"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Elmélkedő: LOST

2009. július 01. - Dharman

Nagyon messze van még a Lost évadpremier (még 204 nap), de kicsit vizsgáljuk meg, hogy mitől lett a sori ilyen sikeres és hogyan emelkedett a kultikus sorozatok közé. 1. évados csoportkép után az írás folytatódik.lost_szereploi

1. Alapötlet Lezuhan egy gép egy lakatlannak hitt szigetre. Na bumm. Ettől még a csatorna sem szállt el és adott a készítőknek egy rakat pénzt a megvalósításra. Az viszont, hogy lezuhan egy gép egy lakatlannak hitt szigetre, ahol jegesmedvék, fekete füst szörny és 2 csoport is van, akik harcolnak egymással, mindeközben olyan drámák vannak a szereplők között, hogy letesszük a hajunkat...na ez már megér egy misét. Többek között ezért is kapott eleinte a Lost nagyobb odafigyelést az ABC nevű kereskedelmi csatornánál. Ezért kapott több pénzt (minden idők legdrágább pilotjaként emlegetik az első két részt) és lehetőséget, hogy a Hawaii szigetek egyikére költöztessék ki a forgatást és eredeti repülőgéproncsokat szállítsanak utánuk.  Ez a hatalmas kavalkád pedig meggyőzte a reklámozókat is, hogy érdemes a műsor szüneteibe reklámozniuk. Ez pedig már elegendő ahhoz, hogy megadja a kezdő lökést a sorozatnak.

2 A 2. évad posztere

2. Az alapokon túl - a sorozat, ami képes megújulni Az egy dolog, hogy az első évadban lefektették nekünk az alapszitut, megismertünk egy rakat szereplőt, melyeknek egytől egyig zűrös a múltjuk, de a sikerhez ez bizony még nem elég. Az íróknak és rendezőknek jól kell keverni a kártyákat, hogy a műsoruk ne süllyedjen a teljes közönybe. Aki ezen az 5 évadon keresztül az eltüntjeinkkel tartott, bizonyára észrevette, hogy ezek a lapok bizony mesterien lettek keverve. Minden évadban adódott valami központi téma, és egy rakat kérdés, amit igaz nagy ritkán megválaszoltak, de a helyükbe kaptunk öt másikat. Első évadban a sziget felfedezése, a bunker feltárása. Második évadban a bunker játszotta a fő szerepet és még több ilyet is megtaláltak a szereplők, majd az évad végére szépen becsorogtak a sziget őslakói, hogy felvezessék a 3. évadot. A harmadik évadban a Dharma kezdeményezésé volt a főszerep és a sziget őslakosaié. A negyedik évadban a repülőszerencsétlenség túlélőinek egy része hazatér és kinti életük kerül terítékre, majd az 5. évad ezeknek a szereplőknek a visszatéréséről és az időutazással foglalkozik. A 6. évadra pedig jöhet a végső harc a szigetért. Az ötletek tárháza úgy tűnik, hogy nagy,  így nem kell félni attól, hogy "elfáradna" a sorozat.

3 3. évad posztere

3. Interaktivitás Talán a Lost volt az első olyan sorozat, ami a nézőket is belevonta a kalandba. A részek folyamán úgynevezett easter eggeket rejtenek el a készítők, melyek lehetnek a megoldáshoz vezető apró nyomok, esetleg vicces utalások. Így már a képernyő előtt is az aktív TV nézésre kényszerítenek. A sorozat mellett már 2 online játék is indult az interneten (és kijött egy számítógépes kalandjáték is). Itt is nyomokat kell keresni honlapról-honlapra és ezzel még több plusz infót tudhatunk meg a sorozatról. A Lostban működő honlapok természetesen a valóságban is működnek, elég ha csak a szereplőink légitársaságára gondolunk, az Oceanic Airlines-ra. ITT megtekinthető a társaság honlapja.  Ez az oldal is tele van rejtett utalásokkal, elég ha csak megnézzük a forrást, amiben a következő szöveg van elrejtve:

"If anyone should find this message, please get word I'm alive and stranded on an island somewhere in the South Pacific. Please send help soon. Things are bad. And they're getting worse...

I survived a horrific plane crash and am stranded on an island somewhere Northeast of Australia and Southwest of Hawaii. In the event that I am never found, please forward word of my fate to my parents."
Az Ajirásoknak is van saját oldaluk, detto rejtett extrákkal:  Ajira

Tehát a készítők figyelnek ránk . Figyelik a reakcióinkat és próbálják a kedvünk szerint alakítani a dolgokat. Az ember pedig nagyon hálás tud lenni egy kis figyelmességért.

4

4. évad posztere

4.  A szereplők A szereplők többnyire ismeretlen arcok voltak. Egyet-kettőt előtte már amcsi reklámokban láthattak a nézők, de ez minden. Ez olyan szempontból szerencsés, hogy a néző nem hasonlítja őket más szerepeikre. Nem lett volna jó például Bruce Willis a túlélők vezérének, mert tőle csak azt várhattuk volna, hogy megment mindenkit a szigetről még a meteor becsapódása előtt, füstszörnyünket meg elintézi egy hajszárítóval ala. Reaper.

A szereplők többsége szerethető és mint már említettem, mind egyedi karakter. Az ismeretlen múltjuk miatt pedig csorgatjuk a nyálunkat, hogy még többet megtudhassunk róluk. A gyakorlat azt mutatja, hogy a szigetre kerülve minden szereplő megváltozik (más életkörülmények) és a sziget előtti karaktereikkel összehasonlítva a változás félelmetes.

5 5. évad posztere

5.  A világ A Lost univerzum megalkotása hatalmas munka lehetett és mint mondjuk egy Gyűrűk Urában, vagy Harry Potterben olyan jól sikerült, hogy benyaltuk az egészet óriás szobrostul, az időutazásig. Az 5. évad végére a szigetnek alig maradt olyan pontja amit ne ismernénk. A maradék kérdőjeles területet, azt a 6. évadra tartogatják (nem lehet pár évad alatt egy szigetnyi díszletet összeszerelni). A szigeten kívüli világ szinte ugyanaz, mint a mi világunk. A sziget pedig ha úgy tetszik, egy másik világban van, ami tele van természetfeletti dolgokkal és entitásokkal, akik (úgy tűnik) istenként irányítják a valós világban élőket. Ez az egész egy sakk-játszma, ahol mi vagyunk a bábuk és minket mozgatnak. Őrület nem? XD
6 Ez nem a 6. évad posztere (olyan még nincs)

6. Van eleje és van vége. Legalábbis ezt ígérik nekünk. Úgy nehéz egy sorozatot kultikusnak ítélni, ami többszáz részen, tele filler epizódokkal szolgálja ki a nagyérdeműt. Talán a Dallast mondhatnánk a kivételnek, mert tényleg korszakalkotó volt, de hirtelen más nem is jut az eszembe. Többnyire a rövid sorozatok lettek kult sorozatok, mint például a Twin Peaks, vagy ha a közelmúltból szemezgetünk akkor Bryan Fuller Dead Like Me-je. Akárhogy is erölködnénk, egy idő után elfogynak az ötletek, megszaporodnak a logikai bakik és ez ahhoz vezet, hogy a rajongók és a nézők elfordulnak a műsortól. Igaz a Lost még nem ért véget, de én megelőlegezném neki ezt a kitüntető címet. Ahhoz nagyon el kellene valamit szúrniuk, hogy az utolsó (6.) évadban bukjon egy nagyot.

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr66582363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hon 2009.07.01. 18:04:16

Az első két évadot végignéztem anno, aztán a harmadik-negyedik erősen kiesett, most az ötödiket gyűröm az axn-en... jójó, hát így valóban nehéz bármit is mondani róla. Tetszett/tetszik, de most már nagyon várom, hogy miféle megoldást találnak a befejezésre a készítők? A 6. évad lesz az utolsó?

Vash 2009.07.01. 21:02:40

aha 6. az utolsó, viszont eddig szerintem a 4. volt a legjobb. szal pótold :D

Stewe81 2012.02.03. 20:46:36

Sikerült elrontani a 6. évaddal.

Vash 2012.02.04. 01:42:26

Gondolom nem tetszett a Purgatóriumus zárás :) Nekem máig a No. 1 sorozat maradt :)
süti beállítások módosítása