"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Álmodnak-e az androidok VALISRÓL? 1.rész PKD élete

2009. június 12. - Dharman

Philip Kindred Dick 1928. december 16.-án Chicago-ban látta meg a napvilágot (1982. március 2.-án érte a halál.). Ő volt az a sci-fi író, aki a műfajban olyan változásokat hozott, ami máig kihat rá (lásd a mai sci-fi filmeket). Sajnos (vagy szerencsére) életében nem tisztelték sokan és írásai sem arattak osztatlan sikert. Álma, hogy egy nap a könyvesboltok szépirodalmi részlegén fogják árulni könyveit nem teljesült, de sci-fi regényeiben és novelláiban maradandót alkotott. Olyan utánozhatatlan művek kerültek ki a kezei közül, ami évtizedek után is példaértékű a műfajban publikálók számára. Máig műveit 25 nyelvre fordították le. Magyarországon nemrégiben kezdték kiadni újra a műveit megadva az új generációnak a lehetőséget, hogy megismerjék ezeket a remek könyveket. Célom ezzel a sorozattal (igen ez tényleg egy sorozat lesz), hogy a könyvajánlókkal megismertettessem a Tisztelt Blogolvasó Kispajtásokkal az író könyveit. Folyamatosan olvasom a megjelent műveket és folyamatosan fogom feltenni az elemzéseket is. Remélem, akadnak köztetek olyanok, akik elolvassák az írásaimat és utána tudunk egy jót vitázni az adott könyvről. Kezdjük tehát az egészet az elején, ismerjük meg az író életét (nagyon nagy vonalakban).

Dick könyveiben többnyire a valóság, az emberiesség és az önazonosság kérdéseit járja körül. A műveiben a cyberpunk olyan témái jelennek már meg egyszerre, mint a társadalom hanyatlása, a mesterséges intelligencia, a való világ és valamiféle virtuális világ közti elmosódó határ, és legtöbbször visszatérő témája, a paranoia. Számos regénye mellett rengeteg novellát is írt, melyeket jobbára ponyvamagazinokban publikált és ezek minősége eléggé ingadozott. Az írásokban jellegzetesen visszatérő motívumai, amikor egy karakter ráébred, hogy valójában egészen másvalaki, mint amit hitt magáról, illetve, hogy a valóság, melyet eddig elfogadott, tovább nem tartható, és valójában valami egészen más folyik körülötte.

Élete Dorothy Kindred Dick 1928. december 16-án ikreknek adott életet, egy lánynak, és egy fiúnak. A gyerekek koraszülöttek voltak, és a lány, Jane egy hónappal később el is hunyt. A fiúban mély nyomott hagyott ikertestvérének elvesztése, megmutatkozott ez írásaiban éppúgy, mint emberi kapcsolataiban. Ő volt Philip.
A Dick szülők elváltak és a fiatal Philip anyjához került. A fiatalkora is szorongással és elég sok betegeskedéssel telt. Apja hiánya már ekkor megmutatkozott viselkedésén. A tanulmányait Berkeleyben kezdte és az egyetemmel is itt próbálkozott meg, de a rendszeres hiányzásai miatt nem tudta befejezni. Ebben az időben egy helyi lemezboltban volt eladó és ekkor adta el első novelláját, Roog címmel. Más munkát nem is keresett, ezután főállású íróvá avanzsált. Első regényét 1955-ben adta el, ez volt a Solar Lottery. Ekkor kezdett szimpatizálni a Kommunista Párttal, kezdte ellenezni a vietnami háborút és az FBI is ekkor nyitott meg róla egy aktát. Dick életében nagyon sokat drogozott (fű, LSD és sok más, amihez hozzájutott) és valószínűsítem, hogy ennek köszönhetően születtek olyan művek, melyeket más „tisztán” élő nem tudna utánozni. Bár sokan már pályájának kezdetén zseniként tisztelték, nem emelkedhetett felül a ponyva-státuson. Ennek következtében majd egész életében anyagi gondokkal küzdött, bár élete végén könyveinek megfilmesítési jogaiért már szép összeget kapott. Dick életében ötször nősült, ezen házasságaiból két lánya és egy fia született. 1976-ban vált el utoljára és élt magányosan élete végéig. Halála, melyet szívelégtelenség okozott, négy hónappal a Szárnyas fejvadász bemutatója előtt következett be.

Az elkövetkezendőkben regényeit/novelláit szeretném Nektek bemutatni, melyek többségében igazi WTF dolgokat tartalmaznak és garantált az anyázás az olvasó részéről.
Sok művében felfedezhetjük magát az írót, vagy az író családját, barátait. A művek helyszíne sok esetben játszódik ott, ahol az író maga is megfordult. Ezeket a hasonlóságokat a legfélelmetesebben a Valis c. regényében tapasztalhatjuk, melyről később szót fogok ejteni. Sokan titulálják egyes regényeit fél-önéletrajzi regényeknek.
Temérdek megmagyarázhatatlan dolog történt vele élete során. Előre diagnosztizálta kisfia halálos betegségét, mikor arról még senki nem tudott, képek jelentek meg előtte, jelenéseket látott…Isteni inváziók címmel már meg is jelent Philip élete egy elég vaskos könyv formájában és miután elolvastam, arra eszmélten fel, hogy ez a könyv is volt olyan izgalmas, mint bár melyik Philip által írott mű. Érdekes, megmagyarázhatatlan dolgokkal teli élete volt, érdekes megmagyarázhatatlan dolgokról írt. Könyveiben helyet kap a vallás, gnoszticizmus, filozófia, metafizika és a sci-fi. Kell ennél több?

Ezidáig magyarul megjelent regényei
Keletkezési sorrendben:
1953. The Cosmic Puppets (1957); A kozmosz bábjai (1998)
1955. Eye in the Sky (1957); Figyel az ég (2005)
1958. Time Out of Joint (1960); Kizökkent idő (2004)
1961. The Man in the High Castle (1962); Az ember a fellegvárban (2003)
1962. Martian Time-Slip (1964); Időugrás a Marson (2006)
1963. Now Wait for Last Year (1966); Várjuk a tavalyi évet (2008)
1963. Dr. Bloodmoney, or How We Got Along After the Bomb (1967); Dr. Vérdíj (2007)
1964. Clans of the Alphane Moon (1964); Az Alfa hold klánjai (2006)
1964. The Zap Gun (1967); Transz (1992)
1965. The Three Stigmata of Palmer Eldritch (1965); Palmer Eldritch három stigmája (2003)
1966. Do Androids Dream of Electric Sheep? (1968); Álmodnak-e az androidok elektromos bárányokkal? (2005)
1968. Galactic Pot-Healer (1969); Galaktikus cserépgyógyász (2008)
1968. Maze of Death (1970); A halál útvesztője (1986)
1969. Ubik (1969); Ubik (1992, 2004)
1970. Flow My Tears, The Policeman Said (1974); Csordulj könnyem, mondta a rendőr (2006)
1973. A Scanner Darkly (1977); Kamera által homályosan (2005)

VALIS-trilógia
1978. VALIS (1981); VALIS (2004)
1980. The Divine Invasion (1981); Istenek inváziója (2008)
The Owl in Daylight (befejezetlen)

Novellái
Magyar kiadások
Foster, You're Dead (1955); Foster, meghalsz (Ştiinţa şi Tehnica, Bukarest, 1959)
Galaktika, 52. szám (1983) 8 Dick-novellával
Különvélemény (2002)
Lenn a sivár Földön (2005)
Már megint a felfedezők (2007)

Filmekre gyakorolt hatása/filmadaptációk Első megfilmesített regénye az „Álmodnak-e az androidok elektromos bárányokkal?” c. művolt, melynek filmadaptációját 1982-ben mutatták be Szárnyas fejvadász címmel. Gondolom sokaknak ismerős ez a film. A filmet Ridley Scott rendezte.
A Második Változat című novellát gyakran emlegetik a Terminátor – A halálosztó című filmben szereplő poszt-apokaliptikus, robotok által irányított jövőjében játszódó jelenetek lehetséges inspirációjaként. A novellából készült film, a Screamers – Az elhagyott bolygó is erősen Terminátor-utánérzést kelt.
Az Emlékmás című film Dick Emlékárusítás kicsinyben és nagyban novellája alapján készült, ugyanakkor jócskán megváltoztatta annak történetét, az alaphangulatot megtartva. Ugyancsak Emlékmás címen fut az a sorozat, melynek alkotóira állításuk szerint legnagyobb hatással a már említett novellán kívül a Szárnyas fejvadász alapjául szolgáló regény volt.
A Mátrix filmtrilógia is feszeget hasonló kérdéseket. A sorozat darabjai is részint egy virtuális valóságban játszódnak, ahol Smith ügynök saját magává képes átalakítani személyeket. A vírusokra utaló magatartás mellett hasonlítható e tulajdonsága Palmer Eldritch képességéhez is. A Vanília égboltban, és annak eredetijében, a spanyol Nyisd fel a szemed (Abre los ojos) című filmben található életmeghosszabbító rendszer hasonló az Ubikban levőhöz. A Truman show című film csattanója közelít a Kizökkent idő befejezéséhez. Richard Kelly, a Donnie Darko rendezője új filmjéről, a Southland Talesről a következőképp nyilatkozott: ,,Művem különös keveréke lesz Andy Warhol és Philip K. Dick érzékenységének.
Egyesek szerint 90-es évek kultikus sci-fi sorozatára, az X-akták is hatást gyakorolt Philip K. Dick. A közös témákon kívül említhetjük Fox Mulder ügynök húgát, aki még gyermekkorában tűnt el egy lehetséges földönkívüli emberrablás során. Muldert húgának elvesztése tüzeli, hogy kiutat találjon az földönkívüli összeesküvés-elméletek és politikai paranoia által elködösített igazság felé.
2007 áprilisában volt annak a filmnek a bemutatási időpontja (Next – A holnap a múlté), melyet Lee Tamahori Az aranyember című novella alapján rendezett. A főszereplők Nicolas Cage és Julianne Moore.

És végül (na most bújik ki a szög a zsákból) amiért én is PKD rabjává váltam: az ABC sikersorozatának, a Lostnak a negyedik évadjának hatodik részében Philip K. Dick Valis című könyvét olvassa a fogságban lévő Ben. A Lostot ismerve ez nem véletlen, hanem sokkal inkább utalás a Lost időanomáliákkal, hallucinációkkal és egyéb megmagyarázhatatlan eseményekkel teli, ezeddig csak ködösen felvázolt világa és Philip K. Dick regényeiben megjelenő világok kapcsolatára. Sőt, maga a Valis meghatározása és viselkedése a regényben szinte pontosan ráillik a Lostban szereplő titokzatos fekete füstre.

Ennyi futotta mára, remélem számíthatok rátok a továbbiakban is (ha már ennyi időt fektetek ebbe a sorozatba).

Az írás végére jöjjön a könyvajánló, melyből az infók többségét is szereztem:

http://www.fo.hu/upload/M_28/rek1/154106.jpg

Sutin Lawrence
ISTENI INVÁZIÓK - PHILIP K. DICK ÉLETE

"Az utóbbi évtizedekben Philip K. Dicket világszerte olyan tudományos-fantasztikus íróként tartják nyilván, aki túlmutat a műfaj keretein, s a "mi is a valóság?" kérdésének folytonos fejtegetésével a világ és mindennapi életünk titkait és rejtélyét próbálja feltárni.

Az Isteni inváziók az első olyan igazán mélyreható életrajz Dickről, amely máig megőrizte frissességét és aktualitását. Sutin nem kábít el spekulációval, bizarr és bizonytalan elméletekkel, hanem rengeteg levél, dokumentum, személyes beszélgetés és interjú alapján tárja elénk a megismerhető tényeket. Olvashatunk Dick boldogtalan gyermekkoráról és kínkeserves pályakezdéséről barátai és szülei szemén keresztül; feleségei beszélnek a házasságról és válásról; írótársai vallanak küzdelmeiről, drogokkal folytatott harcáról és különcségeiről."

Fogyasztói ár: 2.880Ft (de ennél már jóval olcsóbban is megszerezhető)
Oldalszám: 464 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr596582197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hon 2009.06.21. 23:16:58

"Dick életében nagyon sokat drogozott (fű, LSD és sok más, amihez hozzájutott) és valószínűsítem, hogy ennek köszönhetően születtek olyan művek, melyeket más „tisztán” élő nem tudna utánozni." hát nem tudom... eléggé kettős a véleményem erről a témáról, ha valamit meg tudsz írni bedrogozva, akkor az megy tisztán is, mert eleve benned van. A drog igazából csak segít kihozni ezeket a legmélyebb tudatodból, de nem feltétlenül szükséges ahhoz, hogy maradandót alkoss. Egyelőre többségben vannak azok a művészek, akik drog nélkül dobtak nagyokat.

Julcsi 2009.06.22. 09:47:57

Számomra kicsit félemetes, hogy Dick életében mennyire természetes dolog volt a drog. A könyveiben a drog olyan, mint másnak a kávé, vagy a tea, bármikor fogyasztható dolog. Abban egyetértek, hogy drog ide vagy oda, ezek a dolgok benne voltak Dickben, aztán hogy a segített e vagy sem... lehet drog nélkül még nagyobbakat alkotott volna:)

Vash 2009.06.22. 10:13:22

Az igaz, hogy ahhoz nem kell drog, hogy valami maradandót és jót alkoss, de Dick könyveinek teljesen más lenne a hangulata a drogok nélkül. Nagyon sokat haluzott. Ezt a könyveiben is megírta. Ezek a hallucinációk olyan tarka és kusza dolgokat láttattak vele, amiket egy "normális" ember nem lát. Szóval teljesen egyetértek azzal, hogy ha lehet ne droggal érjük el ezt az eredményt és azok a művészek akik tiszták, maradjanak is többségben.

Hon 2009.06.22. 17:27:54

ezzel nem tudok vitatkozni, az a két könyv, amit eddig tőle olvastam, bizonyára más lenne a drogok nélkül... jobb, vagy rosszabb, ezt nem tudhatjuk. ( viszont ez a Palmer Eldritch valami halálos könyv... elsőre alig fogtam fel belőle valamit, legalábbis a lényeget alig hiszem. Lehetne ez a következő kritika, ha olvasta valamelyikőtök? :) )

Vash 2009.06.22. 19:51:54

Hát akkor ezt most buktuk :D épp kérni szerettelek volna, hogy írj róla. :P Sajnos még nem tudtam megszerezni. Amikről tuti lesz még iromány: Időugrás a Marson, Szabad Albemuth rádió, Álmodnak-e az androidok...,Kamera által homályosan, Galaktikus cserépgyógyász, Dr. Vérdíj, Kizökkent idő, CSordulj könnyem, mondta a rendőr, VALIS. Ezeket olvastam. Julcsi most szerzi be az új Dick könyvet a Visszafelé világot. Arról tuti Ő fog írni. BAromi jó könyvnek ígérkezik. A többit meg majd még felosztjuk :) Ha Palmer Eldritch Valis szerűen bonyolult, akkor tuti baromira fogom azt is élvezni (komolyan) :P Remélem maradsz hűséges olvasó és jössz kidumálni a könyvélményeidet...is ;)

Hon 2009.06.22. 22:45:21

Tervezem újraolvasni a könyvet, holnap lesz pár szabad órám, úgyhogy nekiállok megint, amíg még friss. Nem ígérek semmit, de ha minden jól megy, végig tudok menni rajta pár napon belül, és megpróbálok összerakni valamit, de parázom tőle, mivel szvsz egy eléggé összetett könyvről van szó, és nem áll sok háttérinfó mögöttem. Azért igyekszem, majd jelentkezem vele ;) Sok sikert az elkövetkező kritikákhoz, személy szerint az androidokat várom nagyon, úgyhogy hajrá, itt leszek!
süti beállítások módosítása