítások módosítása