"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Álmodnak-e az androidok VALISRÓL? 10.rész Szabad Albemuth Rádió

2009. július 08. - Dharman

Töretlen lelkesedéssel masírozunk a Dick könyvek világában és bár még a legütősebb darabokat be sem mutattuk, a Szabad Albemuth Rádió már azok előszele.

A Szabad Albemuth rádió-t, azaz VALIS light-ot (nyugi, csak én neveztem el így) 1976-ban írta meg Dick, így ez született meg előbb, majd utána jött a VALIS (1981-ben jelent meg). A Szabad Albemuthot mégis posztumusz jelentették meg, ami véleményem szerint nem is baj, mert így a VALIS még nagyobbat ütött azoknak, akik azt olvasták először.
Fontos tudni a VALIS jelenség hátteréről és inkább beszéljünk most bővebben erről, mint a könyv tartalmáról (jelen esetben úgyis szinte ugyan az a kettő). Történt ugyanis, hogy 1974-ben, Dicket bizonyos metafizikus élmények kerítették hatalmukba. Ő csak isteni jelenségnek nevezi ami akkor történt. Ahogyan megtörtént ugyanez a Szabad Albemuth Rádióban és ahogy megtörtént a VALIS-ban is.
Mindezek munkásságának vége felé, ahol már nem az az amatőr sci-fi író volt, mint mikor a Kozmosz bábjait írta. Ez a könyve (bár igaz butítottabb) majdnem olyan zseniálisra sikeredett, mint a VALIS. Amint látjátok, elkerülhetetlen, hogy a két művet összehasonlítsam, tényleg egy kaptafára készült mind a kettő, így ahogy a VALIS-ban is, itt is azt fogjuk tapasztalni, hogy ez végül is Dick életéről szól, sci-fi elemekkel dúsítva. Érdekesség még az is, hogy az "esemény" után Dick hátralévő életében azon dolgozott, hogy megfejtse a jelenséget. Az 1974-ben történtekből nőtte ki magát az a 8000 oldalas exegézis, amiben próbál magyarázatokat találni.
Visszatérve "74-2-3"-ra (Ő csak így nevezi a '74 február márciusán történteket). A Szabad Albemuth rádió is sorra veszi azokat a furcsa történéseket, amikről Dick úgy vélekedett, hogy VALIS tette őket. Kezdődött az egész a patikus lánnyal aki orvosságot vitt neki házhoz. A lány nyakában egy medál csüngött, ami egy halat ábrázolt (A korai keresztények jele). Innentől az események felgyorsultak és Dick és akkori felesége Tessa egyre több különös dolgot tapasztalt.

Ezt írta:
"Egy éjjel egy hatalmas hüllő sziszegésére ébredtem. Füleltem, és azt láttam, hogy Phil fekszik és álmában sziszeg. [...] Végül abbahagyta a sziszegést. Sírt egy kicsit és latinul kezdett imádkozni, "Liberta me Domine" (Szabadíts meg, Istenem)"

Dick ekkor álmodott és álmában mindenféle hüllőkkel hadakozott.
Mint ahogy a könyvben is történt Nicholassal, Dick kisérletett tett a látomások elmulasztására és vitaminokat szedett be. Szerencsétlenségére valószínűleg a C vitamin túladagolástól lettek még intenzívebbek élményei.

Egy levélben pl. így ír:
"Ezúttal tökéletesen befejezett, modern és absztrakt festményeket láttam, amit később az albumok alapján a Kandinszkij által kifejlesztett stílusba soroltam. [...] Szóval nyolc órán át élveztem a leggyönyörűbb, legizgalmasabb és legmeghatóbb látványt, amit életemben láttam, s közben tudatában voltam, hogy csodát élek meg."

Ezek a látomások szintén megtalálhatók a könyvben és még valami...
A postai küldemény is megérkezett, névtelenül, csak úgy, ahogy azt Dick megjósolta pár héttel előtte. Erről is ír elég részletesen, mind a VALIS-ban, mind a Szabad Albemuth Rádióban. Mielőtt azt gondolnánk, hogy ez az egész mende-monda, Tessa is megerősíti ezt a leveles történetet is.
Aztán ott volt a rádió is, ami azután is zenélt, miután kihúzták. Dick szerint trágárságokat mondott neki, Tessa ekkor csak a zenét hallotta, de az tény, hogy szólt.
A Szabad Albemuthba Nicholasnak is megszólal a rádiója és elkezdi szidalmazni.
Azt hiszem nem is lenne érdemes a könyv tartalmáról írni, mert akkor nagyon sok meglepő fordulattól fosztalak meg Titeket, de ez egy könyvajánló, így hát...

Rózsaszín fények és az űrrádió A történetet két barát szemszögéből élhetjük át (nem nagy titok, hogy mind a kettő maga Dick).
Az egyiket, Nicholas Bradyt, egyik este megszállja (vagy információt sugároz belé?) egy földönkívüli (vagy belüli?) entitás. Nicholas nem tudja mire vélni az eseményt, felkeresi sci-fi író barátját, Philip Dicket, hogy együtt kiderítsék mi lehet a VALIS-nak elnevezett tudatforma.
A kutatás közben rá kell jönnie, hogy életét fenekestül felfordította az entitás és a menet közben az általa, Nicholas felé sugárzott információk mind arra kellenek, hogy megdöntsék a totalitárius Ferris F. Fermont elnökségét. Azzal, hogy Dick magát alakítja, ezúttal is keveredik a valóság a képzelettel és csak kapkodjuk a fejünket. A regény rendszerellenes, az egyén szabadságát hirdeti és bemutat egy diktatórikus rémuralmat, de ez csak elterelés a fő témáról VALIS-ról.
A mű végére több választ is kapunk a rózsaszín fény mivoltára, amiből kedvünk szerint válogathatunk.

Úgy vélem a Szabad Albemuth Rádió remek ugródeszka volt a VALIS megírása előtt és azok akik olvasták már a VALIST és nehéznek találták, azt ajánlom, olvassák el ezt a regényt is és bizonyára helyre kerül pár dolog. Az igazat megvallva fele ennyit sem vártam a könyvtől, és ehhez képest bekerült a TOP 5-be.

 

szabad a rádió

 

 

 

.

.

.

Ára: 2480 Ft
Oldalszám: 228
Kiadás éve: 2009
Fordító(k): Pék Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr16582379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Julcsi 2009.07.08. 16:47:51

Hát ahogy igy olvasom ez a Valis 1, és utánna megírta Valis 2-t. De a mi a különbség a két könyv között?

Vash 2009.07.08. 16:51:58

Inkább azt írnám le, hogy mi a hasonlóság: ebben a világban is létezik VALIS és Dick itt is próbál rájönni, hogy mi lehet az. A történetben vannak még apróbb hasonlóságok, ami az életrajzi elemekből eredeztethető, de minden más különbözik. Szal egy tök eredeti történetet kapunk és mégsem :D Nagy különbség az is, hogy a VALIS szárazabbra sikeredett, bár nekem mégis az az etalon, ez pedig olvasmányosabb.

A legjobb Philip K. Dick-regény « Hereföld blog 2011.10.08. 19:25:16

[...] Szabad Albemuth Rádió 7 [...]
süti beállítások módosítása