"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

LOST – A 6. évad részeinek elemzése (3/3)

2014. augusztus 10. - Dharman

A következő giga poszt a Lost indulásának 10. évfordulójára lett egységesítve (3 részben). A blogon még számos más Lost-os írás van, ez a bejegyzés az egyes részek elemzéseit tartalmazza a blog szerkesztőjének szemszögéből. Milyen jó is volt anno hétről-hétre témázni az aktuális részekben történt mindfuck-okról. :)

Ez pedig az elemzések 3. része. (17-19. részig)

 

Lost 6. évad - Rész: 17-18. (sorozat finálé)
Cím: The End
Adásban: 
2010. május 23.
Centrikusság: 
multi-centrikus

(Ez a bejegyzés egy a 29.-én közzétett Lost sorozatzáró írásnak a folytatása, így, ha előbb találtok ide, minthogy olvasnátok azt, mindenféleképpen várlak oda is Titeket! Az említett írás itt található.)

Igen megindító jelenettel kezdünk, mely bemutatja a Sideways és a szigetes szereplőket, amint éppen tevékenykednek. Szép zene, de itt még nem sírunk.

25.jpg

Sziget
Jack(ob)-ék elindulnak a bambuszerdőhöz, a Sziget szívéhez. Sawyer pedig a kúthoz, hogy kihalássza Desmondot. A kúthoz érve Sawyer belebotlik Lockeba (Samuel) és Benbe. Kiderül, hogy valaki már kiszabadította Desmondot. Ez a valaki pedig Rose és Bernard volt Vincent társaságában. Sawyer visszamegy Jackékkhez, míg Samuel és Ben meglátogatják Rosékat és ráveszik Desmondot, hogy velük tartson. Desmond ugyanis kulcsfontosságú ahhoz, hogy Samuel elsüllyeszthesse a Szigetet. Most már mind a két csapat a bambusz erdő felé tart.

10.jpg

Miles eközben megtalálja Richardot, aki életben van. Elindulnak, hogy felrobbantsák az Ajira gépet. Elkötnek egy csónakot és ekkor Miles felhívja Alpert figyelmét arra, hogy megjelent az első ősz hajszála. Tehát Richard újra öregszik, amitől az élete ismét értékes lett és rájött, hogy mennyire is szeretne még élni. Az óceánban megtalálják kedvenc pilótánkat, Lapidust, aki szintén él. Lapidus meggyőzi őket, hogy inkább ne robbantsák fel a gépet, hanem lépjenek meg vele.  Ezt egyöntetűen megszavazzák. Hurrá!

8.jpg

Jack és Locke csapat összetalálkozik és kézenfogva teszik meg a bambusz erdőig vezető utat. Iszonyú gyorsan odaérnek. Igen, nincs idő here-verézni. A barlanghoz már csak Samuel, Jack és Desmond megy be, míg a többiek kint várnak. Mielőtt Desmondot leengedik a barlangba, hogy kihúzza az egyiptomi dugót és ezzel elaltassa a sziget fényét (megölje a szigetet WTF!), Desmond elmondja Jacknek, hogy amint leengedik a fénybe, ő egy olyan helyre kerül, ahol mindannyian boldogok. Jack persze nem hisz neki és mint ahogy a végén kiderül, jól is tette. Miközben leengedik a hős szerelmest, Jack és Locke lenéz az ismeretlenbe, számunkra pedig visszaköszön az első évad utolsó jelenete, amikor ugyan így bámultak le a bunker ajtaján a mélybe. Desmond kihúzza a dugót, hatalmas fényáradat, fájdalmas üvöltés. A fény elalszik, majd valami lávaszerű dolog kezd el fényleni a dugó helyén. Desmond eljátsza a hattyú halálát, de csak a kedvünkért. Ekkor megmozdul a föld. Jack és Samuel elkezdenek verekedni és Locknenak (aki még mindig MIB, vagy Samuel) elkezd vérezni a szája. tehát a dugó kihúzásával, a fény megszűnésével, az ereje is megszűnt. Locke pofánb*ssza Jacket egy sziklával és elmenekül. Jack eszméletét veszti.

131.jpg

Az eső is elkezd szakadni (ez szükséges a filmek végjátékához, amikor a jó és a rossz megküzd egymással), Jack magához tér és Locke után ered. Kezdődik a bunyó, mondom király :D!  Nagyon durva látni A hit és a tudomány emberét (még ha Locke nem is Locke) élet-halál harcot vívni. Jacket gyomron szúrja Locke és a nyakán is megszületik az a bizonyos seb, amit a sidewaysekben láthattunk. Végül Kate lövi le Lockeot és Jack löki a szakadékba. A sziget eközben elkezd a darabjaira esni. A gonosz halott és még mindig van háromnegyed óránk a végéig.231.jpg

Miles, Lapidus és Alpert eközben megérkeznek a Hidrára. Szembetalálják magukat Klerrel, aki nem akar velük hazamenni, mert egyébként is csimbókos a haja és tisztára őrült. Nem tenne jót Aaron fejlődésének a jelenléte. Így hát hőseink hagyják a p*csába az őrült szöszit és mennek összehegeszti!!!! a repcsit .

31.jpg
A végső felállás: Sawyer és Kate átmennek a Hidrára, hogy Lapidusékkal elhagyják a szigetet, Jack pedig marad Hurleyvel, Bennel, hogy megállítsák a Sziget süllyedését.

28.jpg

Jack átadja a hatalmát Hurleynek (megitatja a posványos vízzel, ahogyan Jacob is tette vele), szal innentől ő lesz a Sziget felügyelője. A doki pedig leereszkedik a barlangba, bedugaszolja a lyukat (Desmondhoz köti a kötelet, amit majd kihúznak Hurleyék és valszeg ezután majd Ben segítségével...gondolom a dunkey wheelel hazajut a muksó), erre a Sziget nem süllyed tovább és visszatér a fény. Jacket pedig kiveti a barlang oda, ahova anno Samuelt vetette, azzal a különbséggel, hogy a doki nem halt még meg, de haldoklik. Utolsó erejével elindul a bambuszliget közepe felé, ahol minden kezdődött. Lerogy. Ekkor jön Vincent és mellé fekszik. Utoljára látja, hogy az Ajira gép elrepül, a fedélzetén a szerelmével és a barátaival. Elvigyorodik, majd lehunnya a szemét. Vincent úgy hiszem érzelmileg nagyon kellett, hogy Jack ne egyedül haljon meg, így a live together die alone életszemélete ne nyerjen igazságot.

Hurley tehát felügyel a Szigetre és ebben Ben segít neki. Hazajuttaja Desmondot, segít az embereken, hiszen ehhez ért a legjobban. Ezzel zárul a Sziget története, de közelről sincs még vége a Lost történetének, ugyanis egy fontos dolog hátramaradt: a melléksztori magyarázata.

LA Times: Interesting theory–”This flash-sideways universe is one final gift from the last protector of the Island that we see — Hurley — to everyone he ever knew or loved. It is a chance for him to do what he does best, as Ben says. He is taking care of people, giving them both what they wanted and what they needed.”

John Lockenak végül igaza volt: This is destiny!

331.jpg

ALT (aka. flash sideways aka. zombie season aka. PURGATÓRIUMMM!!!!!)

151.jpg

Desmond Kattel furikázik és kiderül, hogy tényleg benne van a keze a koporsóbizniszbe. Christian koporsóját egy templomhoz szállítják. Kate értetlenkedik. Mit akar Desmond tőle? Desmond elmondja, hogy ő mit akar: Elmenni. Hova? Hát azt még nem tudjuk.

211.jpg

Hurley, a másik beavatott Sayiddal furikázik. Begyűjti Charliet, hogy az mégis résztvegyen azon a bizonyos koncerten. Hurleynek iszonyú jó beszólásai vannak egész végig. "That was Charlie".
Miles megérkezik a koncert helyszínére, ahol meglátja Sayidot Hurleyvel. Mivel Sayid egy bűnöző, akinek épp a börtönben kellene csücsülni, már hívja is Sawyert, hogy járjon utána a szökésének. Érdekes, hogy egy rendőrt sem hívnak ezután a helyszínre. Mindegy.

251.jpg

Sun és Jin a kórházban vannak. Sun magához tér. Jön Juliet, hogy megultrahangozza Sun-t. Erre bumm! Sun emlékei visszatérnek, hiszen a Szigeten is volt egy ilyen ultranahgos jelenet és ezután Jin is magához tér. Eddig ugye nem tudtak angolul, most mind a ketten fluent nyomják. Jön a zene. Szép, megható pillanatok tucatja villan be...na itt már lehet egy picit pityeregni. Sunék rádöbbennek valamire, amire mi még nem és teljesen megváltozik a viselkedésük. Nyugodtak és magabiztosak lesznek.

4.jpg

Kiderül, hogy Jack felesége Juliet volt (na bumm). Eközben Sawyer is odaér a kórházba Sunhoz. Épp indulni készülnek. Sokat sejtetően vigyorognak Sawyerre: "Well see you there".

29.jpg

Sayidot Hurley egy éjszakai szórakozóhely elé viszi, ahol egy ürge szarrá ver egy másikat, aki védelmére egy szöszi csaj kel. Igen, Boont verik és Shannon az, aki védi. Aztán amikor a csaj is kap egy csattanós maflást balról, Sayid kipattan az autóból és elintézi a kötsög verőembert. Amint hozzáér Shanonhoz, egyszerre mindkettejük agya visszaemlékezik. Megható igen, a zene is, jöhet a pityergés. Boon pedig odamegy Hurleyhez és elmondja, milyen nehéz volt Ausztráliából elcipelni idáig a csajt. Vámpír emberünk is visszatért tehát a soriba így a végére. Tényleg le a kalappal azok előtt, akik összekaparták a színészeket az utolsó évadra!

A koncert helyszínen Charlot felébreszti Csárlit (aki megharapott és most fáj XD), akit Hurley kábított el és végül résztvesz a koncerten. Sárlot pedig összetalálkozik Faraday-jel, néznek egymásra meg minden, de itt nem törik meg a jég. Talán nem is baj.

141.jpg

Julietnek vissza kell menni a kórházba, így Jack fia (Dávid) vezeti Klert az asztalukhoz (azt figyeltétek, hogy Kler milyen pöttöm?), aminek a száma 23!! és olyan emberek ülnek még ott, mint Kate és Desmond. Szájtátások következnek az asztaltársaság részéről, ami azért érthető is. Mr Chang közben konferál és elkezdődik a koncert. Csárli felismeri Klert (gondolom a látomásaiból ismerős neki a csaj) a közönség soraiban. Kler is furán érzi magát és valszeg a baba is, mert úgy dönt otthagyja anyuka belsőjét. Kler szolidan kivonul, utána indul Kate is. Azt hiszem most fogja ez a szerencsétlen csaj harmadjára megszülni a fiát a sorozat folyamán. Szóval a gyerek megszületik és végül Csárli is ott van, csak úgy, mint anno a Szigeten. Modnanom sem kell, hogy mindhármójuknak visszatér az emlékezete, jön a megható zene és a pityergés, de most már szintet lépve.
35.jpg
A gerincműtét sikerült és Locke egyből magához is tér. Ahogy a mozgó lábujjait nézi, neki is beugrik a Szigetes élete. Jack még tartja magát rendesen, de már ő is elkezd beflesselni dolgokat. Állítja, hogy nem megy Johnnal sehova (még ha háromszor is kéri az ágy alól), viszont el kell mennie a fiához, a koncertre. Erre Locke: "Neked nincs is fiad." Itt azért kicsit anyáztam már én is.
Ezután jött a személyes kedvencem, amikor Sawyer és Juliet összetalálkozik a kórházban a csokiautómatánál. Beragad az Apollo csoki és Juliet azt javasolja Jamesnek, hogy áramtalanítsa és ki fog pottyanni. Juliet kihalássza a csokit a kidobóból és amint átnyújtja Sawyernek, természetesen náluk is megtörténik az anamnézis. Szép zene, pityergés stb. Ekkor hangzanak el azok a szavak, amiket Juliet halála előtt mondott, eszméletlen állapotban. A kör bezárult!
Jack visszatér a koncert helyszínére, de már csak Katet találja ott. Na, akkor mi következik? Az asszonyi érintéstől Jack memoárja bizony részint visszatér és jön a zene, a múlt képei. Jack, Kattel tart, mert a csaj azt ígéri neki, hogy mindent elmagyaráz. Ha a Szigetes Jacknek mondanának ilyet, bizonyára körberöhögné a doki az illetőt, annyisor hallotta már ezt a szöveget, de ez most még neki is új, így vele tart.

36.jpg
A Templomhoz megérkezik Locke is, tolószékben. Bennel dumálnak egyet utoljára. Itt már mindenki tud mindent, csak mi nem. Ben szól, hogy álljon fel a székből, mert neki már úgysem kell. Locke feláll. Aztán megbocsájt Bennek, aminek Linus nagyon örül. Aztán Hurley is elbúcsúzik tőle, el elmondja, hogy milyen jó segéd volt. Na basszus! Kb. itt esett le nekem, hogy mi ez az egész. PURGATÓRIUM!!! Ezek mégis meglépték!!!! Átvertek!!!! PURGATÓRIUM!!! PHONY!!! SKANDALLUM!!!!!

38.jpg
Jack is megérkezik Kattel. A csaj elől, a doki hátul megy be a Templomba, csak mert. Jack megtalálja az apja koporsóját (hozzáér és telemegy a feje emlékkel...szomorú zene...sírás...stb....jajj mindjárt vége...stb), ami ugye üres és már azon sem csodálkozunk, hogy megjelenik Christian is mögötte. Nem, nem ő támadt fel. Jack halt meg. Mindenki meghalt. Ez itt maga a bardo. A következőket mondja Jacknek (és a nézőnek, akit valszeg hamarosan fel kell majd kaparni a padlóról) az apja:

C:

Ez az, ahol Összegyűltetek,
hogy megtalálhassátok egymást.
Az életed legfontosabb része
ez az idő volt, amit ezekkel
az emberekkel töltöttél.
Ezért vagytok itt mindannyian.
Senki nem csinálja egyedül, Jack.
Mindenkire szükséged volt,
És nekik szükségük van rád.

J:

Mire?

C:

Emlékezni.
És elengedni…

J:

Kate… Azt mondta, elmegyünk.

C:

Nem elmegyünk, nem.
Továbbmegyünk.

J:

Hova megyünk?

C:

Gyere találjuk ki.

34.jpg
És igen, a fő teremben ott várják őket a túlélők, akik már meghaltak. Összeborulás, majd Christian apuka kinyitja a templom ajtaját és a fény elborítja mindahányukat.
A készítők óvatosak voltak ezzel a sorivéggel, hisz nem kell felmordulni, hogy milyen szentségtörés ez, hisz a templom ablakán is láthattuk az összes főbb vallási motívumot (Félhold, Dávid csillag, Kereszt, Kerék, Jin-Jang) és ahol a koporsó volt láthattuk, hogy a kereszt mellett a buddha szobor is jól megfér. Szóval mindenki választhat, hogy mégis mi legyen a túlélőinkkel a haláluk után.

41.jpg

Christian világosan elmondja Jacknek, hogy van aki régóta halott, van aki nem. Egyszer mindenki meghal. Idővel mindenki odakerült, és így, hogy végre együtt voltak, együtt léphettek tovább az örökkévalóságba, a mennybe, egy újabb életbe, vagy nevezd ahogy akarod.
43.jpg
Így végződött a Lost. Kicsit sután, kiszámíthatatlanul, mégis kiszámíthatóan. Ügyes és ügyetlen megoldásokkal. Mérföldkő volt a televíziózás történetében és sajnos mostanában nem is lesz olyan, ki felülmúlja, köszönhetően a fránya válságnak. Az biztos, hogy hagyott nekünk elég megválaszolatlan kérdést, amin még sokáig agyalhatunk, vitázhatunk és ez jó.  10/10!  Köszönöm a megtisztelő figyelmeteket, főleg neked Julcsi, ki végig aktívan  ügyeltél arra, hogy a teóriáim cáfolatra találjanak és rámutattál a hibákra, amiket útközben vétettem.

Szerintem ha készen álltok, akkor most mi is lépjünk tovább...

44.jpg

 

19. rész, Special: The New Man in Charge

(ez az extra csupán a DVD és Blu-ray kaidásban volt elérhető, a TV-ben nem ment le)

Szóval ott hagytuk abba hivatalosan, hogy Jack megmurdelt, a többiek elhagyták a szigetet és Hurley átvette Bennel a sziget vezetését.

tpz-lostnmc-avi_snapshot_03-35_2010-08-07_12-36-43.jpg

Ben ellátogat a Dharmások logisztikai raktárába, ahol például a kajákat dobozolják a szervezet tagjainak. Közli velük, hogy itt a vége, nincs többé szükség rájuk, mert az új vezető állományt frissít és ez ugye leépítésekkel is jár. Megkapják a végkielégítésüket, de ez nem elég nekik, VÁLASZOKAT AKARNAK. Ben belemegy és válaszol pár kérdésükre. Ebből kiderül, hogy amikor a túlélők repcsin kaptak ételadagot a második évadban, azt azért kapták, mert a Lámpaoszlop állomásból automata üzenet érkezett hozzájuk, hogy szállíthatják a kövi adagot. Tehát ezek az emberek nem tudták, hogy a Dharma Kezdeményezés már 20 éve megszűnt. Ezután megnéznek egy Dharma ismertető filmet (amit DVD-re digitalizáltak azóta:)) és megtudunk pár olyan dolgot, amit már azért sejthettünk is a Hydra állomásról. Dr. Pierre Chang elmondja ezen, hogy az állomás fő feladata az állatkísérletek voltak. Genetikai változásokat eszközöltek rajtuk, hogy egy esetleges világkatasztrófát túléljenek. Ugye voltak anno a jegesmacik a szigeten. Na őket azért tartották ott, hogy hozzászokjanak a trópusi időjáráshoz és a globális felmelegedést is túléljék. Jut eszembe, a filmben egy letakart kalitkából a Hurley madár is bejelentkezett. Kiderül, hogy a 23-as szoba emberi kísérletekre lett építve. A fő szigeten élő ellenségeket szállították át ide, hogy megismerjék életmódjukat és a sziget istenét Jacobot. Érdekes mi? A tesztek végeztével bekapcsolják az alanynak azt a bizonyos filmet, amit ha végignéz amnéziás lesz.

A tájékoztató végén Ben ellátogat a Santa Rosa-ba, ahol nagy meglepetésünkre Walt tengeti napjait, álnévvel (Keith Johnson – ő egyébként egy ’53-ban született afro-amerikai színész). Ben elmondja neki, hogy különleges és vele kell mennie, mert egy barátja várja. Ez a barát természetesen Hurley lesz.  Feladata van, az, hogy segítsen a halott apján. Gondolom a lelkét kellene valahogy kiszabadítania a szigetről, vagy egyszerűen csak ő is Hurleynek fog dolgozni, mert mégis jobb egy szigeten, mint egy diliházban.  Hurley várja kint őket a Dharma furgonban. Halálosan nyugodt és magabiztos az ember. Megnyugtatja Waltot, hogy a fiú nem őrült. Csak úgy, mint anno Jacob nyugtatta meg őt. Hihetetlen karizmája van. Ezután a triumvirátus elindul vissza szigetre. Vége!

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr266592731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása