"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Álmodnak-e az androidok VALISRÓL? 7.rész Várjuk a tavalyi évet

2009. június 19. - Dharman

Újabb Dick könyvet végeztünk ki. Hamarosan következnek a részletek, de előtte szólnék pár szót Philipről mint pasiról. Jó napot kívánok, Lakatos Julianna vagyok és ez itt az Álmodnak-e az androidok Valisról sorozat...

philip-k-dick-portait-2Dick fiatalon

.

 

 

Azt kell hogy mondjam, a mi Phil barátunk nem volt rossz pasi:) És még a macskákat is szerette, amitől még vonzóbbá válik a szememben:) Az ember azt gondolná, egy ilyen pasi, aki jól néz ki, nagyon okos, és fantáziájának nincsenek határai, biztos sikeres volt a nőknél. De bizony ez nem így volt! A nőkkel való viszonya több írásában előjön, és ha az ember több könyvet elolvas Phil-től, észreveszi, hogy a főhős mellett lévő női karakter, többnyire egy erős, határozott nő, aki kicsit, vagy jobban de uralkodik a férfi karakter felett. A férfi karakterekből pedig hiányzik valami, amit én úgy tudnék megfogalmazni, hogy kicsit néha idegesítő. Ez nem véletlen! Phil, azt kell hogy mondjam, elég papucs férfi volt, aki ezt tudta magáról, és ezért nem is igazán szerette magát, és egy idő után a fölé kerekedő hölgyeket sem. És hogy miért is írom mindezeket? Mert a Várjuk a tavalyi évet című alkotása tulajdonképpen a párkapcsolatairól szól! Talán nem véletlen, hogy a második házasságának a vége után íródott. A köré szőtt történet, viszont igazi Dick scifi, a tőle elvárható fordulatokkal.

.

Természetesen a távoli jövőben járunk:) Dr. Eric Sweetcent műszerv sebész, akinek a feladata, a a Tijuanai Szörmekészítő és Festő vállalat tulajdonosának, Virgil Ackermannak az életben tartása. Mindezt úgy teszi, hogy az öreg testben lévő már nem funkcionáló szerveket, egy műszervre cseréli, ezáltal jelentősen meghosszabbítva a tulajdonos életkorát. Ugyanennél a cégnél dolgozik felesége Kathy, akinek a feladata nem más, mint hogy létrehozza az 1935-ös Washington D.C tökéletes utánzatát Virgil számára. Ez amolyan babavilág, amire a milliomosok nem kis pénzt áldoznak ebben az időben. Eric, és Kathy nem szeretik egymást, és talán soha nem is szerették. Még is együtt vannak, valami oknál foga nem akarják elengedni a másikat. Ettől a helyzettől Eric szenved, mégsem tesz semmit. Ám az élet egyszer csak egy nem várt lehetőséget sodor felé. Felkérik hogy legyen az orvosa, a bolygó első emberének Gino Moliarinak. Girmo, ahogy az emberei nevezik nincs túl jó állapotban. A hajdanán életerős, az emberekre nagy hatással lévő vezető, már csak árnyéka önmagának. Eric, hogy egy időre megszabaduljon feleségétől, elvállalja a munkát.

.

Molinari állapotának oka, nem annyira a kora , inkább az a lelki teher amit a rígek ellen folyatott elhúzódó háború okoz, amiben vesztésre állnak. A rígek hat végtagú, kitinpáncélos lények, akik leginkább egy nagy ronda bogárra hasonlítanak. Ebben a háborúban még Girmo vezette bolygóját, gyors nyerésre számítva. Ám sajnos, egy hosszú ideje tartó, a bolygót a válság közelébe sodró harc lett belőle. Molinari önmagát okolja, a Terra sorsának alakulásáért, ezért pszichéje nagyon fura testi dolgokat produkál. Képes bármilyen, nagyon súlyos betegséget szinte az egyik pillanatról a másikra produkálni, és szinte már majdnem meghal, amikor valami csoda folytán még is csak életben marad. Eric feladata ennek a nagyon érdekes állapotnak az okát megtalálni.

.

Kathy eközben egy új drogot próbál ki, a JJ-180-at. Azonban két fontos dolgot nem tud róla. Ha beveszi, azonnal függővé válik, nagyon súlyos elvonási tünetekkel. Viszont képessé teszi az időutazásra. A nő számára gyorsan egyértelművé válik, hogy nagy bajban van, mivel még ellenszere sincs ennek az új fajta drognak, ami természetesen illegális. Úgy dönt, megkeresi férjét, hogy az segítsen rajta, de mivel viszonyuk a legkevésbé sem nevezhető érzelminek, úgy veszi rá hogy titokban bead neki is a drogból. Miután Eric is függővé válik, kétségbeesetten elkezd kutatni az ellenszer után, amit nem máshol mint a jövőben kezd el keresni a droggal való utazásai során.

.

Lassan kiderül, hogy a drog, és Girmo rejtélyes állapota között szoros összefüggés van, és nem csak saját maga, hanem ez egész bolygót megmentése a tét.

Hogy ez sikerül e neki, és ha igen, akkor hogyan, arra természetesen a fény derül. Sőt még arra is, hogy miért gondolom én Phil-ről, hogy néha idegesítően papucs a nőkkel szemben:)

.

A várjuk a tavalyi évet, nem másról szól, mint 3 pusztító elemről egy férfi életében, mint háború, drog, és a nő:) Ismét tele van szenzációs ötlettel, és most is, mint minden könyvnél, kicsit jobban megismerhetjük Phil-t, aki a maga nemében mégis egy szenzációs pasi volt!:)

.

dick15_01

.

.

Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2008
Fordító: Pék Zoltán
Kategória: sci-fi / fantasy / horror
Eredeti cím: Now Wait for Last Year
Oldalszám: 205
Ára: 2480 Ft

 

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr46582229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hon 2009.06.19. 23:05:44

most gyűröm tőle a Palmert, az álmodós androidokon már túl vagyok... viszonylag könnyen olvastam el, de sztem tipikusan az a könyv, amin legalább háromszor-négyszer át kell menni, plusz rendelkezni némi háttérismerettel... de eddig ahogy látom, ez a stigmás fickó sem valami könnyű préda. Mindenesetre köszi az eddigi Dick-írásokat, csak így tovább, én figyelni fogok, akár az ég!

Vash 2009.06.21. 13:46:27

Honnan szerezted meg a Palmert????? Sehol nem találom :S Amint lesz egy kis időm a kövi ajánlót én készítem (szabad Albemuth)és még csak ezután durvulunk igazán :) VALIS, Álmodnak-e, Kamera által, Csordulj könnyem...stb :) )

Hon 2009.06.21. 22:05:06

Eléggé régóta szemeztem az íróval, úgyhogy az összegyűjtött pénzemből rendeltem négy könyvet a konyvnet.hu-ról. Álmodnak-e, Palmer, Csordulj könnyem, Istenek inváziója... ez a négy van most, a Palmer vége fele járok, eddig igencsak csavarja a sztorit, szóval szórakoztató, és néha kénytelen vagyok azt mondani: " anyád!". Sajnos kissé borsos áruk van ezeknek a könyveknek, másfelől nem gond, mert így jobb híján többször is bele lehet/kell merülni egy már olvasott könyvbe, továbbgondolni a történeteket, és azt hiszem, ez az igazi célja az irodalomnak. Na, lényeg, hogy bocs a regényért, de hát ha egyszer ennyire tetszik :D Ja és Vash, próbálkozz a vaterán meg a teszveszen, ha olcsóbb megoldást keresel a Palmerre... most éppen nincs aukción egyik oldalon sem, de nem árt többször visszanézni, mert eléggé gyakran vannak terítéken Dick könyvei.

Hon 2009.06.21. 22:10:10

ui.: mit csináljak, hogy Julcsi adatait ne csak felesben lássam a blog szerkesztőinél? Felbontást állítsak át, vagy használjak Explorer-t, vagy vmi?

Vash 2009.06.22. 09:21:47

Ez jó kérdés. Kipróbáltam exploreren és firefoxon is és nekem nincsenek ilyen gondjaim. 1280X960-as felbontáson néztem eddig, de amint lesz egy kis időm utánajárok a problémáknak. A mai nap nem úgy alakul ahogy elterveztem (nagyon sok a meló).

Hon 2009.06.22. 17:30:24

explorernél működik, szerintem a felbontásommal lehetett gond, megoldódott, köszi.

A legjobb Philip K. Dick-regény « Hereföld blog 2011.10.08. 19:25:38

[...] a Marson, Várjuk a tavalyi évet, Az elektromos Lincoln 2 Amint azt láthatjátok, néhány könyvről nem született még kritika, [...]
süti beállítások módosítása