"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

A krokodil számlálószava

2011. május 19. - Dharman

A japánul számolni nem egyszerű. Mindennek van számlálószava, így nem mindegy, hogy a dolog amit számolunk ember (nin), hosszú lapos (hon), bögre, pohár (hai), elektronikus berendezés (dai), lapos tárgy (mai), emelet (kai), madár (wa), kistestű állat (hiki), nagytestű állat (tou) és a többi. Ha madár és kistestű, akkor ildomos wa-val számolni, de használhatod a tsu számlálószót, ami univerzális mindenre jó és a hikit is (csak csúnyán fognak rád nézni).

A hetekben felmerült, hogy vajon mivel számolják a krokodilt. Bementem a könyvtárba, felcsaptam a vaskos szótárat, amiben a japán számlálószavakat összegyűjtötték (őrület, nem?:D) és megnéztem, hogy mi van a krokodil címszó alatt. El kell keserítenem mindenkit, aki valami extrára számított, mert nagytestű állatként fogják számolni, azaz ittou, nitou, santou stb... Gondolom ennek az az egyszerű oka, hogy szerencsétlen(?) állat nem honos Japánban.

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr476584433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vash 2011.05.19. 17:30:14

Na az ilyen apróbb bejegyzésekből lesz több a közeljövőben (legalábbis a vizsgák alatt).

Jamaal 2011.05.19. 17:38:08

király, de tényleg képes voltál elővenni azt a könyvet? :D

Vash 2011.05.19. 17:39:36

Maradj már, Zoli azon gondolkodott, hogy megrendeli magának :) Vannak nálam betegebb emberek is :P

Hitokiri 2011.05.20. 16:48:01

Elbaszott egy ember lehet ez a Zoli :D
süti beállítások módosítása