"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Tokyo Magnitude 8.0 - 東京マグニチュード8.0

2011. március 17. - Dharman

Ez a 11 részes dráma szomorú apropója a mostani japán helyzetnek, azonban mégsem egy új darab, hiszen a 2009-es szezonban vetítették a szigetországban. Itt az elején rögtön összefoglalva: szívbemarkoló, sokkoló, és fő témáját tekintve félelmetesen valóságos.

Most hogy a szemünk előtt elevenedett meg a történet, végignézve az animét, talán azt is írhatom, hogy az anime készítői túl kegyesek voltak a szereplőkkel, hiszen, a valós japán tragédia úgy tűnik sokkal súlyosabbá vált, mint az animében lezajlott 8-as erősségű földrengés után (persze a mostani japán földrengés talán a 9-es magnitúdót is meghaladta, így méltán válhat az oly régóta rettegve várt katasztrófa megtestesítőjének).

Maga az anime egy testvérpár hányattatásait mutatja be. Miután a szülők elengedik Mirait és Yuukit egy robotkiállításra Odaiba-ba, a nap folyamán bekövetkezik a tragédia és Japánban eluralkodik a káosz. A gyerekek  mellé egy kedves és erős motoros hölgy szegődik, mint védőangyal (ki szintén elszakadt a kislányától) és megígérik egymásnak, hogy együtt hazajutnak a családjukhoz. Mirai eleinte igen elviselhetetlen teenager lány, aztán a plot kibontakozásával komoly jellemfejlődésen esik át. Yuuki a szeretni való kölyök, egész végig, sokkal érettebben viselkedik nővérénél és Marival próbálják a lányban tartania lelket. A hazautat az utórengések mellett a romok és az emberi mivoltuk is nagyban nehezíti, de mindig akad valami, ami erőt ad nekik. A tudat, hogy nem tudják vajon családjuk rendben van-e, pedig iszonyatos feszültséget szül mind bennük, mind a nézőkben.

A grafika szép, az effektek, zenék baromi hatásosak és gyönyörűek az egyenként kb. 20 perces részek pedig egy szempillantás alatt lepörögnek. Ez utóbbi talán most nem is baj, mert lelkileg nagyon leterhelik az embert. Ami nálam még plusz pont, hogy az utolsó részekben előkészített végjáték hatására az utolsó rész olyat üt, hogy a kedves néző alig kap levegőt. Mivel ez nem egy sci-fi, fantasy stb. anime, a nyelvezete (bár kissé pongyola), a kezdő japánul tanulóknak jórészt érthető, ez köszönhető talán annak is, hogy gyerekek beszélgetnek.  Az egész nem több 3 és fél óránál, így csak ajánlani tudom mindenkinek, aki a kicsit komolyabb animéket is szívesen megnézi. (a véleményeket pedig várom)

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr836584223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hitokiri 2011.03.29. 16:37:58

Hát...végignéztem...lesokkolt :) Ahogy Robi-san is írta, a feszültséget nagyrészt az adja, hogy a néző várja a halálhíreket - mert egyszerűen egy ilyen katasztrófa nem végződhet vidáman -, ám azok egyre csak váratnak magukra. Így aztán egyre gyorsuló pulzussal izguljuk végig a 20 perces részeket, egészen a végkifejletig, ami akkorát üt, hogy még mindig szédelgek tőle :D Megéri megnézni, nagyon szívhez szóló a történet :)

inkredible 2011.04.08. 09:38:12

A MONDO magazinnak köszönthetően tudtam meg, hogy van egy anime, ami földrengésről és a kitartásról szól. Gondoltam, megnézem. Tényleg nagyon lenyűgözött. Nagyon jól dolgozták ki mind a 11 részt. A grafika tökéletesen ehhez passzolt. Emellett elgondolkodtató is volt. Remélem, nem spoilerezem le, csak nem értem, hogy betegedhetett meg Yuuki a földrengés után? Ha nem történt volna meg a földrengés, akkor is beteg lett volna?

Vash 2011.04.08. 17:01:26

Én is a cikk írójától hallottam róla, aztán gondoltam teszek vele egy próbát és nem bántam meg. Hátborzongató, hogy a cikk megírása után nem sokkal be is következett az igazi katasztrófa :S Hát jó kérdés a betegség...én annak könyveltem el, hogy legyengült és abba halt bele. Nem emlékszem rá, hogy a betegség részleteire kitértek volna :S

Annie Rider 2011.04.09. 15:43:01

Szerintem is egyszerűen végkimerült, testileg-lelkileg. Megnéztem mostanában pár japán filmet/animét a földrengésről, de egyik se ilyen feszült, szívszorító. Pedig általában nagyobb a tét, egész Japán elsüllyed vagy kettészakad, több tízmilliónyi ember hal meg.
süti beállítások módosítása