Nem vagyok különösebben oda az almáért. Talán azért nem, mert mamáék kertje tele volt almafával, így egy dolog biztos volt otthon egész évben: alma. Kicsit olyan volt, mintha lenne egy mágikus ládánk, ami sosem ürül ki, mint a mesében, csak pénz helyett alma volt benne. Mindezek ellenére azért heti egyszer-kétszer vettem, mikor elköltöztem otthonról. Minden nap egy alma az orvost távol tartja, ugye, meg amúgy is olcsó. Olcsó, Magyarországon. Azonban a Japánba költözés egy pillanat alatt ízzé-porrá zúzta a bennem élő olcsó almáról alkotott képet. Biztos vagyok benne, hogy városonként van különbség az árakban, de a közeli szúpármárkettóban 1 azaz EGY db alma
198 jen, ami jelenleg 468 Ft.,
és erre még rájön 8% adó.Érthető okokból tehát nem nagyon vásároltam, ennyi pénzből inkább veszek valami finom rizssütit. Ezt gondoltam, azonban egy ideje fel-felsejlett emlékezetemben nagymamám almás-hagymás csirkéje, amit alkalmanként megbolondított egy kis aszalt szilvával vagy aszalt körtével. Az almás csirke képe nőttön-nőtt bennem, tegnapra pedig akkorára hatalmasodott, hogy megvettem ezt:
A mai napon pedig elkészítettem a hetek óta vágyott almás csirkét. Mivel a csirke le volt árazva, ezért az a hihetetlen helyzet állt elő, hogy ez az egy darab árva alma többe került, mint 200 dkg. csirkemell. Megkapjátok hát a receptet, készítsétek el, és miközben eszitek,érezzétek, mennyire szerencsések vagytok, hogy nem egy olyan országban éltek, ahol még Hófehérke mostohája is inkább egy rizsgombóccal támadott volna, mert mégse pazaroljuk a drága almát a 7 férfivel élő cafkájára.
Almás-hagymás csirke, 1 főre (körettel két főnek is elég)
Hozzávalók:
- 1 nagyobb vagy két kisebb alma
- 1 nagyobb vagy két kisebb hagyma
- 200 g csirkemell
- só,bors,olívaolaj
Elkészítés:
- Előmelegítjük a sütőt. (Már ha van. Japánban sajnos az egy főre szabott lakásokban nem alaptartozék. Amennyiben nincs sütő, úgy serpenyővel is kivitelezhető a hadművelet.)
- A hagymát megpucoljuk és cikkelyekre vágjuk. Ugyanígy teszünk az almával, de őt csak megmossuk, amennyiben nem érzünk zsigeri undort a héjával szemben. A magházat kivágjuk.
- A csirkemellet nagyobbacska falatnyi darabokra aprítjuk.
- Egy tepsibe olívaolajat lötykölünk, majd beledobáljuk a csirkét, sózzuk-borsozzuk ízlés szerint, majd betoljuk a sütőbe.
- Kb. 10 perc után a csirke mellé adjuk társnak az almát és a hagymát, adunk még hozzá egy pici olívaolajat, sót, borsot, aztán visszatuszkoljuk a sütőbe, ahol is addig hagyjuk bandázni őket, ameddig a csirke puha és némileg pirult, az alma pedig kellemesen trutymákos állagú nem lesz.
- Azonmód fogyasztható, de krumplipürével az igazi.
Jó étvágyat, ígérem, ha túlélem a holnaputáni doktori felvételit, több lesz a gondolathús.