"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Akik lemaradtak a "Szomszédok" startjáról is - Magyarok Japánban

2009. november 03. - Dharman

"A japánok nemcsak másként gondolkoznak, hanem mindent fordítva csinálnak...Igen, azaz majdnem mindent. Bal oldali a közlekedés... Fordítva olvassák a könyveket, hátulról előre. Fentről lefelé és jobbról balra írnak, a levélborítékot is így címezik meg. A kisujjukon kezdik a számolást. A ceruzát nem végighúzzák a papíron, hanem végigtolják, előbb veszik le a cipőt, mint a kabátot..."

Hangzik a "Levelek Japánból - Paprikáskrumpli evőpálcikával" c. könyv reklámszövege.

A könyv a Babits Kiadó gondozásában jelent meg 1993-ban és még régebbi, 1987-ben íródott levelek gyűjteményét tartalmazza, melyeket Laczkó Zsuzsa és Radnai Tamás küldött a rokonoknak, barátoknak ide, Magyarországra.Levelek Japánból

Maga a könyv tényleg levelek gyűjteményéből áll össze,  gondolom kicsit felturbózták kiadás előtt, de ez semmit nem vesz el az élvezhetőségéből. Nem sok Japánról szóló útikönyvet olvastam eddig (konkrét könyvet csak kettőt, ez volt a "Jappán" és a "Felkelő nap árnyékában"), inkább blogos élményeket, de azt kell mondjam, ezt a könyvet nem tudtam lerakni, annyira élvezetesre sikerült a "Radonai" család mindennapjainak leírása Japánban. Egy egyetemen dolgozó apuka, háztartásbeli anyuka, egy óvodás és egy kisiskolás rosszcsont fiú csetlése-botlása Japánban.  Kell ennél több? Nem hiszem.

A könyvben kitérnek szinte minden olyan dologra, amire mi is rácsodálkoznánk, ha valamilyen úton-módon kijutnánk a Felkelő Nap Országába. Bemutatják a japán családot, házakat, orvoslást, iskolákat, ételeket, az aktuálpolitikát, technikai újdonságokat, piacot, nyelvet, megpróbálnak megtanítani minket japánul gondolkodni és még a japán szexualitásról is szó esik a megfelelő cenzúrák mellett. Nem szeretném tovább sorolni a témákat, mert tényleg szinte mindenre kitérnek. Azoknak akik már oda-vissza ismerik a japán kultúrát, lehet sok újat nem fog mondani (de még így is megerősítheti tudásában), de akik még csak odáig jutottak el, hogy Fuji-yama, gésák, Pikachu, drágaság, azok biztosak lehetnek benne, hogy a könyv elolvasása után teljesen máshogy fognak nézni a japánokra. Az, hogy az előző században íródott a könyv, senki kedvét ne szegje, mert nagy átlagban (leszámítva a technikát, árfolyamot, a császárt) szinte semmi nem változott azóta.

A könyv antikváriumokból megvehető, könyvtárakból kivehető, sőt, aki használja az eszét (és a google-t) és rákeres, pikk-pakk megtalálhatja az online változatát.

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr506582529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása