"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Alias (nyári daraélmény)

2010. augusztus 11. - Dharman

A nyári dara-szezon legjobban betalált sorozata. Miért félidőnél írok erről az 5 évados soriról? Mert annak ellenére, hogy kémes, krimis, amolyan James Bond utánzatnak tűnik (nem az és én egyébként is rühellem a James Bond filmeket) a minap kényelmes fekvő pozíciómat megváltoztatva, felülve anyáztam egy sort egy gamechanger jeleneten. We have to go back? Hát majdnem...

A sorozat maga nem egy fiatal darab, hiszen 2001-ben startolt. Szülőatyja J. J. Abrams, aki egyben a Lostot is megalkotta. Abrams egyre kevesebbet nyúlt bele később és a 3. évadra talán már teljesen magára is hagyta. Azt hallani, hogy a 3. évadtól ez meg is látszik, mert az írók itt sajnos nem voltak olyan tehetségesek, mint a Lostnál.  Így a 3. évad elején én is érzem, hogy kicsit lendületet vesztettünk, de ez még mindig nagyon jó iram.

A történet főszereplője Syndey Bristow, aki egy CIA ügynök. Talpraesett, szekszi, meg minden. Házasodni készül és hibát követ el: elmondja szerelmének, hogy az egyetemi tanulmányok mellett ügynökösködik. Ezzel el is kúr mindent, mert a munkahelyi főnöke kinyíratja a kanját. Sydney  ezután azt is megtudja, hogy az SD 6, ahol ügynök, nem a CIA egyik alvállalata, hanem a CIA ellensége és nem mellesleg fegyverekkel, droggal és sok más gonoszsággal foglalkozik. Kiderül, hogy apuka is ezeknek dolgozik, aztán az is kiderül, hogy kettősügynök. Beszervezi a lányt is az igazi CIA-hoz, hogy családi vállalkozásban nyomassák tovább az ügynökösködést és bebuktassák az SD 6-ot és a többi SD (1-12-ig) szervezetet. Sydneyt már a bosszú fűti, szóval lesznek durvulások. Mi pedig majd magunk alá csinálunk félelmünkben, hogy lebukik-e a szépség. A történetet bonyolítja, hogy ahogyan a csaj sem tudott arról, hogy mi az SD 6, a többi ott dolgozó is azt hiszi, hogy a nemzetnek teljesít hazafias szolgálatot. Mégis később ezekkel az emberekkel kell leszámolnia.

Minden részben egy megbízatás, minden részben egy újabb szexi gönc. Kábé ez az ami a sorozat magját alkotja, mondhatnám, de nem mondanák teljesen igazat. Részről részre, hol durvább, hol kevésbé durva cliffhangerekkel zárunk. Az első évad fő kérdése pl. hogy ki volt Sydney anyja. A második évadban is folytatódik ez a szál, de bejön a sci-fi vonal is, amitől én még inkább felizgultam. Ugyanis élt anno egy Milo Rambaldi nevű fickó, aki igen okos volt és csomó találmányt jegyeztek a neve mellé. Az ürge kicsit Leonardo Da Vinci és kicsit Nostredamus (ugyanis jóslatai is voltak). Az SD6 ezeket a relikviákat próbálja összegyűjteni, a CIA detto. A történetet ezek mellett tarkítja jó sok bunyó, lövöldözés és mindenféle kémkütyü, amit Sydneynek fejlesztettek ki. Ja igen és egy jó adag dráma!

Vajon honnan ismerős még ez a kép?

Vajon honnan ismerős még ez a kép?

Sydney a Lara Croft szerű erős alkat, ugyanakkor egy kislány, akinek szüksége van a szeretetre. Iszonyú jó választás volt tehát az apaszerepre Victor Garber, aki a vasfegyelmű megingathatatlan (nem igaz…azért mégiscsak drámáról van szó :)) és sokat tudó.

A sorozat szinte a világ minden pontját bejárta, ennek ellenére az egészet Los Angelesben forgatták. A második évadban Sydneyék Budapestre is ellátogatnak, ahol magyarul is megszólal a szépség (a tovább gombra kattintva ezt is megnézhetitek a videók között). Nagyon sok más filmből és sorozatból találkozhatunk ismerős arcokkal (a Hősök agyturkász rendőre, Jigsaw a Fűrészből, Locke,  David Carradine stb.) és a komponált zenéket Michael Giacchino készítette.

A képi világ rendben van, még ott is, ahol animációval dolgoznak. A zene…hát igen. Először meglepődtem, mert techno-t én még nem igen hallottam aláfestésnek sorozatokban. Itt az megy, főleg az első etapban. Az adrenalint szerintem még inkább felturbózza. A történetről nem igazán szeretnék többet írni, mert hátha van még valaki, aki nem látta. A második évadra kitérve picit. Ahol félidőnél történik egy gamechanger, amire senki nem számított. Teljesen megváltozik minden. Aztán évad végén újra. Jön a blackout és senki nem tudja, hogy most mi van? Hol vagyunk? Miért??? Zseniális.

A sorozat az ABC-n futott, nézettségben talán csak az 4. évadban volt kiugró a többi évadhoz képest, ekkor kb. 10 millió ember követte figyelemmel a történéseket. Összességében elfogadható számokat szállított, leszámítva az 5. lezáró és rövidített évadot, ahol már csak 7 millió ember nézte átlagban.

A továbbiakban pedig jöjjön egy rakat szemléltető anyag.  Először az ABC szülinapjára készített paródia Columbóval (hatalmas!!), aztán a magyar jelenlét, bakiparádék az évadokhoz és végül Jennifer Granerről egy képes album, amint más és más rucikban pózol a sorozatban.

Columbo:

Magyarul jelenlét:

Blooperek:

https://www.youtube.com/watch?v=rynh7qww5Cs&feature=player_embedded

https://www.youtube.com/watch?v=lE57lgUBXpA&feature=player_embedded

Jennifer Garner a sokszínű:

http://www.catanna.com/aliasphotos.htm

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr266583429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása