"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Főzőiskola kezdőknek: Furikakés rizs

2011. március 19. - Dharman

Nyugi, a Vash név a poszt fölött félrevezető, nem én készítettem sem a posztot, sem a kaját! Fogadjátok sok szeretettel Orsi Bedolgozó és Blogolvasó Kispajtás első (de nem utolsó) posztját a Hereföldön! Továbbá, ha neked is lenne valami jó írásod, vagy ingerenciád írni, lendülj akcióba és írd meg ötleteidet, juttasd el cikkeidet a vash0924 kukac gmail.com-ra.

A furikake egy egyszerű és csodás találmány Japánból. (Persze előbb utóbb ki fog derülni erről is, hogy kínai. Minden kínai.) Nagyjából a következőkből áll: aprított nori (alga), szezámmag, halpehely, miegyéb. Amit én vettem, az tojásos ízesítésű volt, de van sakés, wasabis, és a japánokat ismerve a tinilánybugyis sem kizárt. Lehet szórni mindenre, de tényleg. Mindenre. Pirított tésztára, pizzára, vizslára, de leginkább rizsre szokták.

 

Hozzávalók: rizs, só, furikake, szójaszósz

Első, és egyben legnehezebb lépés: főzzünk rizst. A fajtája teljesen mindegy, én legjobban jázminrizzsel szeretem. Egy bögrényi rizs (2dl) kb. 2 embernek elég. A rizst alaposan átmossuk (6-7-szer), majd rizsfőző hiányában előkaparjuk a lehető legjobb teflonos edényünket, és abba tesszük.
Egy bögre rizshez két bögre vizet öntünk, szórunk bele egy kis sót (ha a végén öntünk hozzá szójaszószt, akkor a só ki is hagyható), lefedjük, és fedő alatt kis lángon 30 percig főzzük, majd elzárjuk a gázt, és további 10 percig hagyjuk magányosan
rizsünket, hogy még szebben megpuhuljon és összeálljon. A rizsből kiteszünk egy tányérba, szórunk rá ízlés szerint furikakét, meglocsoljuk egy kis szójaszósszal, és kész is.

.

Ha valaki nem tud rizst főzni, de van olyan szerencsés, hogy még szülőkkel él, az kérje meg anyucit.
Aki már elköltözött, annak szerencsésebb esetben rendelkezésére áll egy nála hozzáértőbb lakótárs vagy barátnő.
Ha ez sincs: tanulj meg rizst főzni.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr356584225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sunyata 2011.03.19. 08:15:28

a rizs főzése nagyon egyszerű ! tudni kell, hogy a rizs attól lesz puha, hogy vizet vesz fel, nem a főzéstől, tehát : a rizst leöblítjük 4-5 ször, hideg vízzel, amíg már nem jön "fehér lé" le róla. Ugyanannyi vagy csak ici-picivel több vizet teszünk rá,(érdemes mérni) - lefedjük és felforraljuk. Forrás után rögtön takarékra tesszük és pár percig (2-3 perc) még "főzzük", majd lezárjuk alatta a gázt/villanyt vagy levesszük a tűzhelyről, és lefedve hagyjuk 10-15 percig. És kész is van :)

sunyata 2011.03.19. 08:23:15

elfeledett részletek : só semmiképpen sem kell a vízbe ! A rá/mellé tett dolgok, szószok ízesítik majd :) amíg felforr, nem kötelező a fedő, utána viszont igen !

szilvi 2011.07.06. 15:58:32

és hol lehet ezt kapni? Csak mert én imádom, de mindig japán barátaimtól kapom. :)

Vash 2011.07.06. 21:33:27

Pl. itt: http://japanbolt.hupont.hu ! ;)

Karee Raisu, a japán gulyás « Hereföld blog 2011.12.10. 09:09:17

[...] Mielőtt elkezdjük a karee-t, tegyük oda főni a rizst, a már korábban ismertetett módon. [...]

Villámrecept: Cukkini palacsintatésztában « Hereföld blog 2012.08.26. 10:34:06

[...] zöldséget, ahogy tetszik. Tálalhat mártogatós szósszal, krumplipürével, de én például furikakés rizzsel [...]
süti beállítások módosítása