"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Lost - Sorozat értékelés (és finálé elemzés)

2010. május 29. - Dharman

Elérkeztünk az utolsó Lost részéhez és a sorozat elemzéséhez. Letudtuk a finálét, a Lostnak vége. A kép mögött folytatom SPOILERESEN!!!. Először a sorozatról ejtek pár szót, majd a részt is a szokásos módon kielemezem. Cefet mód hosszú poszt következik!

Mielőtt elkezdem szétcincálni a részt had mondjam el, hogy független a sorozat zárásának milyenségétől, egy percig nem bántam meg, hogy részese lehettem ennek az élménynek. Amikor 6 évvel ezelőtt véletlen csatlakoztam a Lost nézők népes táborához, nem hittem, hogy ilyen fatanizmussal fogom végigvinni. Előtte egyáltalán nem néztem sorozatokat, de a Lost indulása után, ami feltámasztotta a szerializált sorozatot, mint olyat, megjelentek a minőségi(nek hitt) más sorik is, amikbe bekapcsolódtam. Az egy másik dolog, hogy többségük (Hősök, Szökés) el is bukott, de a House és a Született feleségeg, mint Lost sarjak még ma is működnek. Erről jut eszembe a House 6. évad is lezárult, ideje letöltenem és darálnom.

Az előbb olvasottakból láthatjátok, hogy nem sokan maradtak és a House is már csak egy jó darára jó, mert nem szögez annyira a fotelhez, hogy hetente várjam az új részeket. A Lost viszont ilyen volt. Vártam a legújabb részt, hiszen olyan volt nekem, mint hosszú éhezés után kézhez kapni egy falat kenyeret. Annak dacára, hogy nem volt minden pillanata előre megtervezve, látszott rajta, hogy szépen átgondolt sorozattal van dolgunk. Sokat adott nekem, többek között azt, hogy nagyon sok könyvet elolvastam miatta, amit nem tettem volna, ha nem lett volna. A Lost miatt hódolok most a neves sci-fi író, Philip K. Dick munkáinak, miatta sorakoznak a polcomon a regényei. A Lost miatt rágtam bele magam az amcsi szépirodalomba és miatta kezdtem el tanulmányozni a híres fizikus, Hawking munkáit, előadásait. Lehet mást ennyire nem kólintott fejbe, ezért nem is hibáztatom azokat, akik pár rész után abbahagyták a nézését. Engem jókor talált meg az életpályámon és ezért tudok is vele mit kezdeni.

Történeti áttekintés Érdekes, hogy az évadok milyen újításokat hoztak és hogy tágult a Lost univerzum. Az első évadban megismerhettük a túlélőket és tanújai lehettünk annak, hogyan boldogulnak egy lakatlannak hitt szigeten. Egy szigeten, ahol nagyon sok furcsaság történik és ahonnan nem tudnak meglógni. A második évadra kiderült, hogy a szigeten mások is élnek (persze ezt már az első évadban tudtuk: Ethan), bár a szándékaikról még vajmi kevés lövésünk volt. Ez az évad azonban nem is csak róluk szólt, hanem egy földalatti bunkerről, ahol egy félőrült számokat nyomogatott be egy számítógépbe, hogy ezzel megmentse a világot. Kiderült, hogy a farok résznél is maradtak túlélők és a két csapat az évadban egyesült. Jött az átvezetés a 3. évadra, amikor egy lista alapján elraboltak pár túlélőt a "Többieknek" titulált bennszülöttek. A harmadik évadban a Többiekkel foglalkoztunk. Miért, mióta vannak a szigeten és ki a főnökük. A harmadik évadig visszatekintésekkel ismerhettük meg a szereplők múltját, azonban a 3. évad utolsó részének utolsó másodperceiben a készítők ismét átvertek minket, mert kiderült, hogy amit a 3. évad utolsó részében melléktörténetként láttunk, az nem a múlt, hanem a jövő. Megtudtuk, hogy jópáran kijutottak a szigetről és most cefet készen vannak és vissza akarnak jutni.

A 4. évadra megérkezik a felmentősereg a tengeren túlról, akik, mint kiderül nem elsősorban a túlélőkért jöttek. Mindenesetre elkezdődik a visszaszámlálás és mi is tudjuk, hogy az évad végére összeér a szál, amit a 3. évad végén mutattak és páran kijutnak a szigetről. Ennek persze ára lesz és a szigeten is elég hátborzongató dolgok történnek. A harc itt indul és egészen a sorozatfináléig eltart.
Az 5. évadban a történetvezetés még az eddigieknél is kuszább, hiszen páran időutaztak a múltba, 1977-be a Dharma Kezdeményezés idejébe (persze előtte még ugrándoztak sokfelé, így elég sok rejtélyre megoldást találunk, ami a múltban történt). Ezen a szálon a legfőbb probléma a jövő megváltoztatása. Meg tudjuk-e változtatni, vagy ami megtörtént, az megtörtént. Ennek a végkifejletéhez egy hidrogénbomba vezet majd. Másik szál a Sziget jelenében játszódik, miután azok, akik a 3. évad végén vissza akartak térni kalandos próbálkozásuk után végül visszatérnek. Az évad végére már körvonalazódnak az erőviszonyok és érződik a végjáték, ami a 6. és egyben utolsó évadra kiteljesedik.

A 6. évad Megtudtuk, hogy a Szigetnek mindig is volt egy védelmezője és mindig is lesz. Jacob nevelőanyja előtt is volt és Hurley után is lesz. Az egy másik dolog, hogy Jacob létrehozott egy ultimate gonoszt, de ez az ő hibája volt és ezzel a gonosszal Jackék le is számoltak. A szánkba rágták, hogy a történetnek mint ahogy eleje sem lehet, úgy vége sincs, hiszen amíg világ a világ, a sziget ott van és ott is marad...valahol...mert ugye azt is megtudtuk, hogy szeret mocorogni. Az egyetlenegy lényeges pont, a konstans, azok a Lost során bemutatott szereplők. Az ő történetüket ismerjük meg. A túlélőkét. A múltjukat, jelenüket és jövőjüket. Ezeket viszont tényleg az elejétől a végéig. Persze kisebb hézagok előfordulnmak itt is, ezeket nekünk kell befódozni. A 6. évad tehát  kísérletet tett a mitológia egésszé tételére (19 részben ez persze nem sikerült) és a szereplőink sorsának lezárására (ez sikerült).
A Dharmát is azért hozhatta Jacob a szigetre, hogy eltávolítsa Samuelt (MIB), aztán ez nem sikerült, mert Samuel magához abajgatta Bent, aki kinyírt később mindenkit.
Nem csak Jacob miatt, hanem az Univerzum miatt ezeknek az embereknek egy gépre kellett ülniük, együtt kellett élniük, együtt kellett LENNIÜK és mint később kiderül, együtt kellett továbbindulniuk a halál után: Live together and die together.
Michael azt mondta, hogy nem mehet el a szigetről a lelke. Nem mehet a tettei miatt. Ő megbukkott a teszten. Mindenki más, akit a Templomban láthattunk, átment a teszten. Vannak akik Jack előtt jutottak az alternatív világba, van akik Jack után. Hurley lehet évszázadok múlva. Aztán miután felébrednek (anamnézis) csak együtt tudnak továbbhaladni, mert össze van kötve a sorsuk a világidők végéig (hinduizmus). Akik nem voltak a Temploban azokkal mi van? Jó kérdés, ők talán még nem találták meg a lánc másik végén lévő személyt.
Bennek így pl. fel kellett ébresztenie Alexet, Rousseaut, az apját stb.

Személyes vélemény - a sorozatzárás Örülök, hogy nem rögtön a finálé végignézése után írtam róla, mert túl elfogult lett volna a cikk. Azt hozzá kell tenni, hogy olyan szinten kimerített a 103 perc, hogy utána 3 órát aludtam. Most, frissebb fejjel azt hiszem igazságosan, a készítők szenté emelése nélkül le tudom írni, hogy mit láthattunk és amit láttunk kinek miért tetszett, vagy éppen ábrándult ki a sorozatokból örökre.
A fene nagy igazság az, hogy megizzadt a szemem több jeleneten is, miközben néztem a zárást, de szerintem közrejátszhatott, hogy nem csak a szereplőket sirattam meg, hanem, hogy véget ér a show. A készítők mindenféle válaszadást félredobva az érzelmi hatásra mentek. Az egekbe próbálták emelni a sorozatot, telerakták lassított, megható, szép zenés jelenetekkel, amiktől még az is meghatódik, aki nem nézte a sorozatot. "Józsi figyejjémá' ne sajnáld a wattot, legyen fényáradat. Nem baj, ha belevakulnak, de érezzék, hogy ez most k*rvára odabasz. " Ezzel az elvakítással (szó szerint is érthetitek) pedig azt hitték, hogy már ki is bújtak a válaszadás feladata alól. Részint. Mint ahogy a sorozatban is, a való világban is megvan a Hit- és a Tudomány Embere. A Hit Emberei maximálisan elégedetten emelkedhettek fel a süppedős fotelekből, viszont a Tudomány Emberei, akiknek egy egyiptomi hieroglifákkal faragott dugóval tömték be a szájukat, most elégedetlenkedhetnek, hozzáteszem jogosan.
A csalódás nálam azt hiszem sokkal nagyobb lett volna, ha nem szerepel a sorozatos előéletemben a Battlestar Galactica c. alkotás, melynek a vége csakugyan ilyen botrányosra sikeredett. Azonban, mint már említettem, nem igaszágos lehúzni egy egész sorozatot pár rész minősége miatt, pláne akkor, ha a pár rosz rész mellett ott van 100 jó. Ezt a gondolatmenetet lezárva, a Lost megért 6 évadot és 121 részt. Béke poraira.

Lost S6X17-18 – The End (elemzés) Na nem gondoltátok, hogy megszakítom a szokásomat!? Az elemzést a képre kattintva(is) olvashatjátok ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr436583183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása