"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

A modern Japán

2012. március 22. - Dharman

Nem sok könyv jelent meg Magyarországon, ami a japán történelmet olvasmányosan mutatná be nekünk. Próbálkozni persze lehet a Totman féle Japán történetével, mely inkább gazdasági szempontból mesél a japán történelemről egészen a modern korig, vagy a Yamaji Masanori féle Japán – Történelem és hagyományokkal, amely már sokkal fogyaszthatóbb, de sajnos a modern kori Japánról már nem sok mindent tudhatunk meg belőle. Ian Buruma könyve, ahogy a cím is mutatja, a modern Japánt vázolja fel nekünk, lényegre törően, szórakoztatóan, és a könnyed stílus miatt a témán belül, a magyar piacon egyedülállóan és hiánypótlóan.

Ian Buruma 1951. december 28-án született Hollandiában. A holland Leiden Egyetemen kínai irodalmat tanult, majd Japán legnagyobb egyetemén, Tokióban a Nihon Daigakuban japán film szakon tanult tovább.  Író, akadémikus, főként a Japánnal foglalkozó munkáival vált híressé, de ezek mellett olvashatunk tőle kínai és európai vonatkozású munkákat is. A modern Japán c. kötetét 2003-ban adták ki először és 2006-ban érkezett meg hozzánk.

A kötet az 1853-1964 közötti időszakot öleli fel. A történet bár az 1964-es tokiói olimpiával kezdődik – okkal – , ezután viszont egy nagyot lépünk vissza egészen 1853-ig amikor Matthew Calbraith Perry egy gondosan fölfegyverzett fregattal másodjára is bevitorlázott az Edói-öbölbe, hogy a világtól elzárkózott Japán kapuit megnyissa. Ez az esemény, ahogy majd a könyvből is kiderül, bizony még a második világháborúra és annak végjátékára is nagy hatással lesz. Az első nagy megálló a kötet során a Meiji restauráció, melynek hatásaként szó esik az ipari forradalomról, idegenellenességről és arról az időszakról, amikor Japánnak kinyílik a szeme és a visszazárkózás helyett a világ meghódítását (legalábbis a Keleti és Délkelet-Ázsiai régiók meghódítását) tűzi ki céljául. Többek között ez a szemléletváltás utóterméke lesz majd az orosz-japán háború, a mandzsúriai- és a kínai „incidens” melyek szörnyűségéről azért már a többség biztos hallott egyet, s mást. Az országok közötti konfliktusok aztán a második világháborúig sodorják Japánt is, melynek nyitányaként először Pearl Harbor-ről és az „Isteni Szél” pilótáinak megszületéséről, majd a háború lezárásáról is sok érdekesség kiderül. A második világháború elvesztése után újabb nagy változásról, az amerikai megszállásról és annak minden hozadékáról olvashatunk. Az utolsó fejezetben pedig a háború utáni korszakról is esik pár szó.

Buruma a sok általános információ mellett nagyon sok érdekes dologgal szolgál a könyv olvasóinak, és bár a történelmi tényanyaggal sem szűkölködik, azért igyekszik megmaradni az érdekesebb történetek, anekdoták vonalán. A forrásai melyekből dolgozott többek között olyan nevekkel is operál, mint Donald Keene és Marius Jansen. Mellettük pedig tucatnyi más irodalmat is felhasznál a könyv összeállításához, így biztosak lehetünk benne, hogy amit kapunk azok megállják a helyüket. Ezeket a forrásokat egyébként mind megtaláljuk a könyv végén, mellettük a szerző kommentárjaival.

Összességében tehát, ezt a mindössze százkilencven oldalnyi történelmi áttekintést a könnyed, szórakoztató stílusa- és ügyesen felépített szerkezete miatt bátran ajánlom mindenkinek!

ADATLAP A modern Japán
Szerző: Ian Buruma
Fordította: Komáromy Rudolf
Magyar kiadó: Európa Könyvkiadó (2006)

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr186584879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása