"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Ki a Félvér Herceg igaziból?

2009. augusztus 30. - Dharman

A mozikban látható az új Harry Potter film, a Félvér Herceg, amit valószínűleg sokan láttak már.  Én sajnos még nem, de a könyvet olvasva úgy gondolom ennek a könyvnek az igazi főszereplője Perselus Piton professzor, eredeti nevén Severus Snape. Ő Rowling legösszetettebb személyisége, és bár nem igy tervezte, de talán a legnépszerűbb is. És mivel sajnos keveset szerepel a vásznon, talán nem véletlen hogy megformálását Alan Rickmanre bízták. Ennek a nagyszerű brit színésznek nem volt nehéz a karaktert még népszerűbbé tennie.

 

Félvér herceg

 

Van valami hasonlóság Piton professzor és Alan Rickman személyisége között? Hogy ezt kiderítsem elolvastam Maureen Paton erről a titokzatos színészről írt könyvét. Bevallom, már régóta érdeklődöm Alan színészi munkássága iránt, és ezért nagyon sok filmet megnéztem amiben szerepelt, és elég sok információt összeszedtem róla. Végül a könyvet elolvasva kiderült, hogy, a legtöbb történet, legenda, ami kering körülötte, innen származik. Ő maga nem akarta hogy a könyvet megírják,  határozott kérése ellenére írta meg a hölgy. Ezért senkinek nem ajánlom, hogy autogramot kérjen Tőle erre a könyvre, mert könnyen elutasításra találhat, az egyébként nagyon barátságos színész személyében.

Alan Rickman 1946 február 21én született. Munkás családból származik, amit nagyban meghatározza személyiségét. Édesapját nagyon korán, 8 évesen vesztette el, és édesanyja nevelte 3 testvérével együtt.  Színészi tehetsége már gyermekkorában megmutatkozott, mégis inkább a grafikusi iskolát választotta elsőre,  hogy legyen egy szakma a kezében. Ennek ellenére valahol tudta hogy színésznek született, ezért kicsit későn 26 évesen jelentkezett a Királyi színművészeti Akadémiára. Mivel későn kezdte a pályát, keményen kellett küzdenie hogy elérje a világsikert, neki ez mégis úgy sikerült, hogy az elejétől fogva válogatott a szerepek közt. Sosem vállalt el olyan szerepet amiről úgy gondolta nem neki való, mindig kiállt a karaktere mellett, és ha kellett szembeszállt a rendezővel is. Talán ettől, talán azért, mert elég zárkózott ember, de sokan nehéz esetnek tartják. Ezt látszik megerősíteni az is, hogy nem alapított családot. Több mint harminc éve egy nő van az életében, Rima Horton, aki politikus volt, és a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető jó nőnek. Ettől sok rajongó tiszteletét vívta ki az elég erős szexuális vonzerővel rendelkező Alan, akit egész életében körbezsongtak a nők. És bár rengeteg nő barátja van, soha nem hozták össze más nővel, Rimán kívül, a pletykalapok. Jellegzetes, nagyon kellemes hangzású hangja még Mike Oldfield-et is megihlette a Turbular Bells című számában. Jelenleg egyedül és Paddingtonban, ma is nagyon aktív, a Harry Potterek mellett folyamatosan forgat filmeket, és reméljük hogy egészsége még nagyon sokáig engedi hogy a vászonra kerüljön és csodálhassuk tehetségét.

.

 

Brandon ezredesHans Gruber (2)Nottinghami seriff

.

Karrierjét színpadon kezdte, és a mai napig színházi színésznek tartja magát, és szeret visszatérni a deszkákra. Első sikereit is itt szerezte,  sorra alakított erős szexuális vonzerővel rendelkező gazfickókat. Ez a karakter annyira sikeres volt számára, hogy később a filmvásznat is ezzel hódította meg. Első hollywood-i szerepe legendásra sikeredett. Sikerült megteremtenie az okos, jól öltözött rossz fiú karakterét, Hans Grubert, a Drágán add az életed első részében Bruce Willis oldalán. Ez annyira jól sikerült, hogy a mai napig rengeteg filmben jelentetnek meg hasonló figurát. Pár évvel később, sikerült Kevin Costnert lemosnia a vászonról a Robin Hood a tolvajok fejedelme című filmben, a nottighami seriff ördögi, még is vicces figurájával. A gonosz szerepek kezdtek rátelepedni, és ő kezdett félni a beskatulyázástól. Hogy bizonyítsa magát a jófiús szerepekben is, elvállalta az Értelem és Érzelem című filmben Brandon ezredes szerepét, és itt is sikeresnek bizonyult. Mindezek előtt, és után meg közben is rengeteg nagyon jó és kevésbé  jó filmben szerepelt még, és mindegyik alakítása emlékezetes. Talán azért mert mindig nagyon érdekes szerepeket választott, és a legkisebb szerepbe is rengeteg energiát fektetett hogy kidolgozza. Nagyon komolyan veszi a munkát, és mivel nagyon intelligens ember, nehéz neki a rendezői irányítást elfogadni. Ezért természetesen rendezőként is kipróbálta magát a Téli Vendég című filmben, ami elég szomorú hangvételű komoly mondanivalót tartalmazó lett, és ettől nem is túl napszerű. Rendezett még egy színházi előadást My name is Rachel Corrie címmel, ami egy lányról szól akinek halála nagyon megérintette (aki esetleg nem tudja, az izraeli hadsereg ölte meg, mert megpróbálta megakadályozni egy palesztin orvos házának ledózerolását, és 24 éves volt).  Nagyon sok mindent tudnék még mesélni róla, akinek felkeltettem az érdeklődését, látogasson el IDE.

Akkor most nézzük meg van e hasonlóság  a színész és karaktere között. Azt mondják Alan tud mogorva lenni mint Piton professzor. Ennek ellenére egy csupa szív ember, aki bárkinek segít, és  bárkivel elbeszélget, ha az illető kellő intelligenciával közelíti meg. Piton Dumbledorrnak segít bármikor. Szereti tanítani a fiatalokat, és van is hozzá tehetsége, és türelme. Bár Piton tanár, róla ez nem igazán mondható el . Szeret emberek közt lenni, nagyon sok barátja van, akik sokszor kérik a véleményét színházi, színészi dolgokban. Hm, szegény Perselus inkább magányos figura. Foglalkozik  a politikával, erősen munkáspárti, és erről szeret beszélgetni, de elvből nem kampányolt mint színész a munkáspárt mellett. Végül is a Voldemort ügy is politika, ilyen szempontból a mi kedvenc tanárunk nagyon is benne van a politikában. Nagyon szigorú elvekkel rendelkezik, és elvárja a környezetétől is hogy hasonló magas értékrenddel rendelkezzen. Pitonnak is megvannak a maga szigorú elvei, még ha ezek nem is népszerűek a diákok körében. Magas intelligenciája alkalmassá teszi a legjelentéktelenebb karakter érdekessé tételére, ebben rejlik hihetetlen tehetsége. Perselus az egyik legnagyobb varázsló, aminek az oka  a tehetsége, és az intelligenciája. Azt mondják róla nagyon jó humora van, ellentétben a varázslóval, akiből ez hiányzik Édes szájú, szeret enni, és szereti a jó borokat. Hm, erről nem szól a fáma, de szerintem nem jellemző a Prof.-ra.  Nagyon magas, majdnem 2 méter, és elég jellegzetes járása van. Öltözködése elég hanyag, sokak szerint tudatosan, néha kifejezetten szakadt ruhákban jelenik meg nyilvános szerepléseken. A könyv szerint Piton elhanyagolt külsejű zsíros hajú, nem szép figura. Alan megformálásában inkább arisztokratikus. Nekem személy szerint a második Piton jobban bejön:) Mindenki eldöntheti hogy igazam van e, vagy nincs, én ilyennek látom őket.

És végül egy történet, ami tényleg megtörtént, és jellemzi ennek a híres színésznek a jellemét. Barátaimmal elhatároztuk hogy megnézzük élőben is kedvencünket, és találtunk is a neten egy filmbemutatót Londonban, ami után kérdéseket lehetett feltenni Alannak. Sajnos kicsit későn kezdtük el a szervezést, és már nem tudtunk jegyeket foglalni, de azt mondták a szervezők, hogy az át nem vett jegyeket a helyszínen eladják. Én úgy döntöttem nem fizetek ki egy rakás pénzt utazásra, meg szállásra úgy hogy bizonytalan a bejutásunk. Akkor még nem számoltam azzal hogy Alan Rickman egy olyan ember, akinek a jelenlétében bármi megtörténhet. A másik három lány elment, és bejött a sejtésem, egy darab jegy maradt. Ezt kisorsolták egymás közt, és a szerencsés bejutott a filmre. A másik két pórul járt lány a mozi előterében lévő kávézóban lógatta az órát, várva hogy véget érjen a műsor, és pár pillanatra láthassák élőben a legendás színészt. Igen ám, de a film alatt Alan nem a nézőtéren ült, hanem szintén a kávézóban várta hogy elkezdődjön a beszélgetés. A lányok kerülgették őt, de egyikük sem merte megszólítani. Alan ezt észrevette, és odaszólt a maga mogorva stílusában. Ilyen szar a film, hogy itt vagytok, ahelyett hogy néznétek? A két megszeppent lány közölte, hogy nincs jegyük. Alan kérdezte honnan jöttek? Mondták Magyarországról. Onnantól fogva odament hozzájuk beszélgetni, és elintézte, hogy bemehessenek a vetítés utáni beszélgetésre, és VIP helyen ültek. Majd a beszélgetés után is kitüntetett figyelmet kaptak kedvencüktől. Hát ilyen ember Alan Rickman. Aki nem hiszi, ismerje meg személyesen, és megtudja:)

 

Alan Rickman

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr256582417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vica 2009.08.30. 15:50:20

A sztori vége hihetetlenül megindító. Nem szoktam filmeket nézni, de felírom a listára, hogy a színésztől nézzek meg egyet.

Julcsi 2009.08.30. 15:54:11

Hát nem sok döntésemet szoktam megbánni, de ez erősen azok közé tartozik. Én is átélhettem volna, ha nem vagyok gyáva. Igy annyi jutott nekem belőle, hogy felhívtak a lányok, és telefonon hallhattam a hangját.

Vikóc 2009.08.31. 15:34:37

beszéltél vele telefonon, Julcsi? :D egyébként tényleg jó ez a sztori, jó, h vannak még ilyen híres emberek, akik nem száltak el maguktól :) én nem láttam tőle túl sok filmet, talán csak a Dogmát, amiben elég fura szerepe volt ,de tetszett :D

Julcsi 2009.08.31. 15:46:13

Sajna nem adták oda Neki a telefont, de egyébként megkérdeztem volt hogy "Hi Alan, how are you?" :D A Dogma nekem mint film nem jött be, de a szárnyas Alan aki lehúzza a gatyóját, és nincs ott semmi nagyon:)
süti beállítások módosítása