"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Nincs TV-m, tehát okos vagyok

2014. február 27. - Dharman

Egyre több helyen találkozom ezzel az érveléssel és bevallom a tököm kezd tele lenni vele.

Emberek egymásra licitálnak fórumokon –gyakran TV-vel foglalkozó médiablogokon–, hogy melyiküknek hány éve nincs tévéje, hány éve nem látta már a Barátok közt új részeit. Az győz, aki a legrégebb óta él TV nélkül. Arra most ki sem térek, hogy ezek az emberek mégis nagyon up to date-ek a műsorokban történtekkel kapcsolatban.

Ébredjetek már! Attól, hogy nincs tévéd, még lehet, hogy recskázással és bambulással töltöd a napodat és ugyanannyira nem kulturálódtál, mint azok a társaid, akik csak a telejósdát nézik egész nap. Az ilyen vitáknál annyira rákérdeznék, hogy oké, hogy nincs tévéd 10 éve (ide helyettesíthető bármilyen szám, véletlen sem akarom megsérteni azokat, akiknek már 20 éve nincs tévéjük), de ugyan meséld már el, hogy az elmúlt évben mégis hány könyvet olvastál el? Oké, hogy nincs tévéd, de mennyi időt töltesz számítógépes játékokkal, filmek nézésével (ami majdnem olyan, mint a TV, csak a reklámokkal nincs agyonvágva)? Persze jobban belegondolva ez a kérdésem is legalább akkora ostobaság lenne, mint mondjuk beszállni egy ilyen vitába, mert az irodalomban is megvan a ponyva rész legalja, ami felér egy Barátok közt epizóddal, de ugyanígy a televízióban is vannak igényesen szórakoztató műsorok. Szóval nekem senki ne jöjjön ezzel, hogy nincs tévéje és ettől ő egy magasabb szinten élő entitás, mert ez csak képmutatás a gyengébb fajtából és ennél még egy olyan ember is jobb, akinek a szókincse a Garfield magazinok szókincsével ér fel. Sokan jönnek azzal is, hogy a TV butít. Könyörgöm... A TV-t nézhetik buta emberek, de nem butít. Ha a TV butít, akkor a mozi is. A TV a szórakoztatásról szól és nézhetik buta, kevésbé buta, okos és lángész emberek is. Nem lesz senki butább tőle, maximum félrevezethetik, ha nincs kellő tudása a nézett műsorhoz. Butább viszont nem lesz. Buta emberek legrosszabb esetben buták maradnak tőle, de benne van a kalapban, hogy még tanulnak is valamit. Magyarországon jelenleg 112 TV csatorna üzemel, ezeknek nagyjából a fele tisztán hírrel, közszolgálattal, dokumentumfilmekkel, sporttal és természetfilmekkel, tehát ismeretterjesztéssel foglalkozik. A maradék a zene, rajzfilm, film, pornó és a vegyesvágott. Ha ezt így vesszük és tegyük fel, hogy van tévéd és minden csatornát tudsz fogni, akkor az esélye annak, hogy valamilyen ismeretterjesztő adóra kapcsolsz kicsit több, mint 50%. Egyébiránt meg, ahogy a TV nem butít, úgy nem öl a pisztoly sem. A TV (pisztoly) egy eszköz, amit lehet helyesen és helytelenül használni. Ezen érdemes kicsit gondolkodni. Nem TV vásárlásra ösztönzök embereket, csak szeretném meggyőzni azokat, akik már 50 éve nem néznek TV-t, hogy lehet adhatnának neki egy esélyt, mert jó dolgokról is lemaradhatnak. Már ha tudják okosan használni. Ha nem, akkor persze bután ülnek előtte bámulva a fekete képernyőt.

Szintén nem tértem ki arra, hogy a tévézés komoly válságban van és egyre nagyobb teret fognak hódítani az online műsorszolgáltatók (Pl. Netflix). Ezeknek előfutárai az okostévék, amiken nemsokára már lehet tényleg mi dönthetjük el, hogy mit és milyen sorrendben nézünk.

A témával kapcsolatban szavazás is indult a baloldalon, tessenek szavazni.

Hozzátenném végül, hogy nekem nincs tévém. A kedvenc TV műsorom pedig a Here Comes Honey Boo Boo és minden héten megnézem a Family Guy és a True Detective c. TV műsorok legújabb epizódjait. Nincs tévém! Ráadásul néha az RTL Most-ra is fel szoktam nézni, ahol (nincs TV-m) olyan TV műsorokat nézek végig, mint a Heti Hetes, Való Világ, 21. század. Nincs tévém.

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr26586149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tévészörny 2014.03.05. 05:07:06

Nekem van tévém, előfizetés nincs benne, pusztán azért, mert 1. időhöz van kötve, 2. reklámok, 3. ismétlések. Neten nézek tévéműsorokat, ami érdekel, sorozatokat, ismeretterjesztő műsorokat és filmeket. Bunkó vagyok, mert egyáltalán nem nézek/olvasok/hallgatok híreket. Fogalmam sincs, mi van Ukrajnában, vagy a Való Villában, csak annyi, ami a facebookról és személyes beszélgetéseken elejtett mondatokból lejön. (Szóval tudom, hogy Ukrajnában baj van, a Villában meg gyúrós Pista összelottyadt) Nem tartom magam jobb embernek azért, mert nem nézek tévét - ami amúgy is furán hangzik, mert készülékem is van, meg tévésorozatokat is nézek. Egészen másért tartom magam jobb embernek :PPPP Uff...
süti beállítások módosítása