"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Visszatérés a csendhez – Egy elveszett világ nyomába

2011. október 16. - Dharman

A nyár, a jó idő, a szünet okozta pörgés végleg alábbhagy sokatoknak és megbékéltek a tudattal, hogy újra be kell ülni az iskolapadba. Jön a rosszidő okozta levertség, depresszió és a punnyasztó egykedvűség. Ezekre a nyavalyákra ajánlanék egy könyvet, mely talán még a Nagy Egészségkönnyel is felvenné a versenyt.

Nem kell ahhoz semmilyen vallást gyakorolnod, hogy megtaláld az utad az életben, csak le kell lassulnod és visszatérned a csendhez. Ahogy a cím is mutatja, Dainin Kitagiri rōshi ehhez ad pár jó tanácsot a zazenen keresztül, amely a meditáció egy japán ága. A zazen célja, hogy még az életben adjuk át magunkat a nyugalomnak, eldobjuk a testünket és a tudatunkat. Tehát nem a tudatos megvilágosodásról van szó, ami ha úgy vesszük már egy vágy, amitől épp meg kellene szabadulnunk. Nagyon sok kérdést tesz fel nekünk a mester és miután beláttuk a kérdés komolyságát, a választ is meglelhetjük a sorok között. Ehhez nem száraz tudományos szöveg párosul, hanem kóanokkal, szútrákkal és modernkori történetekkel fűszerezett tanítások. Legyünk azok, akik valójában vagyunk és lássuk azt, ami valójában van. Egy másik fejezet pedig ilyenformán elemezgeti a végső valóságot és azt, hogy mi az, amire figyelnünk kellene, mi az, amin sürgősen változtatnunk kell a saját érdekünkben. Felhívja figyelmünket a dolgok múlandóságára, az egyetemes állandótlanságra, melyet mi emberek olyan nehezen viselünk el és melyből a szenvedéseink gyökeredznek. Innen térünk át a pillanat fogalmának megmagyarázására. Mi is a pillanat? A pillanat már el is tűnt. Elég ennyi válasz? Szeretnéd jobban körüljárni a kérdéskört? Erre is van lehetőség, ugyanis akiket ez jobban érdekel, megtudhatja, például, hogy az indiai Abbhidharma szerint egy pillanat hatvanöt ksanából, azaz pillanatrészből áll.

A könyv négy nagyobb részre van osztva, melyekben sok kisebb témában nagyon sok mindenről szó esik még. A zazenen kívül olvashatunk történeteket Sákjamuniról (Buddha egyik neve), miközben szépen lassan megismerjük önmagunkat. Buddha történeteinek révén definiálja Katagiri a szenvedést és az annak megszüntetéséhez vezető utat, melynek a végén óvatlanul megvilágosodhatunk. Fontos része a könyvnek továbbá a középútról szóló rész, amely mindannyiunk egyik legnehezebb feladata. Ha megtalálod, akkor pártatlanul látod majd a jót és a rosszat és együtt fogsz tudni érezni mindenkivel.  A zazen gyakorlati részének megismerésére áhítozókat is kielégít a könyv. Megismerhetjük, hogy hogyan üljünk, milyen testtartásokat vehetünk fel, ezáltal semmi akadálya nem lehet annak sem, hogy otthon, családostul gyakorolják a zazent az erre késztetést érző olvasók.

A könyv maga nem túl vaskos, de nem is lehet túl gyorsan kiolvasni, mert tényleg nagyon sok minden, nagyon sok szemszögből megvizsgálható a fejezetek során, így egyfajta aktív olvasást kíván mindenkitől. Mivel az egész keleti filozófián alapul, felüdülés lesz olvasni mindenkinek, akit a nyugati civilizáció edzett.

ADATLAP Visszatérés a csendhez Szerző: Dainin Katagiri Magyar kiadó: Filosz Kiadó (2008) Fordította: Szabó Sinnin Bálint

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr366584599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása