"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Matsuri nap a PeCsában (2009.08.21.)

2009. augusztus 25. - Dharman

Nyári AnimeCon Japán nap Azzal kell kezdenem, hogy ilyen jól a Millenárisban tartott (2006) Con óta nem éreztem magam, mint most a nyári AnimeCon pénteki napján. Akkor az volt az első ilyen animés-japános rendezvény melyre kilátogattam, szóval foghatjuk azt az újdonság varázsára, de a mostani (hiába volt japán nap és hiába elsőre megrendezett), nem tekinthető túl nagy újdonságnak. Mégis pozitív élményekkel tértem haza róla.

A tavaszi Conon megfogadtam, hogy több ilyen rendezvényen nem fogok részt venni. Az okok egyszerűek: nagy a tömeg, hangos (visítozó) a tömeg és a programok, melyeket ott felsorakoztatnak, egyre kevésbé érdekelnek. A Con háromnaposra bővítése (és az ingyen jegy) azonban azt súgta, hogy adjak még egy esélyt és látogassak el, legalább az első napra. Ellátogattam és nem bántam meg.

Fuji bentója Mangakissa

A tömeg kisebb volt, mint egy rendes Conon, így a bejutás is könnyebben ment. Nem is volt időnk szétnézni, Csillával és Annával gyorsan helyet kerestünk magunknak a nagyteremben a megnyitóra. Rövidke üdvözlés után kisebb-nagyobb késésekkel elindult az egész napos program. Rögtön a nagyteremben Bata Rita táncos, koreográfus és rendező táncát csekkolhattuk le. A kagura elnevezésű spirituális töltetű táncot eddig többnyire csak japánok művelhették, de a művésznő azon hetek egyike volt, akik nem japán származásuk ellenére elsőként tanulhatták meg Tadashi Ishikawa kagura mestertől a tánc mibenlétét. Király volt, de rövid. Erős kezdés után a programok folytatódtak és már azt hittem nem vonulhatok végig a nagysátorban kivonult éttermek asztalainál, annyira egymást érték a jobbnál jobb előadások. A szemem így hát sokáig kopogott az éhségtől. A kagura táncelőadás után a nagyteremben kyudou bemutató következett. A bemutató után egyébként a látogatók is kipróbálhatták a japán íjászatot a szabadban, ahol természetesen a segítségükre voltak a Bukyukai Egyesület tagjai.

Ezen a napon nem az animés cosplayeseké volt a főszerep, hanem a kimonoverseny szereplőié. Volt, akik csak versenyen kívül öltöztek be, de így-vagy úgy, nagyon sokáig tudtam rajtuk pihentetni a szemeimet. A ruhák csodaszépek voltak és a lányok is kellően visszafogottan viselkedtek. Persze sokan nem fognak ezért szeretni, de számomra ez üdítőbb látvány, mint mindenféle Bleach figura sikítozása és festékkel összemázolt teste. Azt hiszem miattuk se nagyon fogok én már több animeconra kimenni. Ezt ép eszű ember nem bírja ki.

Szép kancsók

A nap további részében a nagyteremben volt még két vetítés (Anyátlanok, Shinobi), majd a nap végére időzítették a MAT-osok a koto koncertet. Gondolom, mindenki erre várt a legjobban a nap folyamán. Itt azért ismét álljunk csak meg egy picit. Az összegyűlt társaságot két részre osztom a következők szerint: akik a programok miatt jöttek, és akik az árusok miatt. Ami kicsit elkedvetlenített a nap folyamán, az annak a látogatónak a kijelentése volt, akinek elfogyott a pénze. „Na, elköltöttem minden lóvém, akkor most már húzzunk innen”. Nagyon sokan tényleg csak a vásárlás/pénzköltés miatt jönnek a Conra és a programok nem is érdeklik őket. Miért? Szóval vártuk a koncertet. Nakagawa Karin pedig adott egy koncertet. Mindenki dermedten figyelte és látszott az arcokon, hogy egy kicsit felhagyott a közönség az egész napos pörgéssel és valahogy magával ragadott mindenkit a hamisítatlan japán muzsika és a művésznő gyönyörű hangja. A közönség még itt aktívan részt vehetett, ugyanis lehetőségünk nyílt együtt táncolni és énekelni. A hely szűkének ellenére is igen élvezetes volt. Az előadás végén a közönség (Japánban példátlan az efféle) visszatapsolta Nakagawa kisasszonyt, aki a meglepetéstől alig jutott szóhoz és újrajátszotta az előadás első témáját. A klubhelyiségben is a legismertebb japán kulturális elemeket ismerhettük meg részletsebben. Részt vehettünk egy teaszertartás bemutatón, ezután kimonókat és yukatákat is felpróbálhattak magukra az érdeklődők, akiket szakavatott kezek segítették az öltözködésben. A kimono előadás után pedig a japán virágkötészetről tudhatott meg a közönség sok-sok érdekességet és egy virágkompozíciót is elkészített az előadó hölgy, aprólékosan megmagyarázva, hogy mit miért és hogyan helyez el.

Sógi Gó

A kissátorban eközben ugyancsak olyan programok folytak, amiket kár lett volna kihagyni. Sajnos mindenhol én sem tudtam ott lenni, hiszen nagyon sok minden egy időben zajlott. Visszatérve a kissátorhoz. Elsőként Buglyó Gergely Shogi előadására ülhettünk be. Akinek az előadás meghozta a kedvét a játékhoz, az ki is próbálhatta tudását utána (ugyan így kipróbálhatták a látogatók az ikebana tudásukat is, hisz az előadás után virágkötészetre is lehetőségük volt). Alig mertem hinni a szememnek, amikor a programban megláttam, hogy Vihar Juditot is meghívták a rendezők. Ő a haikuról tartott előadást. Ezután Kovács Emese Awa Odori előadását hallgathattuk meg és meg is tanulhattuk ezt az ősi táncformát. A kissátor utolsó programjaként Turcsányi Anasztázia vezetett be minket a japán népdalok világába. Az interaktivitás innen sem hiányzott, hisz a publikumot közös éneklésre is meginvitálta.

A nagysátorban pedig egész nap különféle japán éttermek kínálatából falatozhattunk. Nagyon jó ötletnek tartottam, hogy mindegyik étterem valamilyen más japán étekkel vonul ki. Pont, ahogyan sejtettem, a legnagyobb sor a Takebayashi (Bmbuszliget) standja előtt állt. Rájuk jutott a sushi készítése. A Sensei hamisítatlan japán fesztiválétkeket árusított és a Fuji étterem isteni bentókat kínált. Ebben a sátorban állították ki az obentoverseny résztvevőinek „műveit”, melyre a közönség is szavazhatott. Hihetetlen, hogy egyesek milyen ételkompozíciókat tudnak készíteni. Innen is gratulálok minden résztvevőnek!

Kimonós lányok

Az AnimeConokon már eddig is megtalálhatóak voltak a workshopok, ahol lehetőég nyílt egész napos kalligráfia gyakorlásra, origamizásra és a híres japán táblásjáték a go művelésére. Ezekhez a programokhoz társult most a Kau Cim jövendölés, otedamalabda készítés és a papírsárkány készítés. Azoknak sem kellett kétségbeesniük, akiket a sok program és a stressz lefárasztott, hiszen az épületben Shiatsu masszázs is működött. A félórás kezelésre egy elzárt, csendes helyiség állt rendelkezésre. Aki viszolyog a fizikai kontaktustól, annak pedig ez alkalommal is ott volt a Mangakissa, ahol egy tea mellett kedvenc mangáit lapozhatta. Az időjárásra sem lehetett túl nagy panasz, hamisítatlan nyári időnk volt. Egy ilyen fesztiválra pedig a szeles esős idő elfogadhatatlan. A biztonsági őrök mintha egy picit szigorúbbak lettek volna, ezt viszont ellensúlyozta a MAT-os kedvesség és segítőkészség. Eleddig (akikkel én próbáltam szóba állni) elég sokszor találkoztam mogorva és pökhendi tagokkal (segítőkkel), ezen a napon viszont tényleg csak jókat tudok mondani róluk. Összegezve minden nagyon szép és jó volt. Érdekes programok, türelmes és segítőkész emberek, és a vártnál sokkal jobb szervezés. Az igazi fesztiválhangulathoz már csak a tűzijáték hiányzott a végére. Remélem, hogy a szervezőknek is legalább ilyen pozitívan zárult a nap és jövőre is megrendezésre kerül egy ilyen Con felvezető. A japán kultúrát kedvelőknek és a japán kultúra iránt érdeklődőknek (akik lehet már kiábrándultak a Conokból) pedig azt tanácsolom, hogy ha idén nem jutottak el a rendezvényre, jövőre ki ne hagyják, sőt hozzák apukát, anyukát, tesót, papát, mamát, mert még ők is jól fognak szórakozni.

A nap végén beültünk egy pubba, majd utána hajnalig tomboltunk egy szórakozóhelyen. Jó vót :D

DSC09551 DSC09580

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr356582433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

O-Ren Ishii 2009.08.25. 20:11:07

Bassssz, lemaradtam róla... :(

Ivi 2009.08.29. 22:56:14

Valóban nagyon jó volt ez a nap, sajnálhatja mindenki, aki kimaradt belőle. A koto koncerten Karin fergeteges sikert aratott, vasárnap is kinn volt és a sátrak mellett kisebb tömegnek mutogatta a hangszert és játszott. Nagyon kedves volt. Az éttermek ételei nagyon finomak voltak, különösen a Fuji bentója, csak sajnos sem a Sensei, sem a Fuji nem volt eléggé felkészülve a nagy tömegre.

Vash 2009.08.30. 12:25:42

Azt hallottam, hogy a Takebayashi ott volt egész hétvégén. Ők csinálták jól. Viszont a Fuji kajái egyikkel sem versenyezhetnek :D

Ivi 2009.08.31. 10:49:30

Igen, a Takebayashi átköltözött utána a mangakissába és a tavaszihoz hasonlóan lehetett kapni náluk továbbra is a sushit, illetve yakitorit meg a húsgombócokat is hoztak. Azzal meg teljesen egyet tudok érteni, hogy a Fujival egyik sem tud versenybe szállni.

Cella 2010.01.01. 19:38:26

Karin valami szenzációsan édespofa volt :D Valahogy úgy tűnt, nem igazán hiszi el, hogy ez a sok csomó ember tényleg igazán és őszintén érdeklődik iránta, a zenéje és kultúrája iránt. Jó volt a közös tánc, sokat nevettem :D Sajnos a workshopokból kimaradtam, mert nem bírtam megmaradni a teremben a fülledt oxigénszegény levegőben. Szerintem így is tömeg volt, jó lenne, ha az animekarácsonyhoz hasonlóan a HungExpóban tartanák innentől a Conokat és a Matsuri-napot. Több hely, több levegő, és a sok otaku képes odáig is kimászni, ha kell. Szal jó volt nagyon, támogatom :)

Vash 2010.01.01. 19:43:14

A samiszen koncert tényleg csúcs volt! Mondós rendezvényeken meg még nem voltam szal nem tudom milyen a Hungexpóban :D De én is szavaznék egy tágasabb térre az ilyen rendezvényeknek!

Cella 2010.01.01. 19:44:55

Én se voltam, barátnőm mondta. A PeCsát már kinőtte ez a rendezvény, ez egyértelmű.

Vash 2010.01.01. 19:48:47

Hát ja. Még szerencse, hogy a MAT nullára kihozza a végén a dolgokat és nem veszteséges a con :)

Vash 2010.01.01. 19:49:17

Amíg pedig így állnak a dolgok nem lesz új hely...
süti beállítások módosítása