"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Hasznos japán kifejezések tanodája

2011. szeptember 27. - Dharman

Pár elborzasztó kanjiösszetétel, melyekkel elég gyakran találkozhatsz. Vajon 10 japánból hánynak törne bele a bicskája a leírásukba?

      KANJI

             Jelentés

薔薇 (bara)

rózsa

綺麗 (kirei)

szép

躊躇 (chuucho)

habozás, tétovázás

網羅 (moura)

kiterjedés, belefoglalás

就職 (shuushoku)

munkába állás

痙攣 (keiren)

rángatózás (görcstől)

蝋燭 (rousoku)

gyertya

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr106584577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Isaura 2011.09.28. 11:16:51

A "kirei" szót én már le is írtam jópárszor kanjikkal az ELO házi feladataimban:)) És el is tudta olvasni a Tanárom:)) Ami azért nagy szó, mert nekem azt is gyakorolnom kell, hogy megfelelően kicsi méretben is olvashatóan sikerüljön leírnom a legbonyolultabb kanjikat is, mert az ELO házi feladatlapokban mindenhol, ahová japán szöveget kell írni, négyzetháló áll rendelkezésre, és úgy kell írni, hogy 1-1 négyzetbe 1-1 hiragana, katakana, kanji, vagy egyéb írásjel kerülhet...... Meg a "kawai" szót is többször leírtam már, aminek második kanjija az "ai", azaz, a szeretet kanjija, és az is elég bonyolult. De ha a cicáim aranyosak, akkor nem állíthatok róluk mást!:))

杏桃来春 2011.09.30. 04:44:07

Ez is jó, az egyik kedvencem: 齎す (もたらす) :)

Isaura 2011.09.30. 05:26:06

Mindig örülök, amikor valaki lelkesen nyilatkozik a kanjikról, és vannak "kedvenc" kanjijai:)) Ilyen lelkes hozzáállással könnyen meg is fogja tanulni őket! Én úgy gondolom, hogy "az írás a lélek tükre" állítás oda-vissza egyaránt működik: tehát nemcsak azt tartom igaznak, hogy akinek kiegyensúlyozott a lelki világa, annak szép a kézírása, hanem azt is igaznak tartom, hogy aki szépeket, szépen ír, annak kiegyensúlyozottá válik a lelki világa. Kanjikat pedig csak szépen lehet írni, minél bonyololtabbak, annál szebben. Ezért szerintem ideális "pszichoterápia" lenne pl. idegesség esetén, vagy ha mérgesek vagyunk, kanjikat írogatni. Biztos vagyok benne, hogy 10-20 bonyolult kanji leírása után megnyugodnánk! Hisztis gyerekek megnyugtatására is jó módszer lenne Japánban:)) Ha Mézga Aladárnak nem azt kellett volna 100-szor leírnia az űrhajójában, hogy "a testvéri szeretet melengeti keblemet", hanem 100 szép kanjit, az lehet, hogy még hatásosabb lett volna:))
süti beállítások módosítása