"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Tutanhamon kiállítás - Vam Design Center

2010. május 04. - Dharman

 

Ha valakit érdekel az ókori Egyiptom világa, de nincs pénze elutazni, hogy eredetiben lássa, annak ajánlom a Vam Design Center Tutenhamon kiállítását. Azt nem igérem hogy ugyanazt az élményt éli át, de egy kis képet ad erről a világról, Tutenhamon fáraó életét bemutatva.

Tutenhamon, biztos nagyon büszke lenne magára, hogy ilyen híres ember lett belőle, mert fáraóként nem sok nyomot hagyott maga után, elsősorban fiatalkori halála miatt. Szülei inkább a hirhedt, mint híres jelzőt kapnák, ha most abban a korban élnénk. Apja Ehnaton fáraó volt, aki úgy próbálta meg magáról lerázni a papság  egyre erősődő hatalmát, hogy a régi sok isten helyett, egy teljesen újat és egyetlent választott magának Atont. Csinált is neki egy főrvárost, és odaköltözött családjával. Ehnaton felesége, a szépségéről híres Nofertiti, nem volt Tutanhamon vér szerinti anyja. Az igazi anyja valószínűleg Ehnaton másodfelesége volt. Ehnaton halálakor Tutanhamon még gyerek volt, de ő volt ez egyetlen trónörökös és a papság minden áron vissza akarta szerezni a hatalmát, ezért trónra segítette, és apja összes egyistennel kapcsolatos döntését azonnal eltöröltették vele. Még 20 éves sem volt amikor meghalt, máig nem sikerült kideríteni mi okozta a halálát. Hírnevét egy Howard Carter nevű brit úriembernek köszönheti, aki sok évi kitartó keresgélés után rátalált a sírjára, ami viszonylag érintetlen maradt. Az itt talált leletek felbecsülhetelen értékűek voltak, és végre látható volt hogy mit tartalmazott egy fáraó sírja, bár hozzá kell tennem, a fáraó korai halála miatt ez egy igen szerény sír volt. Nos, ez a "szerény" sír három szoba nagyságú szarkofágot töltöttek meg, és gyönyörű dolgokat tartalmazott. Természetesen az itthon kiállított ereklyék egyike sem valódi, de legalább lehetett őket fényképezni. A másolatok annyira jól sikerültek, hogy nem érzi az ember a különbséget. Külön dícséri a kiállítás szervezőit, hogy a látogatók mindegyike kap egy fejhallgatós kütyüt, aminek segítségével részletes mesét kaphat Tutenhamon életéről, és a látvánnyal együtt igazán élvezetes kirándulást tehetünk az ókori egyiptom világába.

Sajnos a fényképezőgépem rakoncátlankodott, ezért kevés jó kép sikerült de egy párat most megosztok kedvcsinálóból:

    

 

      

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr1006583089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása