"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Föld 2 – A világűr Robinsonjai

2010. október 16. - Dharman

Anno talán ez volt az első olyan amcsi sorozat, amit tudatosan kezdtem el nézni. Vasárnaponként ment az RTL-en és emlékszem amikor a beharangozott utolsó rész mindenféle válasz nélkül félbehagyott történettel zárult, majd’ felrobbantam mérgemben. Akkor persze még a cselekményen kívül más nem fogott meg a sorozatban, most 23 éves fejjel újranézve (nem mondom, hogy nem rossz szájízzel keltem fel a fotelból az utolsó rész után…) kicsit azért többet adott.

A történet 200 évvel járunk a jövőben. Az emberiség arra kényszerült, hogy elhagyja a Földet, és űrállomásokon létesítsen új lakóhelyet. Az űrállomásokon született gyermekeket egy titokzatos és végzetes betegség támadja meg. Egy bátor asszony űrexpedíciót szervez, hogy megmentse fiát és még 200 gyermeket. Úti céljuk egy 22 fényévnyire eső bolygó, ahol az életfeltételek olyanok, mint egykoron a Földön. Űrhajójuk hibája azonban arra kényszeríti a felfedező-csapatot, hogy kényszerleszállást hajtson végre a G889 elnevezésű bolygón. A hajótöröttek csak akkor maradhatnak életben, ha eljutnak a bolygó egyetlen olyan pontjára, ahol megfelelőek az életkörülmények. Hosszú és megpróbáltatásokkal teli útjuk során ismeretlen eredetű lényekkel találkoznak és természetfeletti jelenségeknek lesznek a tanúi. Céljuk elérését azonban nemcsak külső akadályok, hanem a csapaton belüli ellentétek is nehezítik.

Figyelmeztetés az emberiségnek Nagyjából ez a fő célja a sorozatnak. A sorozat alapján Földünk (amire nem vigyáztunk) lakhatatlanná vált életmódunknak köszönhetően, de ebből sem tanult az ember, mert az új Földre is ugyan azzal a „betegséggel” lép, amit szerencsére egy „vadabb” környezet már nem hagy annyiban. A Föld2-t nevezhetnénk akár AVATAR-nak is, vagy Trigun-nak, az biztos, hogy a problémák, amiket előhoz ma is élnek és jó lenne tenni ellenük. Több szempontból is érdekes megvizsgálni a történetet. Ott van például egy idegen csoport, aki egy idegen bolygón próbál túlélni. Bízhatnak egymásban (robotokban)? Bízhatnak a bolygóban? Meddig terjed a jogunk, hogy kiaknázzuk az állat és növényvilág kincseit, csak hogy túlélhessünk? Miért nevezzük vadonnak a vadont? Ha találunk egy ismeretlen törzset a dzsungel közepén, nekik az a hely nem lesz „vadon”. Mivel mi elszakadtunk a természettől és betondzsungelben élünk, ezért nevezhetjük a régen természetes lakóhelyünket vadonnak. Ha ízlelgetjük ezeket a kifejezéseket, rögtön ráébredhetünk, hogy mennyire el vagyunk tévedve. A sorozat megmutatja az ember összes rossz tulajdonságát, és rá kell jönnünk, hogy mennyire gyarló, kapzsi és rosszmájúak vagyunk. Ezeken kívül az alapot a Gaia-elmélet adja, melyről itt olvashattok bővebben.

 

 

Terry O'Quinn is vendégeskedett pár rész erejéig a soribanTerry O'Quinn is vendégeskedett pár rész erejéig a soriban

A fentebb leírtak miatt a hangulat folyamatosan nyomasztó (ez a zseniálisan jó zenének is köszönhető), még akkor is, ha a történet szerint valami reményteljes történik. Azt érezni, hogy kaptunk egy újabb esélyt és ezzel sem élünk és a jövőben semmi keresnivalónk nem lesz a második Földünkön, mert nem tanulunk. Ezt talán megcáfolja az egyik epizód, mely a történet jövőjében játszódik, de a végén azt is megtudjuk, hogy ez a jövő sajnos változik, mert ebben az univerzumban nem az előre elrendeltetettség elve uralkodik és folyamatosan változtathatják a szereplők a végkimenetelét. Éppen ezért volt olyan szomorú és reményvesztett az utolsó rész, ahol az egyik főszereplőről derült ki egy olyan dolog, ami az egész expedíció célját meghiúsíthatja. Ami idegenné teszi számunkra a terepet, azok a csodás történések, az „élő” bolygó, a Terrianok, akik egyfajta mozgó és kommunikáló növények, melyeket a bolygó életet és nem utolsó sorban az a technika embereinknél, amelyet mi nézők nem ismerünk és bármi kisülhet a használatukból. Nagyon fontos még megemlítenem, az egyediségét a Föld 2-nek, hiszen a sci-fi sorozatok történetében itt történt meg először az, hogy a főszereplő egy nő, akit sok szempontból is Ripley-hez hasonlíthatunk.

A sorozat 1994 november 6-tól 1995 június  4-ig futott az NBC műsorán és mindösszesen 22 részt élt meg. Három könyvet is kiadtak, melyekből az első az eredeti sztori pilotját dolgozza fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr26583745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ammok 2011.03.06. 22:59:03

Huu.Ezt a sorozatot én is imádtam.A német RTL-en ment,és sztem ez volt az első sorozat amire ráharaptam.Nem is értem miért nem folytatták,hiszen rendkívül érdekes volt.
süti beállítások módosítása