"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

TRIGUN – Az eszeveszetten jó anime

2010. január 10. - Dharman

Típus: Dráma, Vígjáték, Sci-Fi, Akció, Kaland

Nagyon sok anime sorozat azután készül, miután már a manga változata befutott és népszerű lett. A TRIGUN is betartja ezt a ”szokást”. A sorozatot 1998-ban tűzték műsorra a japánok. A mű 26 részből tevődik össze, ezek egyenként 25 percesek. A manga változata kissé nehezebben állt össze. A Shonen Captain (amiben a Trigun megjelent) megszűnését követően, Nightow kiadót váltott, s a sorozat további részei, 1998-tól már a Young King Ours hasábjain jelentek meg. Mivel az eredeti cím (Trigun) jogait a korábbi kiadó birtokolta, a manga a címet Trigun Maximumra változtatta. Így a második sorozat, azaz a Trigun Maximum igazából nem is a Trigun folytatása, hanem ugyanannak a mangának, s hátralévő részeinek az új neve. Az anime végig megjelent itthon DVD, a mangából az első két kötet jelent meg, a Maximum még várat magára. Sajnos a válság betett a kiadónak.  Ennyit a száraz háttérről. Most nézzük meg mit is tud valójában ez a rajzfilm.

Humanoid Tájfunból pacifista revolverhős

Egyszer volt, hol nem volt, még a Föld nevű sárgolyón is túl, volt egyszer egy vadnyugat. Ez a vadnyugat sokban hasonlított az amcsi filmek vadnyugatára, de történetünk talán nem is lenne olyan érdekes, ha nem lett volna néhány lényeges különbség. A tények a következők: Több, mint egy évszázada az emberiség egy része elhagyta a Földet, hogy egy új Földhöz hasonló bolygót kolonizálhasson és kezdhessen ott egy új életet. A tervbe félúton hiba csúszott, így az űrkonvojnak kényszerleszállást kellett végrehajtania a történetünk helyszínének kikiáltott sivatagos bolygón (a miérteket nem lőném le). A körülmények ellenére az emberek szépen a talpukra álltak és berendezkedtek. A meghitt béke azonban nem tartott sokáig. A bolygó lakosságát egy pusztító gonosztevő kezdte terrorizálni. Első szörnyű tette a kolónia egyik nagyvárosának, Julynak a földdel egyenlővé tétele volt.

A gaztett elkövetője, eszeveszett Vash, az Eleven Tájfun, az anime piros ballonkabátos főszereplője. Amerre jár, kő kövön nem marad. Körözés alatt áll gyilkosságért és vagyoni károkozásért. Mindezek felett a fejére kitűzött vérdíj nem kevesebb, mint hatvanmilliárd dupdollár. Miután megismerkedünk Vash-sal, láthatjuk, hogy az imént leírtak nem igazán egyeznek jellemével, sőt, hamar rá kell jönnünk, hogy ennél melegszívűbb és érzékenyebb fazont még nem hordott hátán a föld. Erről azonban sokan nem így vélekednek. Ezért is küld a Bernardelli Biztosítótársaság a nyomába két minden lében kanál biztosítós hölgyet, Meryl Stryfe-ot és Milly Thompsont. A lányok pár kaland után megerősítik, hogy részint igazak a hírek; Vash jelentősen átformálja (értsd: szétzúzza) a felépült településeket. Amiben hibádzik a revolverhős híre, az az, hogy a rommá zúzott városok ellenére a temetkezési vállalatok nem igen kapnak melót, ugyanis a kisebb-nagyobb sérüléseket leszámítva komolyabban senki nem sérül meg. A biztosító kénytelen olyat tenni, amilyet eddig soha, egy létező személyt természeti csapássá minősít, így a vérdíjnak is lőttek…

Meryl és Milly karaktereit könnyen a szívünkbe zárhatjuk. Míg Meryl arca arról árulkodik, hogy egy Lara Crofttal van dolgunk, addig jelleme teljesen más; keresi önmagát, sokszor bizonytalan és meglehetősen gyenge. Milly a colos tündérvirág ennek pont az ellentettje; míg külseje alapján egy gyámoltalan és vitathatatlanul hosszú virágszál, a belső egy határozott jellemet takar. Vash eleinte, igaz még jobbára mókázik és poénkodik, de elcsepegteti azt is a nézőknek, hogy célirányosan halad a végezete felé. Meg kell találnia valakit, és elmondása szerint, addig nem hagyja, hogy eltegyék láb alól, míg a nyomára nem bukkan a most még arcnélküli alaknak. Szépen lassan beborul az ég, egyre több nemezis állja útját és dacára annak, hogy Wolfwood személyében egy társra is lel, a végső csatát neki kell majd megvívnia, ami lehet az egész bolygót porrá fogja őrölni. A kérdésre, hogy ki ő, kevés gondolkodás után rávágja: „a szerelem délibábját üldöző békevadász”.
Vash múltjáról sok mindent megtudhatunk a történet során és az elején még tele poénokkal rajzfilm, a vége felé teljesen megváltozik. Az utolsó részekre szinte teljesen elfogynak a poénos képkockák és inkább az elgondolkodtató és szívszorító képsorok kerülnek előtérbe.

Nem szeretném tovább részletezni, aki kedvet kapott hozzá és szereti az akciókban és poénokban gazdag filmeket annak mindenféleképpen ajánlani tudom.

Elvileg idén tavasszal egy mozifilmmel bővül a történet. Hivatalos oldal ITT. Kíváncsian várom!

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr846582687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása