"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Álmodnak-e az androidok VALISRÓL? 3.rész Már megint a felfedezők

2009. június 15. - Dharman

Tudtátok, hogy az Agave kiadó elsőként megjelentetett kötete Dick könyv volt? Igen, ez volt a "Lenn a sivár Földön". Továbbmegyek: ez az első megjelent könyvük hetekig vezette az eladási listákat. Most, nem erről a könyvről fogtok olvasni! Sorozatunk azonban folytatódik. Ez alkalommal a „Már megint a felfedezők” c. Dick könyvet mutatnám be Nektek.

A könyv 15 novellát tartalmaz. Az első 11 történet Dick korai munkásságából származik, az 50-es évekből, a maradék négyet pedig a 70-es években készítette. A kötetben szó van időutazásról, túlnépesedésről, végső háborúról, hazug robotelnökről, időhurokról, különféle bizarr vallásokról és nagyon sok vitaindító témáról. A novellák nem nélkülözik a humort sem, no itt nem a hétköznapi humorról beszélek, inkább illene a meghatározásához a fanyar kifejezés.

A novellagyűjtemény színvonala a regényeivel ellentétben magasan van, de ezt ő is megmondta: novellát nehéz elrontani. Kétség nem fér hozzá, hogy Dick jobb novellista, mint regényíró. Nem akarom az egész könyvet elemezni, ezért csak kiemelnék pár novellát a kötetből, melyek nagy hatással voltak rám és hátha Nektek is meghozom a kedvet a könyv beszerzéséhez.

Az első novella (Bizonyos életformák), mint oly sok más műve egy az egyben ráhúzható a mai világunkra. Legalábbis a fő probléma: nyersanyagvédelem, nyersanyag hajhászat. Gondoljunk csak az olajért vívott háborúkra a Közel-keleten. A történetben a Föld lakossága próbálja letörni a más kolóniákon történt lázadásokat. A kolóniák ugyanis az akkori embereknek nélkülözhetetlen ásványokat bányásznak és az emberek attól félnek, hogy ha ezek a kolóniák újra függetlenné válnak, az emberek visszasüllyednek a kőkorszakba. Mivé lesz a világ vidkép és olyan falak nélkül, amik hőt sugároznak a lakásba. Egyre több embert hív a kormány hadba, mígnem...na ezt nem árulom el;)

Az 50-es években készült novellái (Itt a piros, Hulla vagy, Foster) az atomháborútól való félelem légkörében születtek. Ezeknek olvasása közben eszméletlen félelem vette magát úrrá rajtam is. A félelem mellett pedig úgy emlékszem vigyorogtam is. Dick remekül ironizálta a fogyasztói társadalmat (mely már az akkori Amerikában is remekül működött) a Hulla vagy, Foster c. novellájában, ahol a családok azon versengenek, hogy kinek van a legmodernebb óvóhelye. Zseniális novella a Hívja a vevőszolgálatot is. Nem is taglalom nagyon. Alapszituáció a következő: Egyik nap becsenget hozzád egy fazon, aki egy olyan szerkezet után érdeklődik (ami állítólag gondolkodik és eggyé formálja a társadalmat), amit még fel sem találtak a Te idődben. Ez a kütyü (svibli) elevenen felfal, ha másképp mersz gondolkodni, mint ahogy azt előírják. Erre az egységes gondolkodásra nevel John Edward Yanci, A Yancy profilja c. novellában. Ez az alak, napi rendszerességgel saját műsorában oktatja (butítja) az embereket. "Ő a nem létező tökéletesség".  Dick megjegyzéseiben is megemlíti, hogy mindig félt attól, hogy egyszer a kenyérpirítója és a TV-je átveszi a hatalmat; és attól, hogy a „férfi a szürke öltönyben” ‑ az ’50-es évekbeli Yancy-féle Eisenhower ‑ egyetlen gondolattá formálja az embereket.

Ami ütött, mint Lost epizód egy álmos csütörtöki estén, az  kétségkívül a kötet címadó novellája volt a Már megint a felfedezők. A Marsról visszatérő felfedezők a földi landoláskor balesetet szenvednek, de túlélik...vagyis majdnem, mert a földlakók kinyírják őket. Aztán vágás és a felfedezők újra landolnak a Földön, hogy az emberek újra likvidálják őket. Most akkor mi is van? A novella végére minden kiderül.

Másik nagy kedvencem a novellagyűjteményben a Vízipók c. iromány, amelyben az időutazás van a középpontban és Dick egy kicsit lazábbra veszi a figurát. Ennek ellenére ez a történet is nagyon sok meglepetést tartogat az olvasónak, többek között találkozhatunk a  korszak nagy sci-fi íróival és még Dick-kel is megihatunk egy pohár italt.

Ilyen humoros zűrzavarban telik a Pat ajándéka c. rövid történet, ahol főhősünk szeretett feleségének egy Istent visz haza háziállatnak egy távoli bolygóról. A kis jószág nem sok vizet zavar, amíg meg nem elégeli a feleség szószátyárságát és a barát agresszióját. Míg a feleséget kővé dermeszti, a barát békává válik. Mondhatni szép kis felfordulás kerekedik az Isten körül, amit főhősünknek kell megoldania.

A kötet utolsó története, a Remélem, hamarosan megérkezem egyfajta Dick önéletrajz (karöltve a Szibülla szeme c. novellával). Victor Kemmings éppen útban van az LR4-6 csillagrendszerbe, amikor elromlik a hibernáló kabinja, és a központi számítógép felébreszti őt. A 10 éves utat Victor kénytelen úgy eltölteni, hogy a gép újra és újra lepergeti a férfinak (lehet ez nem is jó kifejezés, hisz a férfi átéli az egészet, mintha akkor történne) először sanyarú gyermekkorát, majd tönkrement hazásságát.

A könyvben helyet foglaló novellák:

* Bizonyos életformák (Some kinds of life)
* Pat ajándéka (A present for Pat)
* Nulla-T (Null-O)
* Az urat szolgálni (To serve the master)
* Itt a piros (Shell game)
* Hulla vagy, Foster! (Foster, you’re dead!)
* Tehetségek világa (A world of talent)
* Hívja a vevőszolgálatot! (Service call)
* A Yancy-profil (The mold of Yancy)
* Már megint a felfedezők (Explorers, we!)
* Vízipók (Waterspider)
* Valami a tempunautáknak is jár (A little something for us tempunauts)
* Az előszemélyek (The pre-persons)
* A Szibülla szeme (The eye of the Sybil)
* Remélem, hamarosan megérkezem (I hope I shall arrive soon)

A Már megint a felfedezők című kötetet sem csak kizárólag a sci-fi rajongóinak tudom ajánlani, hiszen – mint azt a kiadó a könyv elején is feltüntette – a tudományos-fantasztikus irodalom műfaja mellett ez egyszerre szépirodalom is. A szórakozás garantált, bár ha most ismerkedsz a szerzővel, akkor érdemes neked is először egy kevésbé kusza művét elolvasnod. Kiindulásnak tökéletes a blogon már bemutatott Figyel az ég (kezdők által sikeresen tesztelve ;) ).

A könyv adatai:

marmegintafelfedezok_

Ajánlott fogyasztói ár: 2480Ft (már sokkal olcsóbban hozzájuthatsz!!!)
Megjelenés: 2007
Méretek: 147x208x20
Oldalszám: 344

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr916582215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A legjobb Philip K. Dick-regény « Hereföld blog 2011.10.08. 19:25:23

[...] Már megint a felfedezők, Galaktikus cserépgyógyász, Visszafelé világ, Timothy Archer lélekvándorlása 5 [...]
süti beállítások módosítása