"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Tokió Vice - Egy újságíró a japán maffia hálójában

2010. november 09. - Dharman

Huh, hát végül csak elolvastam ezt a könyvet is! Be kell valljam, nem volt egyszerű. Többször félretettem, hogy valami kevésbé borús könyvvel pihentessem magam, mert el kell mondjam a Kedves Olvasónak, hogy aki belevág ebbe a könyvbe, az bizony az alvilág legnyomasztóbb bugyraiba tekinthet bele.

Jake Adelstein, az amerikai származású japán riporter nem kis fába vágta a fejszéjét. Eltökélte, hogy újságíró lesz, méghozzá Japánban. A tokiói

Jake Adelstein hosszú ideig bujkálni kényszerült leleplező könyvének megírása után
Jake Adelstein hosszú ideig bujkálni kényszerült leleplező könyvének megírása után

Sophia Egyetemet elvégezve nem kis megpróbáltatások árán bejutott Japán legolvasottabb napilapjához, a Yomiuri Shinbunhoz. Kezdetben még csak ártatlan cikkekkel bízták meg és zöldfülű gaijinként igen sok munka árán lassan kiérdemelte, hogy még többet dolgozhasson és életét is veszélybe sodorhassa.
Nem hangzik túl jól ugye? Adelstein apránként feltérképezte a japán alvilágot. Kezdve a piti bűnözőktől, eljutva egészen a japán maffia legveszélyesebb embereiig. A könyvnek köszönhetően átláthatjuk a szervezett bűnözés, szexipar, emberkereskedelem működését Japánban, ami talán nem is különbözik sokban a világ más tájaival, azonban mégis van benne valami egészen más. Ez a „más” dolog, pedig a gondolkodás. Mint ahogy Adelstein sem érti sok esetben a dolgok működését, mi is csak pislogunk. A dolgok egyre durvulnak és több évnyi oknyomozás után a yakuzák egyik legnagyobb szervezetéről (a Goto-gumiról) több száz oldalnyi információ kerül az író kezei közé. Adelstein sokszor hibázik és tesz dolgokat, amit lehet, mi bele sem foglalnánk a történetünkben, ő ezeket mégsem rest leírni, mi pedig eközben szörnyülködünk egy olyan világon, amiről egy útikönyv sem szól.

Olvasás közben nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy ez bizony nem egy fikciós regény, hanem maga a valóság, amit az író az életét kockáztatva jelentetett meg. Az elvárható komolyság mellett szerepet kap némi humor, igaz a sötétebb fajtából és némi önirónia is, ami úgy gondolom, csak jót tesz a könyvnek. A Tokió Vice elolvasását többek között azoknak  is ajánlanám, akik szemében Japán az ideák világa, de azok is okulhatnak belőle, akik zsurnalisztikával foglalkoznak/szeretnének foglalkozni, ezen belül is oknyomozásra, vagy bűnügyi újságírásra adnák a fejüket.

.

.

.

Kiadó: HVG KIADÓI ZRT
Oldalak száma: 442
Kiadás éve: 2010
Fordító: NAGY MARCELL
Ár: 3900 Ft

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr956583831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csilla 2010.11.09. 09:10:36

Érdekesnek ígérkezik, asszem benevezek rá!

Vash 2010.11.09. 16:47:26

Elvigyem pénteken?

Cella 2010.11.09. 18:07:28

Egyszer majd én is elkérem :)

Vash 2010.11.09. 19:13:32

akkor majd egyszer neked is odaadom :D

Csilla 2010.11.10. 12:07:36

Igen-igen. Hozd el! :)
süti beállítások módosítása