"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

A japán április

2012. április 12. - Dharman

Nocsak! Beköszöntött az április és még mindig egyben van a világ. (KÉSZ A SZAKDOGÁM!) Nem mentesültem tehát a havi rendszerességgel jelentkező, japán szokásokat bemutató sorozatunk megírása alól sem. Ez a szakurás hónap, semmi extra. ITT bővebben is olvashattok róla. (KÉÉÉÉSZ VAAAAAN!)

Az április beköszöntével a hőmérséklet emelkedésnek indul és egyre több lesz a kellemesen meleg napok száma.  Hokkaidón és a Tōhoku régióban azonban még sokhelyütt havas a táj. Kantō déli részén viszont elkezd nyílni a sakura, yababuki és a többi tavaszi virág.
Japánban az iskolaév és a gazdasági év is áprilisban kezdődik.  Ekkor tartják az iskolák az évnyitókat és az új diákoknak a beiratkozási ceremóniákat is ilyenkor rendezik. Az igazgató beszédet mond és bemutat minden tanárt. Az általános iskolás elsősök a szülőktől, vagy a nagyszülőktől új táskát (általában a lányoké piros, a fiuké fekete) és íróasztalt kapnak.
A cégekben az újonnan alkalmazottaknak beavatási ünnepséget rendeznek. Az vadonatúj öltönyt viselő újoncoknak a cégvezető bátorító beszédet mond. Ezután az újoncok körülbelül 2 naptól 3 hónapig terjedő (ki)képzést kapnak.
Áprilisban indul a baseball szezon. Japánban a felnőttek és a gyerekek is rajongnak ezért a sportért és a megnyitóra is sok rajongó gyűlik össze.
Az április főként az „o-hanami” szezonja. Ez a tradicionális tavaszi rendezvény a szakurák virágzásának az ünnepe.  A szakurák a déli melegebb Okinawáról kezdenek virágba borulni, majd Kyūshū, Shikoku és Honsūt is eléri a virágzás. Hokkaidón csak májusban indul meg ez a folyamat.  Ekkortájt minden nap mutatják és bemondják a tévékben az időjárás jelentésben a szakurák virágzásának idejét, vagyis azt, hogy mikor ér az adott helyre a „szakuravirágzási front - sakurazensen”.  Amikor nyílnak a szakurák, az emberek obentóval és szakéval kivonulnak a neves „szakurás” parkokba. A virágzó fák alatt sétálnak, esznek, isznak. Éjszakai is gyönyörű a látvány, amikor a sötét égbolton is kitűnnek a fehér virágok. Az emberek énekelnek, táncolnak és sokan késő estig ott töltik az idejüket. Körülbelül egy hét alatt elvirágzanak a fák és elkezdődik a „wakaba” szezon. Hogy ezt megértsük, érdemes tudni, hogy a szakurák virágzásakor még nincs levél a fákon. A levelek csak a virágzás után jelennek meg. Na ez a wakaba, ami „új leveleket” jelent.
Április 29. a „midori no hi”, nemzeti ünnepnap. Ezután jön még három ünnepnap a héten, és ha már lúd legyen kövér alapon, ezt az egészet kibővítik egy hétre. Az így kapott egy szabad hetet nevezik Golden Weeknek.

Jaaa igen, a tovább mögött mindez japánul is:

4月
29日 みどりの日

4月になると気温が上がってあたたかな日が増えます。北海道や東北地方はまだゆきが残っているところもありますが、関東地方以南では桜ややまぶきなどの春の花が咲き始めます。
日本では学校や会社の1年4月に始まります。学校では始業式をして新学期を迎えます。新入生のためには入学式を行い、校長先生の話やそれぞれの先生の紹介があります。小学1年生は両親や祖父母から新しいランドセルやつくえを買ってもらいます。
会社で入社式をします。新しいスーツを着た新入社員に社長が激励のことばをおくります。入社式の前後に、新入社員は2、3日から3ヶ月間くらいの研修を受けます。
プロ野球の開幕も4月です。日本では大人も子供も野球が大好きで、4月のプロ野球開幕にはファンがたくさん集まります。
また、4月は「お花見」の季節です。お花見は桜を楽しむ伝統的な春の行事です。桜は南の暖かい沖縄から咲き始め、九州、四国、本州と咲き出し、北海道では5月始めごろ咲きます。このころになると桜の開花時期を示す「桜前線」の動きのようすを毎日、テレビの天気予報で知ることができます。桜が咲くと、人々はお弁当やお酒を持って桜の名所をおとずれ、花の下を歩いたり、食べたり、飲んだりします。夜空に桜の花が浮かび上げる「夜空」も風情があります。その下で歌ったり、おどったりして、夜遅くまでにぎやかにすごす人もあります。
1週間ぐらいで桜の花は終わり、若葉の季節が始まります。
29日は「みどりの日」で、祝日です。4月の末から5月の始めのこの週には、4日間の祝日のほかに、振替休日が加わることがあり、大型連休となります。

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr796584927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A japán május (befejező rész) « Hereföld blog 2012.05.01. 13:35:19

[...] Július Augusztus Szeptember Október November December Január Február Március Április Terjesszétek a [...]
süti beállítások módosítása