"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Irodalmi dalszöveg elemzés: SP – Kép maradsz (Kék malac)

2009. december 05. - Dharman

Toplistáról újra random választottam egy előadót, akiről még annyit sem tudok, mint szegény Hienről. Fiú? Lány? Majd a végén, ha én is megnézem a videót, megtudom.

Csak egy kép,csak egy kép,
Csak egy kép,Kép!
Csak egy kép,csak egy kép

Az első versszak nem sugall semmit számomra, csak annyit, hogy ez a dal sem fogja igazán megmozgatni a manapság már szövegértésben oly rossz fiatalok agytekervényeit (én sem fogom fel miről megy a vaker). Így tehát egyértelmű kicsiknek és nagyoknak, hogy egy vizuális elemről van szó, amit még nem látunk, de talán az elkövetkezendőkben körülírja az előadó...vagy nem.

Még nem ismersz,
Nem az vagyok akinek látszom,
ne hidd el, hogy veled csak játszom,
hazugság volt minden szó amit hallottál,
mondd mi az, mi igazán fontos,
mondd miért szerettél belém pont most!?
én kellek vagy a címlapok?

 

Hohó!  Úgy tűnik nagyon beleválasztottam, mert szinte ugyan az a szintaktika, mint az előző elemzett dalnál. Találkozott egy fiú és egy lány (vagy fiú és egy fiú, vagy lány és egy lány) és az egyik fél (az énekes) elég gányul néz ki, hogy ne mondjam úgy, mint a nyári napsütésben járdára rászáradt macskafos. Az énekes, nevezzük SP-nek, megnyugtatja a párját, hogy az amit most lát, nem lényeg, az igazi értékek belülről fakadnak. Ezeket meg még nem ismeri a másik fél, mert még friss a kapcsolat. Mivel SP egy ultraszuper-giga sztár, felmerül benne, hogy az az ember, aki rámoccant, biztos csak a címlapok miatt „szeretett” bele hipp-hopp. Ugyanakkor elkezd mentegetőzni is, mert bizonyos csatornákon (pl. címlapokon)  nem írtak róla túl jókat.

 

Csak képzeld el a helyzetet,
hogy dönthess,
ha megkívánsz, számom tudod,
bátran csörgess,
még meddig vársz?
hiszen játék voltam végig
nekem fényképről még rémlik,
hogy már megint mi történik...

Ebben a versszakban arra kéri SP az alanyt aki rámoccant, hogy képzeljen el valamit, de azt most igazán nem vágom, hogy mit. Az biztos, hogy a telószámcsere megtörtént és ha szex kell az alanynak, akkor SP röpül és jól megd*ghatja az alany (vagy ő is megteheti ugyan ezt…még mindig nem tudni, hogy ki hol áll). Ahogy ezt elmondja neki (gondolom ott állnak egymás mellett) már sürgeti is. „Híjjá má’ fel vazzze”. Az utolsó három sora a verszaknak azt sugallja, hogy emberünk egy kitartott volt, akivel azt csináltak, amit akartak. Ezeket a dolgokat fényképeken meg is örökítették, így örök emlék maradt neki is, amit biztos iwiwre is feltett, hogy rajoskodjon.

Refrén:
Egy kép egy kép maradsz,
ez csak a tied,(tied)
nem tudom minek,(minek)
és miért maradsz?
Egy kép maradsz,
diktál a szíved,(szived)
nem tudom minek,(minek)
és miért maradsz?

Ennek a versszaknak (ami refrénként szolgál) mocskosul semmi értelme. Ezért erről semmi többet nem tudok elmondani.

 

Egy kép maradsz,egy kép maradsz,
egy kép maradsz, kép maradsz, kép maradsz, kép(kép)!

A következő két sor a refrén utózöngése, mely nyilván ugyanúgy helykitöltésként szolgál és azért, hogy továbbra is rímeljen ez az izé. Eskü nem nyúltam bele, se ebbe, sem a refrénbe, tényleg ez a szövege.

 

 

Jó volt rég,
mikor nem volt semmi kényszer,
de nem kell mondanod kétszer,
hogy megértsem miért vagy velem,
de te nem ismersz,
nem tudom kit rejt az álarc,
nem tudom, hogy miért nem vállalsz,
miért nem fogadsz el?
ez vagyok!

Régebben emberünk nem prostiként szerezte a lóvét. Erre utal az a sor, hogy „nem volt semmi kényszer”. Az új udvarló viszont csak a sztárság miatt van emberünkel („de a g*cibe se vagy sztár bazmeg. Ózdon vagy menő, de itt nem. Bátonyba labádba már nem rúgol” A Vámpír). Azt, hogy régebben (és talán ma is) pénzért árulta a testét, már nem tolerálja a kedves udvarló.

Képzeld el a helyzetet(…) [ismétlődik a versszak]

Refrén(…) [ismétlődik a versszak]

Hagyd így, belejössz majd,
bár megértem, hogy félsz,
ugrik minden srác,
Majd mire magadhoz térsz,
úúú.
Nem kell, hogy elbújj,
A város téged húz,
Itt minden dolog új,
amit látsz!.

Besz*rás, ez már az utolsó valamilyen új tartalmat ígérő versszak.  Azt hiszem nagyon belenyúltam. Ennél még Hien dala is sokkal tartalmasabb volt. Sajnos SP lelökte azt a bizonyos lécet, ami szégyen, legyen ő akár a női, akár a férfi nem képviselője. Mert ez sajnos idáig mindig nem derült ki. Kezd érdekelni a videóklipp. Az utolsó szövegrész is ugyan olyan kusza (ha nem kuszább) mint a többi. Egyszerűen nem fogom fel. „Hagyd így” Mit? „Belejössz majd” Mibe? Félni? Mitől??? Ugrik minden srác? Szóval csajról van szó (vag egy ratyiról) és van nekije egy háreme és amikor a csávó belép a szobába a sok féltékeny kanegér meg akarja támadni és ezért kell nyitva hagyni az ajtót? Letámadják, jól ellátják a baját és amikor magához tér, akkor úúúúúúúúúú.  A versszak másik része meg ismét egy ugrás, ahol semmi szerelemről, semmi sztárságról nincs szó. Arról van szó, hogy egy paraszt elutazott a városba és most neki minden jó.  Feladom :D

Refrén(…) [ismétlődik a versszak]

A tovább mögött pedig jöjjön a videó:

 

Szóval akkor most fiú vagy lány? És fiút vagy lányt?

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr956582593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

$$Gizda$$ 2010.01.12. 21:03:51

Ó hogy b@szná meg SP-t egy vagon nagyf@szú néger!:D

Vash 2010.01.12. 21:05:00

Na de kérlek...most cenzúráznom kell a kommented :) Igazán nem szép, hogy munkát adsz nekem...nem elég, hogy válság van...még ez is...

winkl3r 2010.01.25. 11:25:46

ki ez a gyökér itt minden állampolgár feladatának érzi, hogy lehúzza az országot ahol él? na nembaj, mostmár kanadába sem mehetünk. amúgy korrekt elemzés:)

Mi volt eddig és hogyan tovább: 2011 « Hereföld blog 2011.01.01. 16:07:12

[...] Irodalmi dalszöveg elemzés: SP – Kép maradsz (Kék malac) [...]

Excalibur 2011.12.29. 19:57:59

Nem tudom, hogy kerültem erre az oldalra, de ahogy ezt a remek művet olvastam - semmi irónia, tényleg az - nem nagyon tudtam a nevetést visszatartani. Nagyon nagy ez az elemzés. Egy ilyen semmit kielemezni ilyen szinten, gratulálni tudok hozzá! Szerintem teljesen korrekt elemzés, számomra poénos is. (De ehhez kellett ez a rémesen primitív dalszöveg is, a költészet "remeke") Tetszik, megadtam rá az öt csillagot!

Vash 2011.12.29. 20:06:25

Üdv a Hereföldön :)
süti beállítások módosítása