"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Family Guy - Családos csóka

2009. június 10. - Dharman
Egy ideje már a magyar Comedy Central-on is élvezhetjük a Family Guy c. animációs sorozatot, véleményem szerint remek szinkronhangokkal(Kerekes József alias Szamár, Vándor Éva alias A Dadus stb...). A nézőket sajnos megosztja a sorozat, hiszen olyan elvetemült, sokszor komolyan sértő poénokkal állnak elő, melyek mellett a két vetélytárs (South Park, Simpson család) is elbújhat. Én azon nézők táborába tartozom, akik a Jóbarátokhoz hasonlóan bárhol, bármikor, bármennyiszer meg tudnám nézni az epizódjait.
"Lucky there's a family guy"
A Family Guyt Seth MacFarlane készítette a Fox megbízásából, még 1999-ben. Maga a sorozat egy görbe tükröt tart a társadalom elé, és ez adja a helyzetek savanykás poénjait. Így az aktuális, politikai, közéleti sztárok, divatok, helyzetek vannak cudarmód kifigurázva. A sorozat másik nagy erőssége a flashbackek. Ez azt jelenti, hogy adott egy szituáció és….na jó vegyünk egy konkrét példát:
Peter: Én vagyok a ház ura. Mint úr, megparancsolom neked, hogy engedj el a bulira.
Lois: Nézd, legalább azt ígérd meg, hogy nem iszol. Az alkohol mindig bajba kever.
Peter: Ugyan már. Feleslegesen aggódsz.
Lois: Emlékez csak arra, amikor berúgtál a szentelt bortól a templomban?
Na és itt visszaugrunk az időben és megnézhetjük, hogy Peter, hogy szólt be a papnak.
Egyébként a flashback kifejezés még a Lost című sorozatból is ismerős lehet sokaknak. (Mivel egy egy viszonylag új blog, elárulhatom, egy ezzel a sorival még nagyon sokat fogok foglalkozni. )
A show először 2000-ben kapott cancelt, majd mikor újraindult 2002-ben is leállították. Nagy mennyiségű DVD elfogyott belőle, és a Cartoon Network Adult Swim című felnőtteknek szóló műsorsávjában is szép nézettségi eredményeket hozott, így 2005-ben újra feltámasztották. Így a fanoknak köszönhetően még ma is fut és jövőre spin-offja is indul Cleveland-del a főszerepben.
-
-
-
-
A készítő Seth MacFarlane adja sokak hangját a soriban (Peter, Brian, Stewie, Glenn Quagmire, Tom Trucker), és a szövegkönyvet is ő írja.
Eddig 7 szezon készült el, plusz kétDVD film Stewie Griffin: The Untold Story és a Star Wars különkiadás.
Szereplők és történet
Peter Griffin: egy dagadt, lusta, feltűnően hülyén nevető, életképtelen egyén. Már kiskorában megállhatott az agya a fejlődésben. Kideríttette, hogy felmenői afro-amerikaiak voltak. Nem igen törődik semmivel, eltökélten hajtja végre bugyutábbnál bugyutább ötleteit. Egy játékkészítő cégnél dolgozik.
Lois: Peter felesége. Főállású anya, és másodállásban zongoratanárként tevékenykedik. Első blikkre, és másodikra is egy modern született feleség látszatát kelti. Nem is értem, hogy választhatott egy ilyen férjet magának, mint Peter. Ráadásul családja milliárdos.
Meg: A családban a hisztis magával meg nem elégedő tinilány szerepét tölti be. Megjegyzem van oka rá. Testvérével Chris-sel állandóan veszekednek és beszólogatnak egymásnak.A család többnyire semmibe veszi.
Chris: Róla sem ejtenék sok szót; buta, mint a főőőd. További jellemzését lásd, a Peter Griffin név után.
Stewie: A világuralomra törő, veleéig romlott bölcsis. Perfektül beszél, főleg Brian, a kutya ért vele szót. Ő az egyik fő humorforrás. A szüleit nem mamának és papának hívja, mint a többi gyerek, hanem „Lois”-nak és „a dagadt ember”-nek. Stewie a közönségkedvenc beszólásai miatt. A YouTube-on Best of Stewie videókat és egy eredeti Stewies videoklippet is találhattok.
Brian: Talán az egyetlen normális ember lehetne a családban, de ő sajna egy kutya. Azt látnotok kellene, amikor Brian egy újságpapírt összegöngyöl és azzal csapkodja Peter orrát, amikor az valami rosszat tett. Mellesleg a kutya alkoholista és mély érzelmeket táplál Lois iránt.
Természetesen sok visszatérő karakter is van a sorozatban, a szomszédok, a rendőr, az ázsiai tudósító, a halál…
Majdnem minden epizódban kiparodizálnak egy filmet, vagy tv showt. Nem ritka, hogy egy egész epizódon keresztül egy-egy híresebb filmet parodizálnak, aminek a végkimenetele nem lenne happy end, de szerencsére felébred Pamela Ewing és meglátja a zuhany alatt Bobit.
A sorozatot folyamatos támadások érik, hol a sértődött köz, hol pedig a The Simpsons produkció támadja, mert szerintük róluk koppintották a Family Guyt. Van benne, valami, de azt hiszem, Family Guy győzelmet aratott felettük és ez nem tetszik Simpsonéknak.
A South Park készítőinek is ezt tűnt fel, ezért két epizódot a Family Guynak szenteltek. A két rész szerint az új Family Guy részben mutatnák Mohamedet is és ez bizony a Muszlinoknak nagyon nem tetszik; terrortámadással fenyegetőznek. Cartman az áldott szívű gyermek elindul a Fox stúdióba, hogy beszéljen a Family Guy íróival, és ezzel betiltsa ezeket a részeket, majd csődbe vigye az egész produkciót. Kyle, aki szereti a sorozatot utánairamodik, hogy megállítsa Cartmant. Nem meglepő, hogy mire Cartman beér a stúdióba ott találja Bart Simpsont is, aki szintúgy tiltakozik a rajzfilm vetítése ellen.
Ebben a sorozatba ne keressetek semmilyen mély mondandót, mert nem azért nézzük. A poénok gyors egymásutánisága viszont üt és ez az igazi érdeme.
Végezetül egy Stewie-tól idézet mondat és egy videjó:
„Fine! I 'll just go suck on Lois's breast or something...”
.

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr706582173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása