"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Aki orvost ragad, orvos által vész el (A Doktor House anatómiája)

2010. február 25. - Dharman

A Dr. House egy tévésorozat egy sánta orvosról.  Aki gonosz. Lelketlen. Durva. Türelmetlen. Kísérletezik a betegein. Szóval aki olyan, mint bármelyik magyar háziorvos. Kivéve Mágenhein János, aki a megtestesült jóság.

A cselekmény egy általános mintát követ, vagyis minden egyes részben lényegében ugyanaz történik, csak másik áldozattal pácienssel. Izgalmas mi?
Dr. House a New Jersey Princeton-Plainsboro (Kísérleti) Gyakorló Kórházában végzi ámokfutását, három beosztottja (néha több, néha kevesebb) kíséretében. Ez a három szerencsétlen alkotja az úgynevezett diagnosztikai csapatot. Valódi funkciójuk a bűnbakság. A Háziorvos (angolul: Doctor House) csapata hetente kap egy újabb pácienst, ami roppant kényelmes, mert szerda estétől a következő szerda estéig bőven van idejük ellátni a beteget.
A bevezetőben egy átlagos szerencsétlent láthatunk, amint éppen színházban ül, sziklát mászik, vagy szexel. Pár pillanattal később a mellette tartózkodó egyén felüvölt a fájdalomtól, vér és/vagy egyéb testnedvek lövellnek ki szeméből-szájából, ám ez csak a félrevezetés miatt van mert, a másik emberrel van az igazi gond, akinek látszólag semmi baja sincsen. Itt jegyeznénk meg, hogy innentől kezdve a filmet néző gyerekek fele szülői felügyelet nélkül marad, mert őseik egyszerűen elájulnak a látványtól.
Ha még ez sem volt elég, a kamera nagyon-nagyon-nagyon közelre zoomol rá valamire a beteg testében, ami elpattan, elpárolog, eltörik, felrobban, vagy egyszerűen köddé válik.

Első nekifutás A páciens House karmai közé kerül, de szerencsére még nem tud róla. House szokásos arroganciáját latba vetve azonnal rájön mi a beteg baja, és hogyan lehet kikúrálni belőle. A diagnosztikai csapat ekkor lép színre, és javaslatokat tesz alternatív betegségekre.
Az alternatív betegségek okozói: 1.    Bacilus.
2.    Vírus.
3.    Gomba
4.    Gombatoxin.
5.    Prion.
6.    Nanoszonda
7.    Autoimmun izé.
8.    Allergia.
9.    Hátrafelé mászó állat.
10.    Sugárbetegség.

Dr. House mindenkit kigúnyol, lehülyéz, és tesz néhány szexista megjegyzést kollégáira. Végül megegyeznek a betegségben, ami rendszerint valami Lupus, vagy egyéb farkasféle. House utasítására megkezdik a beteg kezelését az előírt gyógyszerekkel, mire a beteg elkezdi tök jól érezni magát. Aztán meglátja a képernyő jobb felső sarkában átvillanó sávot, és tudja, baj lesz.
Lesz is.
Jön a reklám.
Mire a H-gombás nő is visszatakarodik a reklámszalagokat tároló polcra, a beteg orrából, patájából, vagy ormányából ömlik a vér, vagy kilóg valamelyik belső szerve. Ez kifejezetten jó időzítés, hogy a tévé előtt éppen magukhoz térő szülők első pillantása a képernyőre elősegítse újabb pihenésüket egészen a következő reklámblokkig. House közben visszatér a tárgyalóba, hogy előszedje a nagy táblát. Felírják az eddigi tüneteket. Ebben a fázisban House már odafigyel arra, milyen új ötletekkel hozakodnak elő kollégái. Amikor a pénteki party részleteinek megbeszélésével végeznek, ejtenek pár szót az epizódszereplő gondjairól is. House ismerve Foreman bűnözői múltját, elküldi, hogy törjön be a páciens házába.

House új ötlete A ház kukájában talált lasagnaszelet elfogyasztása után House bizonyítékra lel. Miután lenyel pár doboz széntablettát, megérti, hogyan tévedhetett az első kezeléssel. A mindenki hazudik modellt alkalmazva kijelenti, hogy a páciens egy utolsó hazug, aki két halálhörgés között nem tájékoztatta House-t iskolai szobatársa nagynénjének betegségéről, ami kulcsfontosságú lett volna a helyes diagnózis felállításában.

Második nekifutás Felbukkan Lisa Cuddy, hogy megtiltsa Dr. House-nak az újabb teszteket, mert az a beteg elpatkolását idézheti elő. House válasza erre csak annyi: Hű, mekkora dudák! Cuddy emlékezteti arra, hogy House a markában van, majd elviharzik. House rögtön a páciens szobájába oson, benyomja a titkos gombot botján, mire előbukkan egy szike a bot csúcsán, amivel a takaró rejtekében egyetlen jól irányzott nyisszantással megszerzi azt a szövetmintát, vagy testrészt, ami nélkülözhetetlenül szükséges a további tesztek elvégzéséhez. A csapat megegyezik abban, hogy nem lupus, hanem vasculitis.

Harmadik nekifutás A csapat arra a következtetésre jut, hogy a lupusnak, vagyis a farkasnak van vasculitise.

Igazuk lesz Mindenki örül, kivéve:
1.    a páciens főnöke, aki kirúgta,
2.    a páciens családja, aki kitagadta,
3.    a páciens barátja/barátnője, aki kidobta,
4.    a páciens, mert ennyi, House okozta csapás után pont most gyógyították meg, amikor meg már nem érdemes élni.

A tévénéző kiskölykök szülei is magukhoz térnek egy időre, majd a H-gombás nőt megpillantva inkább tesznek egy kispárnát a készülék elé.

_______________________

House és a gyógyszeripar Dr. House nem csak azért került a képernyőre, mert nem akarták, hogy a Helyszínelők című sorozat kimaradt számítógépes animációi kárba vesszenek, hanem azért is, mert a gyógyszeripar és az orvosbiznisz bevételei jelentősen növelhetők általa. Tudvalevő, hogy amire sokat koncentrál a kedves néző, megkapja. Az aprólékosan bemutatott szövetdarabkák és a velük történtek bámulása egyenes utat jelentenek először a hipochondria, majd a valós betegség .

A House-átok Sajnos amióta szinkronizálják a sorozatot, egy csomó kedvenc színészünk eltávozott. Ha Dr. House nem merénylet a hazai színésztársadalom ellen, akkor semmi! Voltak vélemények, miszerint a Lóban rosszban, vagy az Anyátok közt munkacímű koraesti, tolsztoji magasságokat pengető művek szereplőit kérik meg a szinkronizálásra, de pár párbeszéd meghallgatása után a szinkronrendezők arra következtetésre jutottak, hogy ezek már eleve nem élnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr496582833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cella 2010.02.25. 13:44:48

Ló! Egyébként na persze, japánozol... Azért ennyire nem kell fikázni Ie Sensei-t, mert a dumák nagyon jók benne, és őszintén, nem is másért készült a sorozat, és nem is másért nézi mindenki :P

Julcsi 2010.02.25. 17:46:17

Nekem tetszik amit írtál Robi:) Egy pár évadot néztem, de nagyon jól összefoglaltad miről szól minden egyes rész:)
süti beállítások módosítása